Öğrenci Kariyeri Banner

Ben Aşkın, Acının ve Devrimin Kadınıyım

Ben Aşkın, Acının ve Devrimin Kadınıyım
Bir kafede oturup portresini arkamıza alarak fotoğraf çektirdiğimiz, ajandalarımızın üzerine basılı hatta bez çantalarımızın üzerinde aforizmalarıyla yaşattığımız, kimimizin instagramda karşısına çıkan gönderilerden tanıdığı kimimizin de belki de kaşlarını almayan kadın olarak aklında kalan, aslına bakılırsa hep bizimle birlikte olan 20.yüzyılın popüler kültür ikonu: Frida Kahlo

O tüm bunlardan daha fazlası...

FRİDA1

Acılarla Dolu Bir Hayata Uyanmak

  • Asıl ismi Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon' dur.

  • Doğum yılı 6 Temmuz 1907 olmasına rağmen Frida Kahlo doğum tarihini ruhunu verdiği Meksika devriminin tarihi 7 Temmuz 1910 olarak değiştirdi.

  • Sağlığı hiçbir zaman iyi olmayan Kahlo, 6 yaşında geçirdiği çocuk felcinden sonra bir bacağı sakatlandı ve hayatı boyunca topallayarak yürümeye mahkum kaldı. Uzun etekler giyerek bu kusurunu gizlemeye çalıştı ama yine de arkadaşlarının alaylarından kurtulamadı, "tahta bacak Frida" olarak anıldı.

  • Dönemin en iyi eğitimini veren "La Prepatoria" adlı ulusal hazırlık okuluna girdi. Burası onun güçlü kişiliğinin oluşmaya başladığı ilk yerdi. Kendini edebiyat, sanat, felsefe ve politika gibi alanlara yönlendirdi.

  • 17 Eylül 1925'te, 18 yaşındayken geçirdiği otobüs kazası hayatının dönüm noktası oldu. Otobüsün tramvayla çarpışması sonucu çok kişinin öldüğü kazada, tramvayın demir çubuklardan biri Frida Kahlo nun sol kalçasından girip leğen kemiğinden çıktı. Kaza sonrası vücudundaki dinmek bilmeyen ağrılar, hastanelerde geçen onlarca saat ve korselerle geçen günler onun kabusu oldu.

  • Kazadan sonra babası Frida'nın yatarak resim yapabileceği özel bir stand tasarladı ve standın üstüne, zamanla Frida'nın kendi otoportrelerini çizebileceği, bir ayna yerleştirdi.


IMG-7130


"Başıma gelen en iyi şey acı çekmeye alışmaya başlamam."


IMG-7117


Frida Kahlo' nun kazadan sonraki ilk eseri "Otobüs"


IMG-7122


İlk otoportresi "Kadife Elbiseli Kadın"




"Kendi portremi resmediyorum çünkü çoğunlukla yalnızım, çünkü en iyi tanıdığım insanım."



Bir Kişiye Duyulan Aşktan Daha Acımasız Ne Olabilir?

  • Resim yapamaya devam eden Kahlo, arkadaşı Tina Modotti sayesinde dönemin Meksikalı Michelangelo' su olarak anılan ünlü ressam Diego Rivera ile tanıştı ve resimlerini ona gösterdi.

  • Aralarındaki sanattan doğan ilişki zamanla aşka hatta evliliğe dönüştü. Kahlo ve Rivera, 21 Ağustos 1929' da evlendiler.

  • Evlilikleri için "Fil ile Güvercin" benzetmesi yapıldı.


IMG-7128




  • Aşka vurulan bir hançer gibi ihanet de onların evliliğini sardı. Diego hiçbir zaman sadık bir eş olmadı. Frida'dan önceki iki evliliği de sadakatsizliği sonucu bitmişti. Tüm bunların farkında olan Frida sessiz kaldı.


"Sessizlik bir kadının en sesli ağlamasıdır."




  • Belki de eninde sonunda kocasına dönmek istediğinden Frida'nın da farklı erkeklerle ilişkileri oldu.

  • Frida Kahlo sağlık sorunları nedeniyle ilk çocuğunu aldırdı ve sonrasında iki kez üst üste düşük yaptı.


