Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Küçük EQ Meselesi

Bir Küçük EQ Meselesi
Bilindiği üzere zeka, tıp literatüründe IQ olarak geçiyor. Bir de EQ var bu da duygusal zeka. Tanımsal olarak ifade edecek olursak; ‘Bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasite ve becerisinin ölçümünden bahseder. Kalıtımsal ama düzenli bir çalışma ile duygusal zeka öğrenilip geliştirilebiliyor. Yani hepimiz duygusal zekamızı yükseltebiliriz. İşte buna dair 3 uzman önerisi:

Uzmanlar önceliğin kendini tanımaktan geçtiğini söylüyor ve kendinize yöneltmeniz gereken bir takım soruların olduğunu ve bu sorular üzerinde düşünüp, kafa yorup cevaplamanızı öneriyorlar. ‘Kim olduğunuzu öğrenin. Duygusal zeka kendinizi tanımanızı şart koşar; çünkü duygusal anlamda zeki olanlar, özellikle kendilerini doğru bir şekilde değerlendirebilenlerdir.’

emotional

- Gerçekte ben kimim? Beni ne tanımlar? Kim veya ne beni şekillendiren?

- Hayatımda hangi rolleri üstleniyorum ve bunlardan hangileri gerçek?

- İhtiyaçlarım nelerdir? Ne istiyorum ve ne bekliyorum hayattan?

- Hedeflerim ne? Benim için önemli olan ne?

- Güçlü ve zayıf yönlerim ne? Neyi iyi yaparım? Bana ne zevk verir?

Vs...vs... bunlar sadece kendimizi tanımamız yolunda atılan küçük bir adım aslında bunlara dürüstçe cevap vermek bile yorucu ve uzun soluklu bir iş; ama yine de heyecan verici. Sadece birkaç örnek soru bile üzerinde düşüneceğimiz birçok kapıyı tek tek belki de birden aralayabiliyor. Size karanlık bir yolda bir fener olamam; ama bir mum görevi üstlendiğime inanıyorum bu konuda.

DUYGU KONTROLÜ MESELESİ

Duygusal insan insancıldır ve doğallığı talep eder. Kendi duygularımızdan veya diğer insanların duygularından ne kadar az korkarsak, duygusal durumlarda ve duygularımızla o kadar rahat başa çıkabiliriz. Duygusal zeka tam da bunu sağlıyor. Duygusal zeka bir başka adıyla EQ bize her alanda donanım sağlamakta farkına varıldığında. Gerek özel gerekse iş hayatınızda lazım olacak ve geliştirilmesi muhtemel bir alandan bahsediyorum. Başkalarının duygularını anlama konusundaki hakimiyetiniz, size öz güven aşılayacak onların duygularını okuyor duruma gelmeniz de korkularınızın ne denli yersiz ve gündelik hayatınızda bir o kadar yer kaplayan gereksiz senfoniler olduğunu hatırlatacaktır. Bu nedenle duygu dünyanızı iyi anlayıp tanıyın, çünkü bu hayatınızın ayrılmaz bir parçası. Profesyoneller tarafından verilen ‘kendini tanıma  seminerleri’ var. Pek çok kişi bu seminerlerden yararlanıyor. Ancak bunun yanında günlük hayatımızda da kendimizi yeni algılara açık hale getirmeliyiz. İşte bu konuda da kendinize sorabileceğiniz birtakım sorular var:

- Kendimi nasıl hissediyorum ve bu duyguyu vücudumun en çok neresinde hissediyorum?

- Böyle hissetmemi sağlayan nedir? Bununla nasıl başa çıkabilirim?

- Nelere seviniyor, kızıyor, nelerden korkuyorum ve bu duygularla nasıl başa çıkabilirim?

Bunlar öğrenildiği takdirde kendinizi kontrol etme yeteneğiniz de bir o kadar artacaktır.

5164264

AÇIKLIK

‘Sizden farklı düşünen, davranan veya hisseden hiç kimse sizden daha iyi veya daha kötü değildir. Sadece daha farklıdır. Hepimiz farklıyız.’ Düşünsenize içinde yaşadığımız bu toplumun insanlarının hepsinin aynı renk aynı desen olduğunu. Bunu söylerken bile gülüyorum; çünkü çok ütopik ve sıkıcı bakıldığında. Toplumun her bir bireyi homojen olsa ne olur? Nasıl olur? Bu zaten ayrı bir başlık konusu değil mi? Şu an bile bunu okuyan insanların aklında milyonlarca farklı cevap yeşeriyor? Kime göre doğru neye göre doğru? Bu soruları cevaplayacak olan gücü kim elinde tutuyor? O yüce dikta kim? Başkalarının dünyaya bakış açılarının sizinkinden farklı olduğunu ne kadar çabuk anlarsanız, onları o kadar çabuk tanırsınız. Bu da duygusal zekanızı geliştirir. Duygusal zekaya sahip insanlar başkalarının duygu ve düşüncelerini kendileri için tehlike olarak görmezler. Aksine ilgi çekici ve yeni bir şeyler öğrenme şansı olarak değerlendirirler.

Özgün İçerik: Özlem Kuytu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.