Öğrenci Kariyeri Banner

Stres ve Stres Yönetimi Nedir?

Stres ve Stres Yönetimi Nedir?

Stres, kendimizi gergin hissettiğimizde içsel ve dışsal olarak vücudumuzun gösterdiği tepkidir. Bu tepkiler günlük yaşantımızı sekteye uğrattığı zaman, hayatımızın olağan akışı bozuluyor.  

Dünya artık çok hızlı. Yediğimiz yemekten, internetin veri yüklemesine kadar her şeyin hızlı olması gerektiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu da bizi daha stresli yapıyor. Çünkü kendimizi baskı  altında hissediyoruz. Hep bir yerlere ya da bir şeylere yetişmeye çalışıyoruz. O zaman şunu söyleyebiliriz ki, çağımızın hastalığı strestir.  

stres ve yönetimi 1

Stres yönetimi ise bir kişinin stresini kontrol altına almasıdır. Kontrol altına alması diyoruz çünkü stresin hiç var olmaması da düşünülemez. Stres, bir alarm sistemi gibidir. Bizi gerginleştirir   ama aynı zamanda da uyarır. Biz bu uyarının negatif sonuçlarını pozitife çevirmeye çalışmalıyız.  Uyarı mekanizmasının doğru işlemesi çok önemli.  

Stresi Nasıl Yönetiriz?

Stresi nasıl yönetiriz

  Stresi yönetmek için öncelikle stresinize neden olan faktörleri bulmanız gerekiyor. Strese neden olan faktörler; okul, iş hayatı, kendinize karşı güvensizlik ve travmatik anılar olabilir. Kaynağının anlaşılması ilk adımdır. Sonrasında bunları bir kağıda yazın ve üzerine düşünün. Çözüm yollarını kendiniz bulabileceğiniz gibi bu konuda yardım da alabilirsiniz.  

1.Zaman Yönetimi

Stres ve zaman

   Gün içinde eğlenmemiz gereken yerlerde eğlenmeliyiz ve çalışmamız gereken yerlerde çalışmalıyız.  Kendimize vakit ayırmalıyız ve aynı zamanda sorumluluklarımızın farkında olup bunları yerine getirmeliyiz. Zamanın kontrolünü ele almak, yapmamız gerekenleri zamanında yapmak bizi daha güvende hissettirir. Stresin en önemli nedeni olan günlük yaşamın hızını bu şekilde biraz da olsa durağanlaştırmış oluruz. Bir günde yirmi dört saat var. Yapmamız gerekenleri yirmi dört saat içinde gerçekleştirmeliyiz.  Gününüzü bölümlere ayırın ve planlayın. Uyku saatlerinize dikkat edin. Kendinize vakit ayırmayı unutmayın. 

Zaman yönetimi ile ilgili içeriklerimiz:

Zamanını Yönetemeyenlere Dev Hizmet: Eisenhower Matrisi

Zamanınız Boşa Gitmesin: Akış Alanı Teorisi Nedir?

Öğrenciler için Zamanı Yönetme İpuçları

2.Kendinize Güvenin

stres ve güven

Hiç kimse mükemmel değildir. Hepimizin belli noksanları vardır.  Bu kusurları kabullenmeliyiz ve  bunlarla yaşamayı öğrenmeliyiz.  Kendinize güvenin.  Bugüne kadar birçok şey başardınız. Gelecekte de birçok şey başaracaksınız.  

3.Derin Bir Nefes Alın

stres-2

 Derin bir nefes alın ve düşünün. Acele etmemelisiniz. Stres anında verilen kararlardan daha sonrasında pişman olabilirsiniz.  

4.Ertelemeyin

stres-yönetimi

Ertelemek, bizi strese sokar. Örneğin, bir proje ödevi hazırlamanız gerekiyor. Teslim tarihi ise iki hafta sonra. Ama siz bu ödevi, teslim tarihinden üç gün önce hazırlamaya başladınız. Elbette ki siz bu durumda kendinizi, ödevinizi teslim edemeyeceksiniz diye stresli hissedeceksiniz. Ödevinizi eğer zamanında yapmaya başlasaydınız, ertelemeseydiniz, bu konuda daha rahat hissedecektiniz. Çünkü ödevinizde pürüz çıksa dahi bunu çözebilecek zamanınız olacaktı.  

Erteleme ile ilgili içeriklerimiz:

"Erteleme"nin Ardındaki 3 Neden

Çağımızın Büyük Sorunu: Erteleme

5.Sosyal Çevre

Stresle baş edebilmek için sosyal çevre de önemli bir faktördür. Sosyalleşin, insanlarla vakit geçirin. Yalnız kalmak da isteyebilirsiniz ama  insanlarla iletişime geçmek bu yolda  atılacak önemli bir adımdır.  

    Hayatımızın kontrolü bizim elimizde.  Aldığımız kararlardan, yaptığımız şeylere kadar bizim bir etkimiz var.  Bazen kendimizi köşeye sıkışmış hissedebiliriz. Güvensizlik duyduğumuz anlarımız olabilir. Bu durumların her zaman kötü bir etkisi olmaz.  Önemli olan bunlardan ders çıkartıp geleceğimize bakmamızdır. Stres de hayatımızda hep var olacak. Bizim itici gücümüz olacak. Stresin yönetimini doğru yaptığımız sürece bir sorun olmayacak.  

    Derin bir nefes alın, yaşamınızın pozitif etkilerine odaklanın.  Çağımızda her şey hızlı ilerliyor. Biz de bu hıza yetişmeye çalışıyoruz. Bazen tökezleyip düşerken bazen de en büyük adımı biz atıyoruz. Bazen tükenmiş hissederken bazen de küllerimizden doğuyoruz. Stres yönetimi ise bu süreçte önemli bir etken olmaya devam ediyor. Kendinizi ve stresinizi kontrol edin. 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.