Çıkarın kağıtları kompozisyon yazıyoruz! Bu cümle ilkokul yıllarımızda birçoğumuzun kabusuydu. Off ne yazıcam ki ben şimdi diye dakikalarca oturur düşünürdük o kısıtlı vaktimize rağmen. İşte ilk o yıllarda anladık fikir bulmanın zorluğunu, o fikrin bir anda nasıl da öylece gelmediğini, yaratıcılığın yorucu bir şey olduğunu. Daha sonra ilerleyen yıllarımızda da okulda, günlük yaşantımızda, iş hayatında ve birçok yerde beklenmeyen anlarda bile o fikrin gelmesi için sabırsızlıkla düşünüp durduk. Bugün size James Webb Young’ın Fikir Üretimi İçin Bir Teknik adlı kitabında bahsettiği ve fikir bulma sürecini etkileyebilecek bir yol haritası niteliğindeki adımlarını sizinle paylaşmak istiyorum.
Birinci Aşama – Hammaddeleri Toplamak
İçinde bulunduğun konu, durum, sorun veya her ne ise öncelikle dur ve dışardan bir gözle bakabilmeyi dene. Sorunun nedenlerini gör.
İkinci Aşama – Özümseme
Elde ettiğin materyalleri bütün yönleriyle incele. Birbirleri arasında ilişki kurmayı neden-sonuç ilişkisine bağlamayı dene.
Üçüncü Aşama – Konuyu toparlamak ve Akıldan Çıkartmak
Sanırım bu aşama en zoru. Bu aşamaya kadar zaten konu yavaş yavaş ana hatlarıyla belirmeye başlayacaktır. Artık biraz uzak kalman gerek. Onu düşünmekten vazgeçmeye çalış. Bir şeyleri nasıl çözeceğini bilmemek insana tedirginlik yaratır ama bu noktada büyüklerimizin sık kullandığı bir sözü hatırlatmak istiyorum, her şeyin bir zamanı vardır bunu unutma!
Dördüncü Aşama – Fikir Herhangi Bir Yerde Doğabilir
Çoğu zaman oturup saatlerce düşündüğümüz zamanlarda değil de beklenmedik anlarda gelen fikirler en içimize sinendir, evet bu en iyisi dedirtir insana. Üstteki maddede bahsettiğim bekleme süresi işte bunun içindi. Çünkü fikirler tıpkı ilham gelmesi gibi anlık olarak ortaya çıkarlar. Karşıdan karşıya geçerken, bir olaya tanıklık ederken veya biz öğrencilerin zamanının çoğunu geçirdiği toplu ulaşım araçlarını kullanırken bir kıvılcım çakar ve artık ipin ucunu yakalamışsınızdır.
Beşinci Aşama – Fikrin Hayat Bulması
Son aşamada artık her şey tamamdır. Bütün bu sancılı dönem biter ve çözüm sizin elinizdedir. Arkadaşlarınızla paylaşabilir, sunum haline getirebilir, yazıya dökebilir yani ihtiyacınıza yönelik kullanabilirsiniz. Tabi aldığınız geri dönüşler de en az fikrinizi bulmak kadar önemlidir.