Öğrenci Kariyeri Banner

Tembelliğinizi 1 Dakikada Aşabileceğinizi Biliyor Muydunuz?

Tembelliğinizi 1 Dakikada Aşabileceğinizi Biliyor Muydunuz?

Hepimiz hayaller kurar, kendimize idealler belirleriz. Bu hayatımızın her yönünde geçerlidir. Bir ödevi yapmak için kafamızda bir taslak oluşturur, plan yapar, kurgularız. Geleceğimiz için büyük adımlar atarken de aynı şekilde bir planlama yaparız. Kafamızın içinde tüm planlar yolunda ilerlerken, hepimizin ortak sorunu olan  “tembellik” başlangıçlarımızı sürekli erteletir bize.

Ödevleri son gün yapar, sınavlara son gün hazırlanırız. Peki ya tembelliği yenmemizi sağlayacak çok basit bir yöntem olsaydı? Japonları hep çalışkanlıkları ile anarız; bu çalışkanlıklarının bir tekniği var ve uygulaması biz tembeller için oldukça kolay!

Kaizen Tekniği

Kaizen, kelime olarak değişim ve daha iyi kelimelerinin birleşiminden oluşur. Tekniği bulan kişi Masaaki Imai’dir. Masaaki bu tekniğin kişisel, iş, okul hayatımızda başarımızı arttıracağına inanıyor.

Hepimiz hedeflerimize ulaştığımız anı hayal ederiz. Hedeflerimize giden yolun bize getirdiklerini ve güzelliklerini çoğu zaman sonuç odaklı olduğumuz için kaçırırız. Süreç kimi zaman uzun olabilir, zorlayıcı da olabilir. Kaizen tekniği bize aslında sürecin önemini ve sürece de odaklanmamız gerektiğini söyler.

Okumaya üşenenler için sözü pek fazla uzatmadan asıl sorumuza gelelim. ? Peki bu teknik nasıl uygulanıyor?

Kaizen’in temel noktasını söylemiştik, günde yalnızca 1 dakika!  Başarılı olmak istediğiniz bir alan seçin ve günde 1 dakikanızı buna ayırın. Her gün 1 dakika bu konuyla ilgili yapmanız gereken bir şeyi yapın.  Örneğin yabancı bir dil öğrenmek istiyorsunuz, her gün 1 dakikanızı buna ayırın. Her gün 1 dakikanızı birkaç kelime ezberlemek için ayırabilirsiniz. Ya da siz de karantina kilo aldınız ve spor yapma alışkanlığı mı kazanmak istiyorsunuz? Her gün 1 dakika egzersiz için ayırın. Kademe kademe pratiklerinizi, egzersizlerinizi arttırın. Kitap okuma alışkanlığı için de aynı yöntem uygulanabilir. Burada amaç bir alışkanlık sağlamak. Başarmak istediğiniz konuyu bir alışkanlık haline getirirseniz bundan vazgeçmeniz de zor olacaktır.

Yaptığınız işe her gün 1 dakika ayırırken en önemli nokta ise bu işten keyif almak. Keyif almak sürekliliği de sağlayacaktır.

Unutmayın ki, bir adım atmanız diğer adımınızı da peşinden getirecektir. Bazen tembelliğimiz yüzünden yapmadığımız, kaçırdığımız şeyler için duyduğumuz pişmanlığa ve suçluluk duygusuna engel olabiliriz. Sadece 1 dakika!

 

Özgün İçerik 


Ayşe Nur Dağlı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.