Her dönem moda, tasarım, sanat ve mimarlık denilince akla ilk gelen ülke İtalya son yıllarda Türk öğrencilerin büyük ilgisini çekiyor. İtalya İstanbul Konsolosu Giulia Prati, üniversitelere YGS’de 180 puan barajını aşanların başvurabileceğini söylüyor.

LİSANS eğitiminin 3 yıl sürdüğü İtalya’ya yükseköğretim için son yıllarda giden öğrenci sayısının arttığını anlatan İstanbul Konsolosu Giulia Prati “Son 8 senede öğrenci sayısı 5 kat arttı. Her yıl 500 genç İtalyan üniversitelerinde öğrenim görmek için gidiyor” diyor. Prati’nin verdiği bilgilere göre İtalyan üniversitelerinde okumak için YGS’de 180 puan barajını aşmanız yeterli. Başvuruları üniversitelerin kendi internet sitelerine yapabilirsiniz. İngilizce programlarda da eğitim almak mümkün. Ancak İngilizce eğitim alacak olsanız da temel İtalyanca bilmeniz gerekiyor.

TIP VE MİMARLIK İÇİN SINAV GELDİ 

İtalyanca eğitim veren programlar için dil yeterliliği şartı var. İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılan İtalyanca yeterlilik sınavının CELI’den 3’üncü seviyesiyle geçilmesi gerekiyor. İngilizce eğitim veren programlar için her üniversitenin farklı kabul şartları var. Üniversitelere önkayıtlar İtalyan Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarihlerde genelde nisan veya mayıs sonunda yapılıyor. Ancak başvuru için en uygun zaman mart ayı. Bu yıldan itibaren tıp ve mimarlık okumak isteyen gençlerin bu programları veren üniversitelerin düzenledikleri sınavlara katılmaları isteniyor. Bu sınavlar İtalya’da yapılıyor. Bu programlarda okumak için İtalyan öğrencileri de sınava girmek zorunda. Türk öğrenciler lisans eğitiminde mimarlık, moda, tasarım, bilgisayar başta olmak üzere mühendislik programlarını tercih ediyor. Son yıllarda gıda mühendisliği de popüler oldu. Lisansüstü eğitimde ise ağırlık işletme programlarında. Master 2 yıl sürüyor ancak Türkler son yıllarda 1 yıllık sertifika programlarını tercih etmeye başladı. İtalyan üniversitelerinin büyük moda şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürmesi, moda alanında eğitim alan öğrencilere bu şirketlerde staj yapma olanağı sağlıyor. En çok tercih edilen şehir ise Milano.

GELİR BELİRLEYİCİ

Öğrenciler yıllık 1000 ile 3 bin 500 Euro arasında harç ödüyor. İlk dönem harç ücretleri sabit ancak ikinci dönemden itibaren öğrenciler ailelerinin gelir durumuna göre belirlenen oranda harç ödüyor. Aylık yaşam maliyeti 800 ile bin Euro arasında. Konaklama bedeli ise aylık ortalama 300-500 Euro. Devlet üniversitesinde okuyanların burs alma şansı daha yüksek. Öğrenciler ailelerinin gelir durumlarını bildirip üniversiteye burs başvurusunda bulunabiliyor. Özel üniversitelerde ücretler yıllık 9 bin ila 24 bin Euro arasında. Öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışma izni var. Mezuniyetten sonra da 1 yıl çalışma ve oturma izni veriliyor. Öğrenciler vize için büyükelçilik ya da konsoloslukların okul bölümlerine başvuruyor. İstanbul Başkonsolosluğu eğitim sorumlusu Attilio Costoutona Cedolini öğrencilerin vize işlemlerini çok kısa sürede ve ücretsiz yaptıklarını söyleyerek öğrencilerin vize için yıllık 5 bin 819 Euro’nun öğrencilerin banka hesabında olması gerektiğini vurguluyor.
geri                                                                                                            ileri

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.