İstanbul’da okuyan lise öğrencileri, harika bir başarıya imza atarak maden kazalarını önleyebilecek bir yapay zeka robotu geliştirdi.
İstanbul Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi’nde eğitim gören 8 öğrenci, SAFEBOT adını verdikleri yapay zeka robotunu TEKNOFEST’te sergiledi. Öğrenciler tarafından geliştirilen yapay zeka robotu, maden kazalarını önceden bildirecek şekilde tasarlandı. Lise öğrencilerinin robotuna, bir Rus şirketinden sponsor teklifi bile geldi.
Enkaz Çalışmalarında da Kullanılabilecek!
Proje Kaptanı Efe Çetin’in açıklamalarına göre; yapay zeka robotu gaz patlamalarını, yangınları ya da enkaz altında kalmaya sebep olacak farklı etkenleri önceden bildirebilecek. Robotun tekerlek yapısı, Mars’a gönderilen Mars Rover aracından esinlenileren geliştirildi ve parçaların tamamı öğrenciler tarafından tasarlandı.
Boyutu küçültülebilen SAFEBOT, yalnızca maden kazalarını bildirmekte değil deprem enkazlarında da kullanılabilir. Liseli gençler ülkemizde meydana gelen maden kazalarına dikkat çekerek ölüm sayısını azaltmak istediklerini ve robotu geliştirmelerindeki temel amacın bu olduğunu dile getirdi.
Proje kaptanı, robot hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Araç gaz ölçümü yaparak tehlike durumunda bilgi veriyor. Çökme durumunda içeride kalan işçileri gözlemleyebiliyor, arama kurtarma ekipleri için harita çıkarıyor. Geliştirdiğimiz aracımızın üzerinde gaz sensörleri var. Bunlar gaz değişimini ölçerek, bilgi vermekte. Aracımızın arka tarafında okuyucu var.
Bunu bir giriş çıkış kartı gibi düşünebilirsiniz. Maden sahasına giren kişilerin kimliğini tutuyor, acil durumda da dışarıya çıkıp çıkmadığını tespit ediyor. Aracımızın üzerinde haritalandırma yapan bir cihazımız var.
Simülasyon ortamında madenin haritasını çıkarıyor. Enkaz altında kalma durumunda araç içeriye tekrar gönderilerek enkazın haritası alınıp, arama kurtarma ekiplerine iletiliyor.
Aracımızın adı SAFEBOT, ‘güvenli yapay zeka’ aracı. Tekerlek yapısı da Mars’a gönderilen Mars Rover aracından alındı. Tüm parçalarını biz tasarladık. Aracımız tam otonom, boyutu küçültülerek depremlerde enkaz altında da kullanılabilir.”