Öğrenci Kariyeri Banner

Uyku Düzensizliği Yaşayanlarla İlgili Korkutan Araştırma!

Uyku Düzensizliği Yaşayanlarla İlgili Korkutan Araştırma!

Uyku düzeni üzerine daha önce yapılan araştırmalar düzensiz uykunun ölüm riskini arttırabileceğini ortaya koymuştu.

Uzmanların uyku düzeninin önemini belirten yaptığı son çalışmalarına göre düzensiz uyku süreleri özellikle orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde kanser ve kalp hastalığı nedeniyle ölüm riskini arttırıyor!

Uyku Düzensizliği Yaşayanlarla İlgili Korkutan Araştırma!

Yedi yıl boyunca orta yaşlı ve yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre uyku düzeni olmayan kişilerin, düzenli uyku uyuyan kişilere göre kanserden veya kalp krizinden ölme riski çok daha yüksek! 

Araştırmacılardan Monash Üniversitesi psikoloji bölümünde doçent olan Matthew Pase konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: "Çalışmamız tüm nedenlere bağlı ölümlerin uyku düzensizliği üzerindeki etkilerini inceleyen en büyük çalışmadır. Uyku düzeninin uyku süresinden bağımsız olarak mortaliteyi etkileyebileceğini gösteriyoruz." dedi.

Araştırma İngiltere'de yaşayan 90 bin kişi üzerinden yürütüldü. Katılımcılar genellikle 40-70 yaş aralığındaydı. Katılımcıların bileklerine hareket takip cihazı takıldı. 

Cihazın kaydettiği hareket verilerinden ne zaman uyudukları veya uyanık olduklarını tahmin etmek için istatistiksel bir model kullanıldı. Araştırmacılar bu verilerden yola çıkarak her katılımcı için bir uyku düzenliliği puanı hesapladı. Bu hesaplama, iki ardışık gün arasında bir kişinin aynı saatlerde uyanık veya uyku halinde olma olsalığı üzerinden yapıldı.

Araştırmaya katılan bir grup katılımcı "düşük uyku düzenliliği" olarak belirlendi. Çünkü iki ardışık gün boyunca aynı saatlerde uyur veya uyanık olma olasılıkları %41'di.

"Ortalama uyku düzenliliğine" sahip olmayan bir grup katılımcı ise %50'lik dilimin içinde yer aldı. 

Veriler yedi yıl boyunca toplandı ve katılımcılardan 3 bini bu sürede hayatını kaybetti. Dikkat çeken bir detaya göre bu ölen katılımcıların çoğunun düşük uyku düzenliliğine sahip olmalarıydı. Düşük uyku düzenliliğine sahip olanlar, ortalama puanlara sahip olanlara göre %46 daha riskli durumdaydı.

Araştırma Sürecinde Hayatını Kaybeden 3 Bin Kişinin Yaklaşık 2 Bin Kişisi Kanserden ve 616 Kişi Kardiyovasküler Hastalıktan Öldü!

Araştırmanın "yüksek uyku düzenliliğine" sahip olan kişilerin ise diğer gruplara göre şansının daha yüksek olduğu tespit edildi. Onların kanserden veya kalp hastalıklarından ölüm riski ortalamının biraz altındaydı.

Araştırma heterojen bir grupla gerçekleştirildi. Katılımcıların yaş, etnik grup, cinsiyet, sigara kullanma durumu, diyabet, kalp hastalıkları, kanser durumları, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve ortalama uyku süreleri gibi farklılıların olmasına özen gösterildi.

Araştırmadaki kısıtlayıcı bir etken de katılımcıların uyku ve uyanıklık zamanlarını tespit etmek için sadece hareket verilerini kullanmaktı.

Peki Uykunuzu Düzene Sokmanız İçin Ne Yapılmalı?

  • Hafta içi ve hafta sonu aynı saatte uyanın.
  • Gündüzleri uyumayın.
  • Yatakta telefonla ilgilenmeyin.
  • Gün içerisinde egzersiz yapın.
  • Öğlen 3'ten sonra kafein tüketimine dikkat edin.
  • Biyolojik saatinize göre hareket edin.

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.