Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Hilal Uğruna... 18 Mart Çanakkale Zaferi

Bir Hilal Uğruna... 18 Mart Çanakkale Zaferi
Bir savaş, Bir mücadele ve Bir Direniş Ruhu…

Tarihteki bazı olaylar sadece o ulusun değil dünyanın da kaderinin etkileyebilir. Çanakkale Muharebeleri de bu türden bir olaydır. Böylesine büyük çapta sonuçlar doğuran nadir savaşlardan birisidir. Dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Çanakkale Savaşı modern Dünya tarihinin yeniden şekillenmesinde önemli bir kilometre taşıdır. Planların bozulduğu hatta bir imparatorluğun dağılmasına neden olacak çapta olaylar silsilesinin başlamasına neden olmuştur. Çanakkale'de frene basmak zorunda kalan İtilaf Devletleri 1. Dünya Savaşı'nı istediği şekilde yönlendiremediler. Çanakkale Harbi sadece bir müdafaa olmanın ötesinde Kurtuluş Savaşı’nın kadrosunun oluşmasında önemli yer teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolu da açmıştır. Bu yüzden bu savaşa Milli Mücadele’nin önsözü de denebilir. Dünyanın gidişatını değiştiren bu direniş aynı zamanda mazlum uluslara da esin kaynağı haline geldi.

1915 yılının en büyük devletleri o tarihe kadar görülmemiş çapta bir deniz gücüyle Ege Denizi’ni geçerek Marmara’ya gitmeye hazırlanıyorlardı. Amaçları Osmanlı Devleti’nin kalbi sayılan başkenti işgal ederek, gereğinden fazla uzayan savaşı genişletmek ve Osmanlı Devleti’ni ittifak kurduğu Almanya’nın dikkatini Avrupa’dan Asya doğru çekmektir. Ayrıca Bolşevik devrimleri ile uğraşan Rus Çar’ına destek olmaktı. Gelen kuvvetlerin amacı ulaşılan bölgeyi 1 ay içinde geçerek kısa zamanda hedefe ulaşmaktı fakat Çanakkale Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren bir destana dönüşecekti. Winston Churchill ve İngiliz liderler Osmanlı kuvvetlerini küçümsedikleri için savaşın çok uzamayacağını tahmin etmekteydiler. Uzun bir hazırlık döneminden sonra Büyük Armada 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’na geldi. Kısa sürede boğazı geçip, başkente ulaşmak isterlerken Türk topçusunun olağanüstü çabası ve Nusrat Mayın Gemisi’nin de desteği çekilmek zorunda kaldılar.

2_790x445

Çanakkale Savaşı’na İngiltere’de karar veren daha sonraları İngiliz tarihine yön veren kişi Donanma Bakanı Winston Churchill idi. Başta Churchill olmak üzere birçok İngiliz yüksek kademesinde ki kişi boğazları ele geçirmek için donanmanın yeterli olacağını düşünüyorlardı. Ancak Birleşik Krallık Büyük Donanma Komutanı Lord Fisher gibi bazı komutanlar yapılacak harekâtın başarısından endişeliydiler. Türk askerlerinin, direkt olarak padişahı ve başkenti korudukları için, maneviyatlarının çok yüksek olduğunu biliyorlar idi. “Gelibolu’yu almak üzere ödenecek fiyat hiç şüphesiz ağır olacaktır ama şu kesin ki bir daha Türkler ile savaş olmamalıdır” diyen Winston Churchill elindeki gücü kullanarak İstanbul’u ele geçirme ihtirasına düşmüştür. İstanbul’un anahtarı ise Çanakkale’dedir. Planlananın aksine uzun bir savaştan sonra kaybeden Winston Churchill kabineden çekilmek zorunda kaldı ve bu savaş onun kariyerinde büyük bir leke ve travma olarak kaldı.

Savaşın bitmesinin ardından bu durum Türk tarafında büyük bir sevinç ve coşku ile karşılanırken müttefikler arasında ciddi bir tedirginliğe ve Çanakkale’den geçebilmek için yeni arayışlara yol açmıştır. Çanakkale Savaşı tarihe bakıldığında savaşın kaderini değiştirmemiştir ancak küresel çapta olayların olmasına sebep olmuştur. 18 Mart Zaferi Balkan devletlerinin savaş konusundaki görüşlerini etkileyerek Bulgaristan’ın Almanya’nın yanında savaşa girmesine, Yunanistan’ın ise savaşın son yılına kadar savaş dışı kalmasını sağlamıştır. Rusya’da savaş yüzünden çöken ekonomi iç karışıklığa sebep olmuştur. Vladimir Lenin önderliğinde Bolşevik’ler Ekim Devrimi ile yönetime el koymuşlardır. Rusya Ekim 1917’den sonra savaştan çekilmiştir. Daha sonraları yapılan Kurtuluş Savaşı zamanında Sovyet Rusya’dan önemli ölçüde yardım alınmıştır. Mustafa Kemal’de bu savaşta kendini göstererek ileride liderliğini yapacağı askerlere kendini tanıtma fırsatı bulmuş ve tarih sahnesine çıkmıştır.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.