IMG-7131


İlk bebeğini kaybetmesi üzerine ortaya çıkan eser "Henry Ford Hastanesi"




  • 10 yıl süren evlilikleri sonrası Frida, ablası Christina ile de aldatıldığını öğrenince boşanmaya karar verdi.


IMG-7132


"A Few Small Nips" adlı eseri




  • Frida boşanma sonrası kendine yaşama gücü verdiğini ve iyileşmesini sağlayan şey olduğunu düşündüğü resim yapmaya devam etti.

  • Frida' nın Diego'ya olan aşkı öyle büyüktü ki ona birçok mektup yazdı.


Senden niye vazgeçtim Diego!

Kötü günümde yanımda olmadığın zaman vazgeçtim. Canın sıkıldığında benimle paylaşmadığını, kırılacak veya tedirgin olacak olsam bile düşüncelerini açıkça söylemediğini anladığım zaman vazgeçtim. Bana yalan söylediğini anladığım zaman vazgeçtim. Gözlerime baktığında kalbinle bakmadığını ve bana hala söylemediğin şeyler olduğunu hissettiğimde vazgeçtim. Her sabah benimle uyanmak istemediğini, geleceğimizin hiçbir yere gitmediğini anladığım zaman vazgeçtim. Düşüncelerime ve değerlerime değer vermediğin için vazgeçtim. Ağrılarımı dindirecek sıcak sevgiyi bana vermediğinde vazgeçtim. Sadece kendi mutluluğunu ve geleceğini düşünerek beni hiçe saydığın için vazgeçtim. Tablolarımda artık kendimi mutlu çizemediğim ve tek neden "sen" olduğun için vazgeçtim. Bencil olduğun için vazgeçtim. Bunlardan sadece bir tanesi senden vazgeçmem için yeterli değildi, çünkü sevgim yüceydi. Ama hepsini düşündüğümde senin benden çoktan vazgeçtiğini anladım. Bu yüzden ben de senden vazgeçtim.

  • Aralarında geçen onca inişlere çıkışlara rağmen 1 yıl aradan sonra Kahlo ve Rivera tekrar evlendi.


"Hayatımda iki büyük kaza oldu: Biri otobüs tramvayla çarptığında, ikincisi ise Diego ile tanıştığımda."

"Çıkış Yolunun Güzel Olacağını ve Asla Geri Dönmeyeceğimi Umarım."*

  • Sık sık sağlığı bozulan Frida yılmadı ve resim yapmaya devam etti. Sadece Meksika'da değil Amerika ve Fransa'da da sergiler açtı.

  • Sağlık durumu kötüleşmesine rağmen 10 yıl boyunca "La Esmeralda" adlı bir sanat okulunda öğrencilere ders verdi. Öğrencileri "Los Fridos" (Frida' nın öğrencileri) olarak anıldı.

  • 1948' de Meksika Komünist Partisi'ne başvurusu kabul edildi.

  • 1950' de omurgasındaki sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 9 ay boyunca hastanede kaldı.

  • 1953 yılında kangren olan sağ bacağı kesildi ve aynı yıl yatağında katıldığı kişisel sergisini açtı.

  • Frida Kahlo, 13 Temmuz 1954' de akciğer embolisi tanısıyla son nefesini verdi.


IMG-7133


Frida Kahlo' nun son çalışması "Viva La Vida"




  • Frida Kahlo'nun külleri çocukluğunu geçirdiği "Mavi Ev" de saklanmaktadır.

  • Rivera, 1955' de Mavi Ev'i devlete bağışlamıştır.


*Frida Kahlo'nun öleceğini hissettiği son günlerinde günlüğüne düştüğü not.

IMG-7134


Kimi zaman biz de kendimizi ona yakın hissetmedik mi? Yalnızlığına çekildik bazen, bazense aşk ve acının harmanlanmış aynı zamanda içerisinde bir vazgeçişi de barındıran bize bıraktığı satırlarda bulduk kendimizi.


Acılarına, vazgeçmişliklerine ve tutkularına tutunarak, tüm zorlukları aşarak son nefesine kadar sanatına devam etmiş biri. Her şeye rağmen yaşamın güzelliklerini keşfetmiş ve tablolarına yansıtmış; bizim için aşkın, acının ve devrimin emsali aşka aşık bir KADIN, Frida Kahlo.


KAYNAKÇA


 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.