Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihteki Korkunç Tedavi Yöntemleri

Tarihteki Korkunç Tedavi Yöntemleri

Tıbbın ne kadar önemli bir bilim dalı olduğunu tartışmaya bile gerek yoktur. Fakat her bilim dalı gibi Tıp da günümüzdeki haline ulaşana kadar oldukça zorlu süreçlerden geçmiştir. Yüzlerce hatta binlerce yıl öncesinde günümüzdeki imkanlar olmadığı için tıbbi denemeler hastalar üzerinde gerçekleştiriliyordu.

1. Veba Salgınında Kırbaçlama Yöntemi

eski tedavi yöntemleri

Avrupa’nın üçte birinin hayatını kaybettiği veba salgını, insanlık tarihinde kaydedilmiş en ölümcül salgınlardandır. Vebaya yakalanan Hristiyanlar dönemin katı inanç sistemiyle veba üzerinden sorular sormaya başladılar. Tanrı kendilerine neden böyle bir salgın vermişti? Aranan cevap işlenen suçlarda ve Tanrı’ya itaatin yetersizliğinde bulunca, kırbaçlama yöntemi ile cezalandırma başladı. İnsanlar kendilerini kırbaçlayarak veba salgınına yakalanmamayı ve iyileşmeyi bekliyorlardı. Salgını tedavi etmek için çağrılan doktorlar, içi çiçeklerle dolu maskelerle hastalara gidiyorlardı. Hastalara uyguladıkları tedavi yöntemlerinden biri de kırbaçlama yöntemiydi. Bu uygulamayla Tanrı’nın cezalandırmasına karşı kefaret uyguladıklarına inanıyorlardı.

2. Sihirli bir kelime ile sıtmayı tedavi etmek

eski tedavi yöntemleri

Sıtmayı iyileştirmek için yapılan birçok eski tedavi yöntemi var. Ancak en ilginç olanlarından biri, MS 3. yüzyılda Romalı bir doktor tarafından önerilen sihirli bir yöntemdi. Hastalara “Abracadabra” kelimesini her satırda bir harf eksik olacak şekilde, harflerin altında sadece bir A olan bir üçgen oluşturana kadar kâğıda defalarca yazmaları söyleniyordu. Ardından kâğıdı ketenle bağlayıp doğuya doğru akan bir dereye atmadan önce dokuz gün boyunlarına takmaları gerekiyordu. Bunlar işe yaramazsa kendilerini aslan yağıyla ovmaları şarttı.

3. Diş çürüğü tedavisi

eski tedavi yöntemleri

1-2. yüzyılda yaşamış olan İbn-i Sina, içinde keçi yağı, soğan ve banotu bulunan bir karışım tarifini kaynatıp içilmesinin diş çürüğü tedavisinde kullanılmasını uygun görmüştür

4. Çatlamış elleri ekşi krema ile düzeltmek

eski tedavi yöntemleri

Bu tedaviye göre bir miktar ekşi krema toprağın altına gömülerek bir gece boyunca bekletiliyordu. Daha sonra çıkarılan ekşi krema çatlamış ellere sürülüyordu.

5. Saç Bitlerini DDT ile Öldürme

eski tedavi yöntemleri

Genelde insan saçında yaşamayı seçene bitler, hızla büyür ve hayatı durduracak kadar rahatsız edici noktalara varabilir. Kanla beslendikleri için ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilirler. Geçmişte bu minyatür parazitlerden kurtulmanın yolunu ise DDT ile bulmuşlardı. DDT (dikloro difenil trikloroethan) çok zehirli bir böcek ilacıdır. Bu zehirli böcek ilacı direkt insan saçına uygulanıyordu ve bu durum normal karşılanıyordu. Bilinen şey bu ilacın yutulmaması halinde kişiye zarar vermeyeceği idi. Bilinenin aksine bu zehirli böcek ilacı, nefes ve deri yoluyla teması sebebiyle insanlarda zehirlenmelere ve kanser hastalığına yakalanmaya sebebiyet vermiştir. Eski çağlarda uygulanmış en ilginç tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.