Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları dendiğinde akla hep şu sıralar en popüler olanı, yani Erasmus Değişim Programı geliyor. Geçen hafta tüyolarıyla ele aldığımız bu konu aslında Avrupa’da eğitim hakkında gözümüzün açılmasını sağlayan ilk basamak. Madem Erasmus Değişim programından faydalandınız, şimdi yeni fırsatları araştırma vakti gelmiş demektir. Staj da bunlardan biri… İşte size Erasmus çatısı altında staj yapmak için yeni ip uçları!

Erasmus yani diğer bir adıyla öğrenim hareketliliği programının kardeş programı olan “Erasmus Staj Hareketliliği“, ‘Erasmus da bitti şimdi cebimden para çıkmadan, üstüne üstlük hibe alarak ne yapabilirim?’ diyenlerin ya da ilk denemesinde değişim programına dahil olamayanların çalması gereken kapılardan.

Peki nedir bu Erasmus Staj Hareketliliği diyorsanız, resmi kurumların “Yükseköğretim kurumunda kayılı öğrencinin yurtdışındaki bir işletme veya organizasyonda mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir” şeklindeki açıklamasına kulak verin. Bu programda da öğrenci değişiminde olduğu gibi ulusal ajans tarafından yaşam standartlarına göre 27 AB ülkesi için dört farklı gruba ayrılarak belirlenenen hibeler mevcut.

Nasıl katılabilirsiniz?

Erasmus Staj Faaliyeti’ne katılabilmeniz için öncelikle üniversitenizin Erasmus (Genişletilmiş) Üniversite Beyannamesi’ne sahip olması gerekiyor, sahip değilse de farklı yollardan yine programa dahil olmanız mümkün.
Bu yazı size ulaştığına göre herhangi bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlısınız demektir. Lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencileri minimum üç, maksimum 12 ay süreyle bu programdan faydalanabiliyor. Üstelik Erasmus Öğrenci Değişim Programı katılım şartlarından farklı olarak birinci sınıfı tamamlamış olmanıza da gerek yok, bu güzel haber.

Erasmus öğrenci değişim programında olduğu gibi burada da bir eleme kriterinin olması gerekli, sınavsız olur mu? Üniversitenizin açacağı sınavlara girebilmek için ağırlıklı not ortalamanızın 2.00-2.20 olması lazım, değilse heveslenmeyin hiç.

Staj yapılacak kurum nasıl bulunur?

Staj hareketliliği için  daha önceden bağlantı kurulan potansiyel misafir kabul eden kuruluşlar ve kontenjanlar üniversitenizin panolarında ilan edileceğinden bu çağrıları kaçırmamakta fayda var. Bunun yanında kendiniz de misafir olunacak kurumlarla bağlantıya geçebilirsiniz ki fırsat yaratmak için en iyi yol bu. Davet mektuplarınızı ve detaylı çalışma programınızı yani Training Agreement’ınızı üniversitenizin Erasmus koordinatörlüklerine geç kalmadan iletin ve sakın prosedür kısmında geç kalmayın.

Genel olarak bakıldığında işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve diğer kuruluşlarda staj yapabilir ancak diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği Kurumları ile Topluluk programlarını yürüten kuruluşlarda staj yapamazsınız, aklınızda bulunsun.

Yurt dışındaki arkadaş ve akrabalar vasıtasıyla yine işletmelerle anlaşma yapılabilir. Bu yüzden bu iş için networkünüzü kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Özellikle Erasmus yapan ya da yapmayı düşünen arkadaşlar yurt dışına çıktığınızda bir sonraki adımınızı düşünerek çevre yapmaya bakın, azıcık uyanık olun.

Zorlukları neler?

Her şeyden önce gideceğiniz yer bir eğitim kurumu değil daha çok ticari anlamda iş yapacağınız bir kurum olacak. Haliyle işler burada birbirinden tamamıyla ayrılıyor. “Aman yarın da gitmeyeyim, araştırmayı da sonra yaparım, 20 dakika geç kalsam ne olur ki” gibi öğrenci bahaneleriniz olamayacak.

Daha önce hiç iş-staj deneyiminiz olmadıysa ve naylon staj yapmıyorsanız zorlanma ihtimaliniz yüksek. Staj programına dahil olmayı planlıyorsanız, hazır vaktiniz varken staj vasıtasıyla kurumsal havayı koklamanızı öneririm. Bununla birlikte yabancı dilinizin durumu da işinizi önemli ölçüde etkileyecektir. Yabancı diliniz iyi olabilir ama çalışacağınız alana ait kelimeleri özellikle çalışmanız gerekecek, çok zor değil, gözünüz korkmasın.
Unutmamak lazım ki iş disiplini denen bir olguyla karşı karşıya kalacaksınız. Geç kalma ihtimaliniz varsa haber vereceksiniz, işleri zamanı zamanına yetiştirecek, rapor sunacak, sunum yapacaksınız. İş arkadaşlarınız olacak, ekip çalışmaları gerçekleştireceksiniz, farklı kültürlere sahip olduğunuz için bambaşka bir dünya ile karşılaşacaksınız vs vs.. Dolayısıyla hızlıca iş dünyasına hem de uluslararası arenada adım atmış olacaksınız. Ama bu tecrübe ileride çok işinize yarayacak.

Yazar: Betül Şekeroğlu
Kaynak: http://www.isteinsan.com

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.