Öğrenci Kariyeri Banner

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası!

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası!
Ormanlar en önemli yenilenebilir kaynaklardan biridir; ayrıca doğal güzellik bakımından da göz alıcıdırlar. Her şeyden önemlisi ise şehirlerin nefesidir ormanlar... Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey Yarım Küresinde ilkbaharın, Güney Yarım Küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 Mart, “ Dünya Ormancılık Günü”, 21 Mart'ı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır. 1995'ten beri ise ülkemizde bu uygulamaya dahildir.

Türkiye'nin doğal şartlarına göre %75'inin orman olması gerekir; fakat bu oran ülkemizde %27,6'dır. Bu oran bile aslında ormanların zaman içinde nasıl yıprandığını göstermektedir ve ormanların büyük çoğunluğu ise devlete aittir. Özele ait olan ormanların oranı yok denecek kadar azdır. Türkiye'de ormanların bu kadar az olmasının birçok sebebi vardır. İlk olarak Türkiye çok eski bir yerleşim alanıdır ve bu da savaş ve göçlerle birlikte beraberinde birçok yıpranmayı getirmiştir. Bunun dışında da tahrip etme,yerleşim alanı oluşturma, tarım arazisine dönüştürme ve orman yangınları vardır. Özellikle de orman yangınlarına birçok ormanımızı kurban etmişizdir. Türkiye' de yılda ortalama iki bin tane orman yangını çıkmaktadır. Bu durumun engellenmesi adına insanların bilinçlendirilmesi gerekir. Özellikle çocuk yaşta ormanı korumanın bilinci yerleştirilirse; bu zihniyet dallanıp budaklanarak çok iyi neticeler doğuracaktır. TEMA Vakfı, ülkemiz insanında bu bilinci oluşturmak adına çeşitli projeler ve etkinlikler yapmakta ya da hedefler koymaktadır.

karadeniz-ormanlari-tema-orman-su-haftasi-620x384_790x445

Tabii ki bizim ülkemizde ormanlar bakımından en zengin bölge Karadeniz'dir; ancak dünyadaki ormanların %50'sini ise Amerika'da bulunan Amazon ormanları temsil etmektedir ve bu Amazon ormanları bünyesinde yaklaşık olarak üç bin meyveyi barındırmaktadır. İşte bundan dolayı Orman Haftasında Amazon ormanlarından bahsetmeden geçmek olmaz gibi geldi. Günümüzde kullanan modern ilaçların çeyreği amazon ormanlarındaki bitkilerden elde edilmektedir. Aslında ilginç olan Amazon ormanlarında bulunan bitkilerin sadece %1'i incelenmiştir ve bu kadarından bile ilaçların çeyreği elde edilmiştir. Kim bilir bu yüzdelik dilim yükseldiğinde acaba daha nice nice hastalıkların şifası olacaktır?

galapagos2_790x445

Buna ek olarak; ormanlar birçok bitkinin yanında yüzlerce de hayvanın da evidir. Ormanlar yok oldukça ya da azaldıkça beraberinde hayvan ve bitki çeşitliliği de yok olacak ve kaçınılmaz son ise ekosistemin bozulması olacaktır. Ayrıca ormanlar ülkelerde erezyon ve heyelanla toprak kaybedilmesine de engel olur.

Amazon-ormanları-1_790x445

Ormanları sevelim, koruyalım ve yok edilmesine izin vermeyelim. Toplumlar gelecek nesilleriyle güçlenir ve ilerler. Ormanların korunmasına ilişkin bilinci kendimizde oluşturup bunun gelecek nesillere de aktarılması için mücadele edelim; çünkü ormanlar değeri bilinmesi gereken en büyük hazinelerdendir.

Unutmayın ki gelecek nesillere manevi bir miras bırakmanın en güzel göstergesi, yeşili sevmek ve onu muhafaza etmek ile başlar.

Özel İçerik: Tuba Yaka

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.