İletişim kurarken karşımızdaki kişiyi tanımak, davranışlarını anlamlandırmak önemlidir. İnsanların söylediklerinin arkasında başka anlamlarda olabilir mi? Evet olması muhtemeldir. İletişimde en büyük etkiyi beden dili oluşturmaktadır. Birini ikna etmek veya iletişim kurmak istiyorsanız o kişiye karşı kullandığınız mimikler, jestler ve davranışların önemi büyüktür. Çünkü iletişimde sözcüklerin karşımızdaki üzerinde etkisi sadece %7 olmaktadır. Şaşırtıcı şekilde beden dilinin etkisi sözcüklerden çok büyüktür. Beden dilinin iletişimde etkisi %55 iken frekansın, ton ve müziğin etkisi de %38‘ dir.
Ne dediğin değil nasıl söylediğin sözüyle konu açıklığa kavuşuyor olabilir. İletişimde samimiyet önemlidir. Beden dilinde bu samimiyeti hissettirmek en basitinden göz kontağı kurarak sağlanabilir. Gözler ruhu yansıtır ve samimiyeti hissettiren yine gözlerdir. Samimiyet, güveni de beraberinde getirmekte ve sağlıklı bir etkileşim sağlamaktadır.
Sözcükler yalan söyleyebilir ama beden dili asla… Beden dili gizlenemez mesajdır. Beden dili bütün sırrı açığa çıkarmaktadır. Beden dilini çözümleyebilen birine karşı savunmasız kalabilirsiniz. Sözcüklerinizi güçlendirmek için beden diline ihtiyacınız olacaktır.
Gelelim beden dilinin okunuşuna. Beden dilini çözmek bir insanın dediklerini, hissettiklerini de çözmek demektir. Tabi bütün bu davranışları anlamlandırırken karşınızdaki kişinin normalitesini bilmek önemlidir.
Bir arkadaşınızı bir görüş hakkında ikna etmek istiyorsanız veya onaylanmasını beklediğiniz bir durum varsa konudan bahsederken başınız ile sürekli onaylayarak sallamanız işinizi kolaylaştıracaktır. İnsanlar iletişimde kendilerine benzeyen, onlara iltifat edenler ile daha kolay anlaşmaktadır. Bu anlaşmayı sağlamak için de benzer hareketler sergilemek yine başarılı bir beden dili çalışması olacaktır. Kısmen aynı davranışlarda bulunmanız aranızda etkili bağ oluşturacaktır.
Bazı kaynaklara göre doğru bazılarına göre yanlış olduğu düşünülen diğer beden dili davranışı, yalan söylediğini belirten durumdur. Kişi konuşma anında gözlerini kaçırıp, burnuna dokunuyorsa o konuda gizlediği şeyler olduğu söylenebilir. Çünkü yalan söylerken insanlarda bazı değişimler yaşanabiliyor ve bu değişen etki burunda gıdıklanma veya kaşıma şeklinde olduğu söyleniyor. Ama bütün buruna dokunmaları yalan söylediği anlamına gelmez. Belki de alerjisi olabilir. Bunun için o an ki durumu fark etmek önemlidir. Yalan sözcükler, kendini gizleyebiliyor. Lakin beden kendini ele vermeye başlıyor. Terlemeler, elin yüz bölgesine gitmesi, yanakların kızarması gibi tepkimeler ile yalan gün yüzüne çıkabilmektedir.
Eğer karşınızdaki kişi saçlarıyla oynuyor veya kendisine bir düzen veriyorsa muhtemelen sizinle ilgili olmaktan hoşnut demektir.Konu ile ilgili olduğunu belli eden diğer bir davranış ayakların duruşudur. Eğer konu veya siz ile ilgili ise ayakları size dönük olacaktır.
Bir kişi kollarını kapatmış ise büyük olasılıkla kendisini iletişime kapatmış diyebiliriz. Veya konuşulan konu pek ilgisini çekmemiştir. O sebepten kendisine bir savunma duvarı örmüş olduğunu söyleyebiliriz.
Beden dilini doğru kullanmak ve onu anlamak sağlıklı bir iletişim sağlayacak. Dinlemek ve anlamak etkileşimi arttıracak, mutlu insanlar oluşturacaktır. Çağımızın büyük problemlerinden biri de iletişimsizliktir. Bu sebepten insanları anlamak, kendimizi anlatabilmek hem söz ile hem de beden dili desteklemek etkileşimi güçlendirecektir.
İletişimli zamanlar geçirmeniz dileğiyle…