Öğrenci Kariyeri Banner

Twitter’da Siber Saldırı Sonrası Ne Oldu?

Twitter’da Siber Saldırı Sonrası Ne Oldu?

Geçtiğimiz günlerde büyük sosyal medya mecralarında biri olan Twitter siber saldırıya uğradı. Bill Gates, Jeff Bezos ve Elon Musk gibi tanınmış isimlerin bulunduğu saldırıdan arta kalanlar piyasaların ve teknoloji dünyasının geleceğiyle ilgili çeşitli soruları gündeme getirdi.

                Olay piyasalarda tam bir karşılı bulmadı. Saldırının gerçekleştiği günün ardından Twitter hisseleri %7 oranında düşüş gösterdi. Ancak 2019 yılında teknik sebeplerden kaynaklanan reklam gösterimi hatası sonucu yaşanan %19’luk kayba kıyasla oldukça hafif atlatılan piyasa tepkisi, sürecin devamında 10 günlük ortalama seviyelerine geldi.  Yani bu saldırı Twitter’a küçük bir ders oldu ve pek pahalıya patlamadı. Ancak siber saldırıya uğrayan ve hesapları çalınan ünlü kişiler gibi hepimiz şok olduk.

Twitter, Ekran, Sosyal, Telefon, Cep Telefonu

                Bu olaydan sonra siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Siber güvenlik şirketlerinin hisse senetlerinde %5-%7 arasında bir artış oldu. Twitter’ın zaten güvenlik açığı olduğu konuşuluyordu. Bu olay belki de yeni bir siber güvenlik dönemini kamçılar. Ayrıca kurum içinde çalışanları hedef alan “phishing” yani e-dolandırıcılık saldırısı sonrası bu olayların geliştiğini ve Twitter’ın büyük sayılabilecek hesaplarının siber saldırıya uğradığını söyleyelim.  Bunlara ek olarak siber güvenliğin geleceğinin Bitcoin bazında da gelişebileceğini göz önünde bulunduralım.

alan derinliği, bilgisayar, bulanıklık

 

                Siber saldırıyı gerçekleştiren hackerların  ele geçirdikleri hesaplardan Bitcoin talep etmesi kripto paraları yeniden tartışma ortamına taşıdı. Takip edilemez bir sisteme sahip olan kripto paraların bu tarz dolandırıcılıklarda saldıran tarafa avantaj sağlaması söz konusu olunca, para biriminin unvanı da bundan etkilendi. Öyle ki Bitcoin tüm manşetleri süsler ve şimdiye kadarki en büyük bilinirlik anlarından birine ulaşırken dolara karşı değer kaybetti. Twitter kurucusu Jack Dorsey’nin kurucuları arasında yer aldığı finans şirketi Square’in de kripto para hareketine destek verdiğini ve hatta geçtiğimiz mayıs ayında otomatik Bitcoin alımlarına izin verdiğini de hatırlamakta fayda var.

                Bu olaydan sonra gözler TikTok gibi güvenlik açığı bulanan şirketlere yöneldi. Hindistan gibi büyük bir sermayesini güvenlik açığı sebebiyle kaybetme eşiğinde olan şirket bununla ilgili sessiz kalmayı tercih etti.

ÖZGÜN İÇERİK


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.