Öğrenci Kariyeri Banner

400 Saniyede Etkileyici Olmak: Pecha Kucha Tekniği

400 Saniyede Etkileyici Olmak: Pecha Kucha Tekniği
Nedir bu Pecha Kucha? Japonya kökenli bu sunum tekniğinin amacı sunuş yapan kişinin, her biri 20 saniye süresince 20 görseli toplam 6 dakika 40 saniye süresince göstererek sunuşunu tamamlamasıdır. Kısacası 20x20 tekniği.  Pecha Kucha’yı çevirmek gerekirse halk arasında “lak lak yapmak” veya “bla bla” olarak da kullanabiliriz.

rsz_pk

Bu tekniğin en iyi yanı ise hem bizi sıkıcı sunumlardan kurtarmış oluyor hem de zamanımızı bize geri veriyor. Elbette ki sunum yapacağınız zamanlar oluyordur. Çoğu zaman anlatmak istediğimiz asıl şeyleri anlatamayıp zamanımızı ve anlatacaklarımızı iyi düzenleyemediğimiz için etkili bir sunum gerçekleştiremediğimiz de olmuştur. Ben bu tekniği üniversiteye geçtiğimde öğrendim ve gerçekten de kısa zamanda birçok şey anlatmanıza yardımcı oluyor.

Peki ya amaç ne? Bu teknik daha çok mimarlar tarafından kullanılmış hatta Klein-Dytham Architecture adlı bir mimarlık şirketi tarafından geliştirilmişti. Amaçları genç tasarımcılara çalışmalarını göstermek, birbirleriyle tanışmak için deneysel arenada insanlara sunuş yapılmasını sağlamak ve en önemlisi “bir gece içinde sunuş yapanların sayısını artırmak ve insanları sıkmadan sunuşları kısa tutabilmekti.

Nasıl hazırlanırız?

rsz_pkn

-Öncelikle bu sunumu hazırlarken ana temadan uzaklaşmadığınızdan emin olun. Üzerinde sunumunuz ana hatlarının kısa kısa notların bulunduğu not kartlarınızı yanınızda bulundurmanızda fayda var.

-Herkesin anlayacağı yalın bir dil kullanmayı unutmayın. Sonuçta sunumu başkaları için yapıyorsunuz.

-Görseller. İşte can alıcı kısım bu. Bu sunum tekniğindeki en kritik şey görsel kullanımızdır. Akılda kalıcı görseller kullanmak ve siz sunum yaparken fonda söylediklerinizi destekleyecek görsellerin bulunmasına dikkat edin. -Slaytlardan bahsetmişken bir slayttan ötekine geçerken bu geçişi mümkün olduğunca bağlantılı tutun. Aksi takdirde sunumda bir kopukluk olacak ve bütün etkisini yitirecektir. İnsanların sizi kolayca takip etmesi gerek.

-Süreyi doğru kullanmak. Bu çok önemli çünkü siz bu teknikte süreyle oynayamıyorsunuz. Her slayt 20 saniye sürdüğünden bir sonraki slayta geçişi iyi bağlamanız lazım. Aksi taktirde pat diye kalırsınız! Bu tekniğin en iyi yanlarından biri de zaten bu. Uzun, sıkıcı, içi doldurulamayan bir sunum gerçekleştirmek yerine tempolu, faydalı ve az zamanda çok iş gerçekleştirebileceğiniz bir sunum ortaya çıkıyor.

-Bol bol pratik. Bu teknikle harika bir sunum gerçekleştirmek ilk seferde olmayabilir. Birçok kez pratik yapmak hem özgüveninizi yükseltecek, hem de sunumda oluşabilecek aksaklıkları en aza indirgeyeceksiniz.

Pecha Kucha Gecesi

etkili_sunum

Tokyo’da başlayan bu etkinlik, İstanbul, İzmir gibi illerimizde de yapılmaktadır. Resmi olmayan ve eğlenceli buluşma da diyebiliriz. Birçok insanın katılımıyla gerçekleşen bu gecede insanlar çıkıp bu teknikle sunumlarını yapıyor. Üzerine bir de eğleniyorlar! Çünkü bu gecelerde belli bir konsepte uymak zorunda değilsiniz. İstediğiniz, kendinizi mutlu hissettiğiniz, hakim olduğunuzu düşündüğünüz bir konuyu seçerek 20x20 formatında anlatabilirsiniz. Hem sevdiğiniz bir şeyi anlatmanın vereceği mutluluk hem de karşı tarafı bilgilendirmenin verdiği bir haz mevcut. Katılım ücretleri gayet makul olup hatta bir İzmir buluşmasında bisikletle gelenlere bedava olmuş bir etkinliktir.

 

Özgün İçerik: Perim Naz Sarı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.