Öğrenci Kariyeri Banner

Zamanınız Boşa Gitmesin: Akış Alanı Teorisi Nedir?

Zamanınız Boşa Gitmesin: Akış Alanı Teorisi Nedir?

İster bir konu hakkında araştırma yapın, ister bir iş yetiştirin ya da sınava hazırlanın. Hepimizin istediği tek bir şey var masa başında harcadığı saatleri en verimli şekilde kullanabilmek. Verimli çalışmak herkesin ilk tercihi olsa da odaklanma problemi yaşadığımız zamanlarda nasıl bir yöntem izleyeceğimizi bilemiyor olabiliriz.

Bunun için dikkat dağıtıcı ve konsantrasyonumuzu etkileyen durumları ortadan kaldırmalı ve “akış alanına” girmeliyiz, böylece verimli çalışmalara sahip olabiliriz. Peki “akış alanına nasıl geçiş yapacağız? Gelin hep birlikte bu konuyu detaylarıyla inceleyelim.

“Akış Alanı’’ kavramı nedir?

Csikszentmihalyi’ye göre akış kelimesi bireyin yapacağı herhangi bir aktiviteyle bütünüyle meşgul olmasıdır. Yani aslında yaptığı işe kendini kaptırarak kaybolma halidir. Terime bakıldığında içerisinde doğu kültürlerini barındırır. Akış hem bir durum (state), hem de bir kişilik özelliği (trait) olarak kabul edilir.

Akış genel itibariyle yaptığınız işe sonsuz odak anlamına geliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda akış alanını kullanan insanlarda %80 oranında verim elde edildi. Örnek vermek gerekirse bir kitap okurken odaklanmanız, bir film izlerken orası hariç hiçbir şeye dikkat etmemeniz gibi.

Akış Neden Bu Kadar Önemli?

Akış teorisini kullanarak sadece iş ve kariyer hayatımızda değil aynı zamanda günlük hayatımızda da çok yüksek verim sağlayabiliriz. Örnek vermek gerekirse eğer;

  • Düşünürken; kitap okurken, bulmaca çözerken, yazı yazarken
  • Ev temizliği yaparken
  • Dans ederken
  • Spor yaparken
  • Müzik dinlerken
  • Hayal kurarken
  • Dini ritüeller sırasında
  • Konser , maç ve film izlerken

Csikszentmihalyi’ye Göre Akış Teorisini Gerçekleştirmek İçin Neler Yapmalı?

Bilim insanının bu konu hakkında fayda sağlayabilecek birçok önerisi bulunuyor. Eğer siz de bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız linkte bulunan videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.

Csikszentmihalyi Ted Konuşması

 

 

 

 


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.