Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile maalesef kitaplara olan ilgi gittikçe azalıyor. Gençlerin çoğu kıymetli eserlerin farkına bile varamadan liselerinden mezun oluyor ve bu eksikliklerle üniversite yaşantısına başlıyor. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardayken ebeveyn veya öğretmenlerin yönlendirmesi ile oluşuyor. Küçük yaşlarda kitaba ısınamayan kişilerin kitaplara olan düşüncesini değiştirmek çok zor oluyor.
Özellikle roman okuyamayanların gözünü korkutan şey kitabın çok kalın ve dilinin ağır olması, buna örnek olarak Victor Hugo’nun başyapıtı ‘Sefiller’ romanını söyleyebiliriz. Aslına uygun olarak kısaltmadan çevirtilen roman tam olarak 2281 sayfadan oluşuyor. Bu romanı okumak için ciddi sabır ve odaklanma gerekiyor.
Şimdi sıra roman okuyamayanlar için alternatif eğlencenin ne olduğunu açıklamaya geldi 🙂
Radyo Tiyatrosu…
Radyo tiyatrosunun ilk örneğini 1938 yılında H. G. Wells’in Dünyalar Savaşı isimli kitabını radyoya uyarlayan Orson Welles, oyunun yayınlandığı ABD’de kısa süreli bir panik yaşanmasına sebep olmuştur. Oyunda, marslıların Dünyayı işgal ettiği konusu bir haber bülteni şeklinde anlatılıyordu ve insanlar bunu gerçek bir haber bülteni olarak algıladı. Yayının sadece bir radyo tiyatrosu olduğu daha sonra anlaşıldı ancak yaşanan yanlış anlaşılmadan dolayı panikleyen insanlar birbirini yaralamış hatta öldürmüşlerdir.
Türkiye’de ilk radyo tiyatroları 1950’li yıllarda İstanbul Radyosunda yayınlanmaya başladı. Ekrem Reşit Rey, Haldun Taner, Behçet Necatigil gibi isimler ilk radyo oyunu yazarlarındandır. Önceden keyifle dinleyen arkadaşlar bilir, kitapların yeri ayrıdır ama radyo tiyatroların dinleyicilerdeki bıraktığı iz bambaşka oluyor.
Bu muhteşem eserleri seslendirerek tiyatro haline getiren sanatçılarımız sayesinde romanların o büyülü dünyasına girebiliyoruz. Radyo tiyatrosunda kitaplar kadar detaylı bir anlatım olmadığı için romanları dinlerken gözlerinizi kapatıp romanda anlatılan olaylardaki mekânları hayal gücünüzün sınırsız imkânlarıyla hayalinizde tasarlayabilir ve o anlara canlı olarak tanıklık edebilirsiniz 🙂
Radyo tiyatrosunun keyfini tam olarak çıkarmak istiyorsanız, gece uyumadan önce odanızın ışığını kapatıp, yatağınıza uzanıp, kulaklıklarınızı takmanız sizi Sefiller’den Jean Valjean’a yapılan haksızlıklara rağmen iyi bir insan olma yolunda verdiği mücadeleye, Suç ve Ceza’da Raskolnikov’un adaletsiz sisteme olan öfkesinden dolayı yaptığı hatadan sonra yaşadığı buhranlı günlerine tanıklık edecek, onların ruh halini hissedecek ve onlara kendinizi daha yakın hissedeceksiniz.
Radyo tiyatrolarına aşağıdaki eserlerin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Miguel de Cervantes – Don Kişot
Nikolay Vasilyeviç Gogol – Müfettiş
William Shakespeare – Julius Caesar
Lyman Frank Baum – Oz Büyücüsü
Keyifli dinlemeler 🙂
Özgün İçerik: Mete KARAKUŞ