plüton

NASA, Plüton gezegeninin kendi hava koşulları, atmosferinde sis ve aktif jeolojik yapısı olduğunu açıkladı.

[ad name=”Google Adsense”]

Plüton gezegeni açıklamalarını, New Horizons (Yeni Ufuklar) insansız uzay aracıyla tespit ettikleri bilgilere dayandıran NASA, Plüton gezegeni üzerinde yapılan gözlemler neticesinde mavi bir gökyüzü ve buz halinde su bulduğunu duyurdu.

NASA, bugün uzay aracı “New Horizons” (Yeni Ufuklar) tarafından çekilen Plüton’un yeni fotoğraflarını yayımladı.

“New Horizons” ekip lideri bilim adamı Dr. Alan Stern yaptığı açıklamada, Plüton’daki mavi gökyüzünün “göz kamaştırıcı” olduğunu ifade etti.

Stern, gezegendeki mavi gökyüzünün, etrafındaki puslu katmanın büyüklüğü ve yapısı hakkında bilgi verebileceğini söyledi.

Fotoğraflarda ayrıca gezegenin yüzeyinde çok sayıda kırmızı buz parçacıklarının bulunduğu görülüyor.

Plüton’un daha önce yayımlanan fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler, yüzen buz kütleleri ve etrafında puslu bir katman görülmüştü.

Araştırmacılar, Plüton’da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ve buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metrelik yüksekliğe sahip olduğunu açıklamıştı. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunu tahmin eden araştırmacılar, “Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor” değerlendirmesi yapmıştı.

Güneş Sistemi’ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006’da Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan “New Horizons”, 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. “New Horizons”, Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra’da da keşiflerde bulunuyor.

 

Kaynak: Ajanslar

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.