Öğrenci Kariyeri Banner

10000 Saat Kuralı Nedir?

10000 Saat Kuralı Nedir?
'İlk kez İsveçli bir psikolog tarafından sunulan ve daha sonra Malcom Gladwell'in Outliers( Çizginin Dışındakiler) kitabında meşhur olan 10000 saat kuralı : Bir alanda uzmanlaşabilmek için en az 10000 saatlik pratik yapmanın gerekliliğini belirtiyor.

Kariyerinin zirvesinde olan insanlar çok çalışmakla kalmayıp, herkesten çok çok daha fazla çalışmışlardır. Örnek verecek olursak;

  • Bill Gates

  • Pablo Picasso

  • Micheael Jordan

  • The Beatles Grubu


Herkes tarafından kabul edilen başarılarıyla adeta 10000 saat kuralını doğrular niteliktedirler.
Tarih; sadece isimlerini saydığım insanlarla değil, bu insanlar gibi 10000 saat kuralını bilerek veya bundan bihaber olmalarına rağmen yine de sanki başarılı olmak için 10000 saat pratik yapmalarının gerekliliğini biliyormuşçasına emek harcayan insanlarla doludur.

Şimdi herkesin aklında o muhteşem soru: Ben de 10000 saat kod yazsam Bill Gates gibi olur muyum?

İşin özü şu ki arkadaşlar, 10000 saat kod yazmakla Bill Gates gibi olamayız belki ama kendi halimizin en iyisi olmamız için 10000 saat pratik yapma kuralını göz ardı etmememiz gerekir.Bill-Gates-hader

10000 saat kuralını uygularken, başarılı olmamız için bilmemiz gerekenler nelerdir? Mümin Sekman bunların cevabını şu şekilde açıklıyor, gelin hep birlikte bir göz atalım.

  1. İşinizi yaparken aklınızın konsantrasyonu o işle ilgili olacak. Yani aklınız işinizde olacak.

  2. Kalbiniz ya da duygularınız işe karşı pozitif olacak. İşinizi aşkla sevmeniz gerekmeyebilir ama en azından nefret etmemelisiniz. :)

  3. Ellerinizin pratikte o işin içerisinde 10000 saat geçirmesi lazım.


Sıfırlar gözünüzü korkutmasın sakın. 10000 saat günlük olarak ortalama 8 saat çalışmayla, yaklaşık olarak 3.5 yıla tekabül ediyor. Bu da demek oluyor ki mezun olduktan sonra eğer sevdiğiniz bir alanda çalışmaya başlayıp, Mümin Sekman’ın da dediği gibi aklınız, kalbiniz ve eliniz yaptığınız işin içinde olursa ve gerçekten 10000 saat kuralını ciddiye alırsanız, sizler de kendi halinizin en iyisi olabilir ve mesleğinizin tepe noktasına ulaşabilirsiniz.

Kim bilir belki de nice Mozartlar, Aziz Sancarlar, Afet İnanlar, Muhammed Aliler bu coğrafyadan çıkacaktır.

İstedikten ve emek harcadıktan sonra ulaşılamayacak hedeflerin olmadığını bizlere gösteren bu insanların sayılarının artması ümidiyle.

10000 saat sizin başarınız olsun.

 

Resim kaynak:

http://simplyknowledge.com/popular/biography/bill-gates

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.