Öğrenci Kariyeri Banner

Adnan Menderes Üniversitesi Maliye Bölümünü Tanıyalım

Adnan Menderes Üniversitesi Maliye Bölümünü Tanıyalım
Merhaba!

Bu yazımda sizlere okuduğum bölüm hakkında küçücük bilgiler vereceğim. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin en zor bölümü olarak bilinen Maliye bölümünün öğrencisiyim evet... Sayılarla uğraşmayı seven, mali konulara ilgi duyan, özel sektör denerim olmazsa da kamuda işe girerim diyebilenlerin bölümüdür Maliye :)

 

maliye1

 

Bölümün Amacı ve Kapsamı

Maliye bölümü TM-1 puan türüyle alan öğrenim süresi 4 yıl olan bir programdır. Bölümün amacı kamu ve özel sektörde çalışmak üzere yeterli donanıma sahip kaliteli çalışanlar yetiştirmektir.

Bölümde genel olarak; Kamu Maliyesi, Devlet Borçları, İktisada Giriş, Makro İktisat, Mikro İktisat, Bütçe Teorisi, Bütçe Politikası gibi dersler verilmektedir. Bölümde İngilizce zorunluluğu üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterir. İş hayatında da kişinin daha başarılı olabilmesi için yabancı dili mutlaka edinmesi ve kendini sürekli yenilemesi gerekir.  Zorunlu staj durumu da İngilizce gibi üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterir; fakat isteğe bağlı da olsa staj yapılması okulda edinilen bilgilerin pratiğe dökülmesi ve tecrübe kazanma açısından önemlidir.

Bölümü Okuyan Adaylarda Olması Gereken Özellikler

Maliye bölümü okumak isteyen adaylar; ayrıntı ile uğraşabilecek, sabırlı, dikkatli, masabaşı iş yapmaktan sıkılmayan, sayısal zekaya sahip ve zamanında doğru kararlar verebilme özelliklerini taşıması bölümü okurken ve sonrasında daha başarılı olmasını sağlar.

Bölüm Mezunlarının Çalışma Sahaları

Maliye bölümü mezunları kamuda ve özel sektörde iş fırsatları bulabilir. Kamuda bakanlıklarda müfettişlik, uzmanlık gibi alanlarda görev yapılabilir. Özel sektörde ise Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Gümrük Müşavirliği alanlarında çalışabilir veya kendi işyerini kurabilir. Bu iş fırsatlarındaki dereceyi, kişinin kendini ne kadar geliştirdiği belirler. Ayrıca İdari Hakimlik hakları vardır.

 

bankacilik-ve-finans-mezunlari-ne-is-yapar_646x340

 

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

  1. Sayısal düşünme yeteneğine sahip olması

  2. Yüksek muhakeme ve yorum gücüne sahip olması

  3. Ekonomiye ilgi duyması

  4. Ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanması, dikkatli, tertipli ve sabırlı olması

  5. Yerinde ve doğru kararlar verebilmesi, kararların uygulanmasını takip edebilmesi

  6. Kapalı ortamda çalışmaktan rahatsız olmaması

  7. Başkalarıyla iyi iletişim kurabilmesi gerekir.


Maliye Programı Kaç Kez Tercih Listesine Yazıldı?

Maliye Programı 2014 verilerine göre, TM-1 puan türünden öğrenci kabul eden, 74 programda bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl alana ayrılan kontenjan sayısı 7006 idi, ayrılan kontenjanın ilk yerleştirme sonucunda 6910 öğrenci alana yerleşmiştir. 96 öğrencilik kesim boş kalmıştır.

Maliye Programı geçtiğimiz yıl ÖSYM’nin sunmuş olduğu verilere göre, bu alanda eğitim veren tüm üniversiteler baz alınarak hesaplandığında 136 bin 769 kez tercih listesine yazılmıştır.

 

maliye3

 

Maliye Bölümü Zor Bir Bölüm Mü?

Evet biraz zor bir bölüm. Maliye bölümünden 4 yılda mezun olabilenlerin oranı yüzde ellidir; fakat Maliye bölümünün şöyle bir güzelliği var. Kişiyi mezun olduktan sonraki zorluklara hazırlayan bir bölüm. Sabrı öğretir, karakteri güçlendirir, zihni aydınlatır, bilinçli bir vatandaş olmayı sağlar. Öğrencilere sağladığı donanımla konforlu bir yaşamın kapısını aralar.

KPSS’den yüksek bir puan alıp, ilgili bakanlığın yaptığı yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmak isteyen bir adayın, hukuk, iktisat, muhasebe ve maliyeyi iyi bilmesi gereklidir. Bu sınavlarda hukuk, iktisat ve muhasebede sorulan konuların yüzde doksanı maliye bölümünde ders olarak okutulmaktadır. Maliye bölümünün avantajı buradan gelmektedir. Maliye bölümü öğrencileri İİBF’nin diğer bölümlerindeki öğrencilerden daha çok şey öğrenmekte ve yukarıda belirtilen sınavlara daha rahat hazırlanmaktadır.

Maliye hakkında yapılan küçücük de bir karikatürü bıraktım, umarım bir miktar da olsa yardımcı olmuşuzdur :)

 

maliye2

 

 

 

 

 

 

 

Özel İçerik: Bahadır Öztop

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.