Öğrenci Kariyeri Banner

Pandemi Sürecinde Online Mülakatlarda Sorulması Gereken Sorular

Pandemi Sürecinde Online Mülakatlarda Sorulması Gereken Sorular

Covid-19 salgınıyla birlikte özel yaşamlarımızın yanı sıra iş yaşamımızda da birçok değişiklikler oldu. Uzun çalışma saatleri ve ev ortamında zoom aracılığıyla yapılan toplantılar çalışanlarda büyük motivasyon kaybı yaratmakta. Son günlerin en büyük sorunu ise iş görüşmeleri ve mülakat sürecinde firma yetkilileriyle adayların çalışma sürecine yönelik detaylı bilgiler alıp vermemesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle adayların geçmiş deneyimlerinden gelen alışkanlıkları nedeniyle yönelttiği sorular salgın sonrası yaşanan “Home Office” sisteminin çalışma düzenini tanımlamaya yönelik olmamaktadır. Yeni çalışma düzenini anlayabilmek ve iş yaşamında başarıyı yakalayabilmek için adayların firma yetkililerine yöneltmesi gereken soruları sizler için derledik.

Oryantasyon Süreci Nasıl Planlanmaktadır?

Salgın süreciyle birlikte birçok çalışan evlerde “Home Office” sistemi içerisinde çalışmakta ancak her yeni işe giren kişinin kendisini nelerin bilmesi gerektiği konusunda oryantasyon sürecine ihtiyacı vardır. Her işin doğası gereği birimler arası ortak çalışmalar olacağı için işe giren kişinin iş arkadaşlarını tanıyacağı bir e-doküman hazırlanması, tanıtıcı zoom toplantılarına katılması, firmanın geçmiş başarıları ve gelecek hedeflerine yönelik online eğitime girmesi gerekmektedir. Bu sebeple adayların mülakat esnasında oryantasyona sürecine ilişkin sorular yöneltmesi son derece önemlidir ve firmaların bu konuda detaylı çalışmalar yapmaları beklenmektedir.

Teknik Ekipman Destekleri Nelerdir?

Yeni normalimiz olan Covid-19 sürecinde birçok işi evlerimizden online olarak bilgisayar başında veya telefonda halletmekteyiz. Bu sebeple şirketlerin özel şirket hatları, telefonlar, bilgisayarlar veya harici diskleri çalışanlarına vermesi çok önemlidir. Görüşmeniz esnasında bu detay atlanılmamalı ve özel yaşamınıza ait ekipmanların kullanılmaması gerekmektedir. Bilgisayarlara şirket bilgilerinin işleneceği düşünülürse şahsi bir bilgisayar yerine şirketin özel programlar yüklediği ve IP aracılığıyla izlediği bir laptop kullanmak yararınıza olacaktır.

Ofislere Dönülmesi Planlanan Zaman Aralığı Nedir?

Uzmanlara göre salgın 2022 yılının sonlarına kadar devam edecek. Dönem dönem ise artış ve azalış hızları yaşanmakta. Bu sebeple iş görüşmelerinizde görüştüğünüz firmalara vardiya sistemi, çalışma düzeni veya ofislere dönüş tarihleri konusunda sorular yöneltmeniz yerinde olacaktır. Böylece planlamanızı ona göre yapabilir ve düzeninizi oluşturabilirsiniz. Birçok çalışanın işyerlerine toplu taşıma ile gittiği ve salgının hız kesmeden devam ettiği düşünülürse “Home Office” çalışma sistemine devam edilmesi sizler için en makul seçenek olacaktır. İş teklifinden evvel firma yetkilileri ile açıkça konuşmanız size fazlasıyla yarar sağlayacaktır.

Sağlık ve Güvenlik Sistemleriniz Nelerdir?

Covid-19 pandemisinin insandan insana çok hızlı geçtiği yaklaşık 9 aydır tüm dünyanın tecrübe ettiği bir deneyim. Bu yüzden iş görüşmesi yapılan firmanın alacağı sağlık ve güvenlik önlemleri çok büyük önem taşımaktadır. Ekonominin kötü gidişatı sebebiyle tam kapanma yapamadığımız ülkemizde birçok firma, aktif şekilde ofis sisteminde ya da üretim bantlarında personel çalıştırmaya devam etmektedir. Bu nedenle firmaların sağlık ve güvenliğe çokça yatırım yapması gerekmektedir. İş görüşmenizde bu detayı bilmeniz ise işi daha sağlıklı olarak değerlendirmenize katkı sağlayacaktır.


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.