banner

Startup kavramının tam karşılığı dilimizde olmamakla beraber hem büyüme hem de gelişme özelliklerini taşıyan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen isimdir. Kısacası “yeni girişim” de denilebilir. Bu yazımızda genel olarak teknolojiye dayalı startup’lar üzerinde durduk fakat startup’lar illa da teknolojiyle ilgili olmak zorunda değildir örneğin tarımla ilgili başlattığınız proje de startup olarak ele alınabilir. Dijitalleşen dünyada teknolojinin ilerlemesiyle çok farklı fikirler ortaya çıkmakta fakat başarılı olup devam edenler de var başarısız olup devam edemeyenler de var. Burada temel alınan nedenler en temel olan nedenlerdir ve başarının devamlı olabilmesi için bir kaç tavsiye notu bulunmaktadır. Keyifli okumalar:)

İyi startup’ların başarısız olma nedenleri:

-Yatırım eksikliği:

Yapılan araştırmalara göre son 25 yıldır girişimcilerin neredeyse %5 fon bulabiliyor.  Öncelikle girişimcilerin şu ayrımın farkına varmaları gerekiyor; maddi bir kaynağa ihtiyaç mı duyuyor yoksa buna hazır mı?

Çok iyi bir fikriniz var ama buna yatırımcı bulamadınız ya da kıt kaynaklı yatırımcı buldunuz işte bu gibi durumlar iyi bir startup’ ın başarısız olma nedenleri arasında. Bunda aslında fikrin nasıl sunulduğunun da önemi var. İşletme dilinden konuşacak olursak fikrin pazarlamasının da iyi olması gerekir. Genel olarak  fikri geliştirmek istiyorsanız startup programlarına başvurabilirsiniz ve/veya programla birlikte daha iyi yatırımcılar bulabilirsiniz. Ayrıca fikrinizi nasıl paraya dönüştürürüm diye dert etmeyin bunun geliştirmesini başvurduğunuz yerdeki mentorlarla geliştirebilirsiniz.

1

-Yazılım ekibi:

Fikriniz iyi olabilir ama, üniversiteli ya da liseli öğrenciler için, belki bölümünüzle alakalı bilginiz gerçekleştirmek istediğiniz startup’ınız için yeterli olmayabilir. Bu durumda sizin gibi öğrenci olan iyi yazılımcı arkadaşlarla çalışabilir hatta partner bile olabilirsiniz. Öğrenci olması sizin maliyetinizi düşürebilir. Bu da demek oluyor ki kalan kaynağınızı başka geliştirmeleriniz için kullanabilirsiniz. İyi bir yazılım ekibiyle  startup’ınızda hayal ettiğinizden çok daha iyi bir başarıyı yakalayabilirsiniz.

Ekip denilince bu arada gözünüzde 15-20 kişi belirmesin onu geliştirebilecek kadar kişi ya da kişiler  yeterlidir.

2

-Kurucudaki psikolojik değişmeler:

Bu başlıkta anlatılmak istenen founder’in başlangıçtaki psikolojisi, kararlılığı,… sının başladıktan sonra karşılaşılan durumlarla, mücadelelerle , yaşananlarla psikolojisinin değişmesidir. Bu tip durumlarla motivasyonu sağlam tutmak, ekip ruhunun gücü kaybetmemek ve birbirlerine destek olunması işin gerçekleştirilmesinde rol oynuyor.

3

 Gelelim tavsiyelere!

Yaptığınız işi sevin, işi sevince o konuda/işte uzmanlaşırsınız. Ekibi, yöneticiyi sevmek gerekir.

-Adım adım ilerleyin. Zaman tanıyın ve sabır gösterin. Bunun faydası hataları düzeltme şansıdır.

– Plan yapın. Yaptığınız plan çok çok uzun olmasın. Nereye gittiğini görmek için plan yapmak faydalı olacaktır.

-Bilgimizi, birikimimizi paylaşmak, sorarak öğrenerek ilerlemek

-Yapılan işe kendimizi inandırmak, kendimize güvenmemiz gerekir ama bunun için bilgiye sahip olmak gerekir.

– Ne satılıyorsa satılsın ya da ne yapılıyorsa yapılsın çevreye, ortaklara, müşterilere güven vermek gerekir.

-Egoların törpülenmesi ve ulaşılabilir olunması gerekir.

-Birlikte çalışılacak ekip en az kendimiz kadar başarılı olması gerekir.

Genel olarak öğrencilerden bahsettik ama “Girişimciliğin yaşı yoktur. Girişimcilik bir yaşam biçimidir.”.

.GO!

Özel İçerik: Gülhan Adışen

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.