Öğrenci Kariyeri Banner

6 Sigma Rotasyonunda Kişisel Gelişim

6 Sigma Rotasyonunda Kişisel Gelişim
6 Sigma Rotasyonunda Kişisel Gelişim

6 Sigma operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisidir.
Bu stratejiyi kendi yaşantımıza entegre ettiğimizde kişisel gelişimimize daha hakim olabilir ve daha verimli yönetebiliriz.
6 Sigma yöntemlerini kendi yaşantımıza şöyle entegre edebiliriz;

2

1) Tanımla

Kendimizi en iyi biz biliriz. Kendimizi ne kadar doğru tanımlarsak, hedefimize en doğru şekilde nasıl gideceğimizi çözümlerimiz. Hayatımızda birçok seçim yapmak zorundayız. Bu seçimleri yaparken çok kararsızlıklar yaşarız. Kendimizi ne kadar doğru tanımlarsak, misyonumuzu, vizyonumuzu, ilkelerimizi ne kadar netleştirirsek karar verme aşamasında doğru adımlar atabiliriz.

2) Ölçme

Yaptığımız her bir yeni eylem sonrası kendimize ne kattığımızı ölçmemiz gerekir. Eğer ölçemiyorsak, iyileştiremeyiz. Her bir yeni çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz veriler ile kendimizi ölçmemiz ne kadar ileriye gittiğimizi görmemizi sağlar. Ölçüm yaptığımız faaliyetlerin bize ne kadar getirisini olduğunu, hangi faaliyetin bize daha çok şey kattığını görmemizde etkili bir çalışma yapmanın yönünü belirler. Kendimize küçük hedefler koyarak, büyük değişimlere kısa zaman içerisinde ulaşabiliriz. Unutmamalıyız ki “İmparatorluklar bir günde inşa edilmez”. Ölçümlerimiz sonucunda hedeflerimize yaklaştığımızı görmek bize motivasyon verecektir.

1

3) Analiz

Yaptığımız ölçümler sonrası, çalışmalarımızı analiz etmemiz gerekir. Analiz eldeki verilerin anlamlı bilgilere dönüşmesi sayesinde problemin ana nedeninin belirlendiği adımdır. Problemi ne kadar çabuk tanımlarsak, müdahale etmemiz o kadar hızlı olur. Hedeflerimiz için bir çok faaliyet gerçekleştiririz ancak bunların hangisi hedefimize gitmemizde işe yarayacak bilemeyiz. Bu bilinmezliği yok etmek için çalışmalarımızın sonuçlarında elde ettiğimiz verileri analiz ederek, etkili, etkin ve verimli çalışmaları tespit edebiliriz.
4) İyileştirme

Gerçekleştirdiğimiz eylemleri ölçtük, bu ölçüm sonuçlarını analiz ettik, bir sonraki adım ise bu analiz sonuçlarında pozitif görünmeyen durumları, çalışmaları iyileştirmek. Hedeflerimize giderken uzun bir süreçten geçeriz. Bu süreçte hep ilerlemeyiz bazen aksaklıklar veya başarısızlıklar yaşabiliriz bu durum başarıya giden yolda olması gereken durumdur. Ancak bu başarısızlıkları, durağanlaşmaları bir an önce tespit edip iyileştirmeliyiz. İyileştirme yalnızca kötü durumları iyiye çevirme değil, durağanlaşmış tarafımızı en iyiye götürme çalışmasıdır.

3

5) Kontrol

Bu aşamanın amacı, uygulanan iyileştirme planını ve elde edilen sonuçları değerlendirmek ve elde edilen kazançların sürdürülmesi ve artırılması için yapılması gerekenleri ortaya koymaktır. Ayrıca bu aşamada, başarının kalıcı olması için gerekli alt yapıyı da hazırlarız.

Tüm bu aşamalar, hedeflerimize gittiğimiz yol ne kadar zor da olsa bu yöntemler yolda işimize yarayacak en etkili araçlardır. Her türlü zorlukla karşılaşabiliriz, başarısızlığın içinde bulabiliriz kendimizi ama tüm bu süreçlerde en önemli şey Mücadele Ruhumuzu kaybetmememizdir. Mücadele ruhumuzu kaybetmediğimiz sürece her türlü başarısızlığın üstesinden gelebiliriz. Unutmamalıyız ki kaderimiz çabalarımıza bağlı kılınmıştır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.