Öğrenci Kariyeri Banner

Su Ayak İzinizi Hiç Hesapladınız mı?

Su Ayak İzinizi Hiç Hesapladınız mı?

İklim değişikliği ve artan insan nüfusu dünyamızdaki kaynakların her geçen gün azalmasında büyük rol oynuyor. Bu kaynaklardan biri de bizim için hayati derecede öneme sahip su. Peki biz suyun değerini ne derece bilmekteyiz?

2002 yılında ilk kez UNESCO – IHE Su Eğitimi Enstitü’sünden Prof. Dr. Arjen Hoekstra tarafından su ayak izi kavramı ortaya konmuştur. Daha sonra Hollanda’daki Twente Üniversitesi ile Su Ayak İzi Ağı (Water Footprint Network-WFN) tarafından geliştirilmiştir. Kısacası su ayak izi kullandığımız su miktarının ölçülmesidir. 

Suyu kullanmak dendiğinde aklımıza ilk önce yeme, içme ve temizlik gibi konularda kullandığımız su gelsede kıyafetlerimizin üretiminde, araba ve bilgisayar yapımı dahil pek çok şeyde su kullanılır. Siz de su ayak izinizi vereceğiniz birkaç basit cevapla buradan ölçebilir daha sonrasında su ayak izinizi nasıl azaltabilirsiniz bu içeriğimizde öğrenebilirsiniz.

Su Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Akdeniz Tarzı Beslenmeyi Benimseyin

Bir hamburger 2331 litre suya denk gelmektedir. Bu ciddi sayıyı azaltmak için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Akdeniz tarzı beslenme, sebzeler ve meyvelerin bol kullanıldığı kabuklu yemişler ve kuru baklagillerin çok tüketildiği, kırmızı etin ise az tüketildiği natürel zeytinyağ ağırlıklı bir beslenme tarzıdır.

Bulaşıkları Makinede Yıkayın

4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 –126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi ise aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 – 40 ton su tasarruf yapmanız demek. Ayrıca bulaşık makinesine bulaşığı atmadan önce durulama alışkanlığınızdan kurtulmak her yıkamada 57 litre suyu korumanızı sağlayacak.

Atık Yağlarınızı Lavaboya Dökmeyin

1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletir. Bu nedenle atık yağlarınızı lavaboya, çöpe, ya da toprağa dökmeyin, biyodizel veya elektrik üretiminde kullanılmak üzere atık yağ toplayan firmalara verin veya belediyenin göstereceği yerlere atın.

Aylık Kıyafet Masrafınızı Yarıya İndirin

Bir Tshirtü üretmek için harcanan su miktarı 2700 litre.

Duş Süresini Minimuma İndirin 

10 dakika süren bir duşta ortalama 120 litre su harcanmakta. Bu yüzden olabildiğince duş süresini kısa tutmaya çalışın.

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.