Hangi yaşta olursak olalım, hayatımızın belli dönemlerinde harekete geçme enerjisini farklı kaynaklardan toplamaya çalışacağız. İlham dolmak için; bize mükemmel görünen başarıların öncesinde ve şu anda arkasında ne var bilmek isteyeceğiz. 1984 yılından beri kurulan bir sahnede sadece ilham dağıtılıyor; TED sahnesi! Buradaki her bir konuşmanın özünde muhteşem başarılardan önce muhteşem bir aydınlanma var, ilham doluyorsunuz. Neyse ki artık internet sayesinde bu konuşmalardan biz de faydalanabiliyoruz, son yıllarda Türkiye’de de bu organizasyon gerçekleşiyor. Her bir konuşma ufkunuzu epey açsa da bazıları daha fazla öne çıkıyor tabi ki. İşte 2017’nin öne çıkan 10 TED konuşması;
1- Elon Musk/İnşa Ettiğimiz Gelecek
Elon Musk, TED’in baş küratörü Chris Anderson ile gerçekleştirdiği sohbette The Boring Company’den, Tesla ve SpaceX’teki son gelişmelerden ve Mars’ta bir gelecek kurmak istemesinin ardındaki motivasyondan bahsediyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
2-Tim Ferriss – Neden Hedefleriniz Yerine Korkularınızı Belirlemelisiniz?
Tim Ferriss, “korku ayarı” adını verdiği basit ama güçlü egzersiz aracılığıyla korkularımızı detaylı bir şekilde ve tam olarak zihnimizde canlandırıp yazıya dökmemiz için bize cesaret veriyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
3- Stuart Russell – Daha Güvenli Yapay Zeka Oluşturmak İçin 3 Prensip
İnsanlık, her şeyi bilen makineleri yaratmaya her gün biraz daha yaklaşırken yapay zeka öncüsü Stuart Russell, biraz daha farklı bir şey üzerine çalışıyor: Şüpheci robotlar. Stuart Russell, konuşmasında sağduyu, yardımseverlik ve diğer insani değerlerle sorunları çözebilen insan uyumlu yapay zeka vizyonunu paylaşıyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
4- Shah Rukh Khan – İnsanlık, Şöhret ve Sevgi Üzerine Düşünceler
Hint sinemasının en büyük yıldızlarından biri olan Shah Rukh Khan, konuşmasında ünlü dans hareketlerinden birkaçını sergiliyor ve spot ışıkları altında geçen bir hayattan zor kazanılmış bilgeliği paylaşıyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
5- Kristin Poinar – Grönland Buz Tabakasının Altında Neler Saklı?
Bilim insanları, gelişmiş teknolojiyi kullanarak erimekte olan devasa Grönland buz tabakasının altında yatan sırları açığa çıkardılar. Buldukları şey ise buz tabakasının altında yazın gerçekleşen erime sonucu oluşan dev bir yeraltı su havzasının olduğuydu. Peki bu su orada mı kalacak?, yoksa bir şekilde okyanusa akıp deniz seviyesinin yükselmesine mi neden olacak? Buzul bilimci Kristin Poinar, bu donmuş bölgeye yaptığı yolculuktaki deneyimlerini aktarıyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
6- Garry Kasparov – Zeki Makinelerden Korkmayın, Onlarla Birlikte Çalışın
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük satranç ustalarından biri olan Garry Kasparov, zeki makinelerin en büyük hayallerimizin gerçeğe dönüşmesine yardım edeceği bir gelecekle ilgili vizyonunu paylaşıyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
7- Luma Mufleh – Mültecilere Acımayın, Onlara İnanın
ABD’de mülteciler için ilk resmi okulu kuran Suriye kökenli Ürdünlü göçmen Luma Mufleh, savaştan dolayı yıkıma uğramış ülkelerde yaşayan genç insanlara hayatlarını yeniden kurmaları konusunda nasıl yardım ettiğini anlatıyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
8- Mehdi Ordikhani-Seyedlar – Dikkatinizi Verdiğinizde Beyninizde Ne Olur?
İnsanlar odaklanmaya çalıştığı sırada beyinlerindeki biçimleri inceleyen bilgi-sayımsal nörolog Mehdi Ordikhani-Seyedlar, beyni ve bilgisayarı birbirine yakınlaştırarak ADHD (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu) sahibi insanları tedavi etmek ve iletişim kurma yeteneğini kaybetmiş insanlara yardım etmek için kullanılabilecek modeller oluşturmayı umut ediyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
9- Michael Beirut – Çocukları Okumaya Teşvik Edecek Bir Kütüphane Nasıl Tasarlanır?
Michael Beirut, okul kütüphanecilerinin yeni nesil okurlara ve düşünürlere ilham verdikleri bu büyülü mekanlara enerji, öğrenme, sanat ve tasarım getirmek için takıntıya dönüşen arayışından bahsediyor.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz
10- Jack Conte – Sanatçılar Dijital Çağda Nasıl Para Kazanabilir?
Son yıllarda sanatın paraya dönüştüğü geleneksel yöntemler (albüm, kitap satışları vb.) internetin azizliğine uğradı ve bu da sanatçıları geçim derdine soktu. Müzisyen ve girişimci Jack Conte ise kurduğu Patreon isimli platform ile internet sanatçılarının hayranları tarafından maddi olarak desteklenmesi için bir yol hazırladı.
Konuşmaya Buradan Ulaşabilirsiniz