Günümüz iş dünyasının sanal kartvizitlerimiz olan LinkedIn, 250 milyonu aktif olmak üzere toplamda 500 Milyon üyeye hizmet veriyor. Bu kadar çok profesyonelin bir arada olduğu bu platform özellikle iş arayanlar ve ağını genişletmek isteyenler için vazgeçilmez. LinkedIn hesabınızı daha aktif hale getirmek istiyorsunuz, kolayca iş bulmak istiyorsunuz peki bu konuda neler yapmalısınız? Bu konu hakkında sizin için 20 ipucu derledik.
1- Eksiksiz Bir Profil
Basitçe söylemek gerekirse, profiliniz ne kadar eksiksiz olursa, işe alım yapanların sizi en başta bulma şansı o kadar artar. Bu yüzden bütünlük bu açıdan önemlidir. İşe alım yapan bir kişi sizi bulup profilinize tıklamaya karar verdikten sonra da önemlidir: Becerilerinizin ne olduğunu, nerede çalıştığınızı ve insanların sizin hakkınızda ne düşündüğünü bilmek ister. Bu yüzden profilinizin her bir bölümünü doldurun. LinkedIn de profilinizin “eksiksizliğini” ölçecek ve onu nasıl daha güçlü hale getireceğiniz konusunda size önerilerde bulunacaktır.
2- Size Özel Bir URL
Profilinizi, LinkedIn’in kaydolurken otomatik olarak atadığı tuhaf sayıların birleşimi yerine, özelleştirilmiş bir URL ile (ideal olarak linkedin.com/alanınız) yayınlamak çok daha kolaydır. Peki nasıl alınır? Profili Düzenle ekranında, temel bilgilerinizi gösteren gri pencerenin altında bir Genel Profil URL’si göreceksiniz. URL’nin yanındaki “Düzenle” yi tıklayın ve adresinizin ne olmasını istediğinizi belirtin. İşiniz bittiğinde, Özel URL Ayarla’yı tıklayın. İşte bu kadar!
3- İyi Bir Profil Fotoğrafı
Net, arkadaşça ve uygun bir şekilde profesyonel bir imaj seçin. Hiçbir fikriniz yoksa, hedef şirketiniz, endüstri sektörünüz veya işletme seviyenizdeki kişilerin ne giydiğine bakın, profillerine göz gezdirin. Çünkü “Bir fotoğraf; tutkunuzu, enerjinizi ve karizmanızı rahatlıkla gösterebilir. Zor olansa bunları yazarak anlatmanızdır.”
4- Kendiniz İçin Uygun Bir İş Tanımı
Peşinde olduğunuz pozisyonların iş tanımlarına bir göz atın ve onları Wordle gibi bir kelime bulutu aracına atın. Öne çıkan kelimeleri gördünüz mü? İşverenler bu anahtar kelimeler sayesinde sizi daha kolay keşfedecektir. Hemen profilinize ekleyin.
5- Özetsiz Asla
İdeal olarak, özetiniz yaklaşık 3-5 kısa paragraf uzunluğunda olmalıdır. Okuyucuyu çalışma tutkularınız, temel becerileriniz, benzersiz nitelikleriniz ve eğer varsa deneyimleriniz üzerine bilgiler edinebilmelidir.
6- Kişiliğimizi Profilimize Aktardık Mı?
Profiliniz çok da bir ciddi bir özgeçmiş veya CV değil. Bu yüzden biriyle sohbet ediyormuş gibi de yazabilirsiniz. Kişiliğinizi profilinize enjekte edin. İnsanların sizin değerlerinizi ve tutkularınızı bilmelerini sağlayın. Özetinizde, iş dışında neler yaptığınızı ekleyebilirsiniz.
7- Başarılarınızı Göstermekten Çekinmeyin
İşverenler, yüksek performans arayanları bulmak için LinkedIn’i bulmak için sayısız saat harcarlar. Ve onları buldukları zaman, yüksek performanslılarla iletişim kurduğunu söylediler. Bunu bilerek, özet ve tecrübe bölümünüzde yüksek performanslı bir oyuncu olarak kendinizi pazarlamak için hizmet edersiniz (eylem kelimeleri, başarıları, terfi ettirdiğiniz veya projeler için seçildiğiniz zamanlardan bahsedin).
8- Deneyimlerinizi Süsleyin
İş veya sosyal deneyimlerinizin her biri için aynı şeyi yapabilirsiniz. Yani, bunu kendi yararınıza kullanın: Deneyimlerinizin web sitelerini, üzerinde çalıştığınız projeleri, hazırladığınız makaleleri veya işinize daha fazla multimedya bakışı sağlayacak başka bir şey ekleyin.
9- Fark Yaratın
Çince biliyor musun? Proje yönetimi sertifikanız var mı? Bu “ek” profil özelliklerini eklemek (profilinizi düzenlerken solda listeleniyor), benzersiz becerilerinizi ve deneyimlerinizi sergilemek ve kalabalıktan sıyrılmak için harika bir fırsat.
10- Bağlantılarınızdan Onay Almayı Unutmayın
Onaylar, becerilerinizi sergilemek için harika bir yol olabilir – profiliniz gerçekten doğru mesajı göndermek için çok fazla yüklenmemişse. Onları sizin için çalıştırmanın sırrı, becerilerinizi güncel tutmaktır: Kariyerler arasında geçiş yaparken, yeni beceriler geliştirirken veya yeni sorumluluklar alırken, profilinizden eski becerilerden vazgeçip gerçekten bilinmek istediklerinizi ekleyin. Şimdi, bağlantılar sayfanıza girdiğinde, yalnızca en alakalı becerileri görürler.
11- Paylaşımlar ve Yorumlar Yapın
Profesyonel hayata dair yararlı gördüğünüz, bağlantılarınıza önereceğiniz gönderileri paylaşın. Paylaşılanlara da yorumlarınızı bırakın. Aktif olmanın başlangıcı için hiç de fena sayılmaz. Bu paylaşım ve yorumları doğru zamanda yaptığınız takdirde daha çok etkileşim alabilirsiniz.
12- Gruplara Dahil Olun
İnanmayacaksınız ama LinkedIn Grupları inanılmaz bir kaynaktır ve iş aramanız için harikalar yaratabilir. Mesleğiniz veya sektörünüzle ilgili gruplara katılarak, kendi alanınızla meşgul olduğunuzu gösterirsiniz. Fakat daha da önemlisi, sürekli bir çevrimiçi ağ iletişimi olayı gibi insanlarla ve kendi alanınızdaki ilgili tartışmaların bir parçası olacaksınız.
Özgün Çeviri: Tamay Ün