İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü incelemeden önce meslek adına bize lazım olan tanım üzerinde duralım. Tercih dönemlerinde sıklıkla kişisel özelliklerimize uygun meslekleri sıralayıp araştırmalar yapar ve bunlar doğrultusunda uygun okullar ararız. Bu süreçte kafamıza takılan başlıkları endüstri mühendisliği adı altında inceleyelim:
Endüstri Mühendisliği Ne Değildir?
Endüstri Mühendisi adayları ve mezun mühendisleri ne iş olursa olsun yapabilecek, mezun olduğunda elinden her iş gelebilecek konumda olması gereken mühendis kişisi değildir. Sıklıkla karşılaşılan bir sorunu örneklendirirsek günlük hayattaki iş ilanlarında makine mühendisi ya da endüstri mühendisi aranıyor cümlesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Algıda endüstri mühendisliğini her mühendislik alanına girebilen bir bölüm olduğu sıkıntısı yaşanıyor. Örnek üzerinden devam edersek unutulmamalıdır ki makine mühendisi üreteceği makinenin planlamasını yaparken endüstri mühendisi zamandan ve ham maddeden kazancı planlar ve sistemin hangi şekilde daha kaliteli sonuçlanacağına kafa yorar.
Peki Endüstri Mühendisliği Nedir?
İnsan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalı şeklinde bir vikipedia tanımına ulaşabiliriz. Burada bilinmesi gereken en temel nokta parçayı değil bütünü göz önüne alarak çalışan bir endüstri mühendisinin asıl amacının maksimum verimliliği elde etme uğraşıdır.
Hangi Donanımlara Sahip Olacaksınız?
Mezun olmuş bir mühendis kişisi gerekli koşullar düşünüldüğünde -okurken kendini alanında geliştirmiş olması- planlama, analiz, proje yönetimi, kalite, verimlilik, ergonomi, tedarik zinciri, istatistik gibi alanlarda donanım sahibi olacaktır.
Ne İş Yapar?
Proje yönetimi, danışmanlık, üretim planlaması, simülasyon, fizibilite, yöneylem, iş etüdü ve daha birçok alanda iş sahibi olabilirler.
İstanbul aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne geri dönersek;
Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Geçtiğimiz senelerde endüstri mühendisliğine tam burslu 47 bin, yarı burslu 190 bine kadar öğrenci almış olan İstanbul Aydın Üniversitesi 80 kişilik kontenjanıyla ingilizce eğitim vermektedir.
Eğitim öğretim planını en iyi lisans programını oluşturmak üzere tasarlamış olan üniversitenin misyonu öğrenciye teorik altyapı yanında, pratik mühendislik becerileri, aktif grup çalışması, kişisel gelişim ortamı, etik değerlerin daha hayatın içinde olduğu bir ortam, sorunları çözebilme yeteneği kazandırmaktır.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğrencilerinin Göreceği Dersler;
İlk Yıl
-Matematik 1-2
-Fizik 1-2
-Endüstri Mühendisliğine Giriş
-Teknik Resim 1-2
-Mesleki İngilizce 1-2
-Bilgi Teknolojileri
-Sosyal Sorumluluk ve Etik
-Türk Dili 1-2
-Genel Kimya
-Algoritma ve Programlamaya Giriş
2. Yıl
-Sayısal Analiz
-Malzeme Bilimi
-Matematiksel Optimizasyona Giriş
-Lineer Cebir
-Olasılık ve İstatistik
-Ekonomiye Giriş
-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1-2
-Modern Fizik
-Üretim Süreçleri
-Yöneylem Araştırması 1
-Diferansiyel Denklemler
-Araştırma ve Rapor Yazma Teknikleri
3. Yıl
-Endüstri Mühendisliği Modelleme
-Mühendislik Ekonomisi
-Üretim Planlama ve Kontrol 12
-Yöneylem Araştırması 2
-Finansal Muhasebe
-İş Sağlığı ve Güvenliği
-Kalite Yönetimi
-Yönetim Bilgi Sistemi
-Mühendislik Deneysel Tasarım
-İnsan Kaynakları Yönetimi
-Yerinde Uygulama 1-2
4. Yıl
-Endüstri Mühendisliği Tasarım 1-2
-Tedarik Zinciri Yönetimi
-Simülasyona Giriş
-Girişimcilik
-İş Etüdü ve Ergonomi
-Mezuniyet Projesi 1-2
-Uluslararası Ticaret
-Proje Yönetimi
-Yerinde Uygulama 3
Bölümün okuldaki olanakları:
-Yandal
-Çift anadal
-uluslararası değişim programı ile yurt dışında eğitim (bir ya da iki yarıyıl)
-Mezuniyet sonrası yüksek lisans programlarına devam imkanı -dır.
Tercihinizi yaparken seçeceğiniz mesleği iyi tanımalı ve gerçekten istediğinize emin olmalısınız. Daha sonraki adım ise okuyacağınız okul kısmındaki araştırmalarınızda saklı. Seçeceğiniz okulun mezun olduğunuzda sizi hangi noktaya getireceği konusunda seçici davranmalısınız.
İyi çalışmalar 🙂