Öğrenci Kariyeri Banner

Otomobilden Bisiklete Tamamen Geçmeye Çalışan 6 Şehir

Otomobilden Bisiklete Tamamen Geçmeye Çalışan 6 Şehir

Kırsal bölgeden kente göçün yıllar boyu artması ile kalabalıklaşan kentlerin en büyük problemlerinden biri trafik yoğunluğu. Günümüzde İstanbul diyince belki de akla gelen ilk şeylerden biri trafik. Nüfusu artan şehrin araç sayısı da haliyle günden güne artmakta. Ayrıca araç sayısında artışın çevreye verdiği zarar da maalesef doğru oranda artıyor. 

Dünyada bazı şehirler bu otomobil sorununu çözmek için bazı radikal kararlar almaya başladı. Şehirdeki araç sayısını azaltıp bisiklete geçmek isteyen bu şehirlerden 6 tanesini sizler için derledik.

Kopenhag (Danimarka)

Avrupa’nın en temiz ve yeşil başkenti olmaya çalışan Kopenhag’da bisiklet kültürü eskilerden beri devam ediyor. Siyasi partilerin bile bisikleti seçim kampanyalarının en önemli konusu haline getirmesi bunun göstergelerinden biri sayılabilir. Son istatistiklere göre on Danimarkalıdan dokuzu bir bisiklete sahip ve bisiklet, 5 kilometreden daha az tüm kişisel ulaşımın dörtte üçünü oluşturuyor. Dolayısıyla kent içinde neredeyse hiç otomobil trafiğini rastlanmıyor. Şehrin içinde yaklaşık 400 kilometrelik parkurlara sahip Kopenhag, komşu kentlere kadar ulaşan süper bisiklet yollarıyla tüm ülkeye bisikleti yaymayı hedefliyor.

Bogota (Kolombiya)

Bisiklet, Bogotalılar için tahmin ettiğinizden de büyük bir önem arz ediyor. Halk için bir tutku haline gelmiş olan bisikletin hikayesi biraz eskilerden başlıyor. 1970’lerden beri kent içinde motorlu taşıtlara kısıtlamalar getiren şehir yönetimi, pazar günleri şehrin trafiğini bisiklet yolları için kapatıyor. Yaklaşık 360 kilometrelik bisiklet yolu ile insanları da bisikletli ulaşıma yönlendiren kentin bisiklet yolu her gün ortalama 84.00 kişi tarafından kullanılıyor. Otomobilden özgür olmaya karar veren birçok şehir de 2000’li yıllardan itibaren Bogota’nın yaptıklarını örnek almaya başladı.

Gent (Belçika)

1996 yılında dönemin belediye başkanı Frank Beke tarafından şehrin bir bölgesinde motorlu taşıtlar yasaklanarak kent içinde otomobili uzaklaştırma Gent için başlamış. Daha sonra kent içinde yürünebilir, bisikletle gezilebilir alanlar yaratarak insanları da otomobilden uzaklaştırmaya yönlendirecek kararlar alınmış. Gent şu an şehircilik konusunda örnek model olarak gösteriliyor ve her geçen gün daha az arabaya ev sahipliği yaparak 20 yıl içinde tamamen motorlu taşıtları kentten çıkarmayı planlıyor.

Oslo (Norveç)

Bisikleti yaygınlaştırma adına radikal kararlar alan Oslo, ilk önce dizel araçların kente girmesini yasakladı. Daha sonrasında buna verilen tepkileri kulak ardı ederek 2019 yılına gelindiğinde de arabaların park yerlerini yasakladı.  2019'un başlarından itibaren 700'den fazla park yeri şehir merkezinden kaldırıldı ve yerini bisiklet yolları, parklar ve diğer yeşil alanlara bıraktı. Park edecek yer bulamayan sürücüler de arabalardan bisikletlere doğru bir geçiş sağladı. Böylelikle Oslo kendini zehirli gazlardan arındırdı ve tüm yollarını bisikletlilere bıraktı.

Madrid (İspanya)

Oslo gibi Madrid de bisikleti yaygınlaştırma adına radikal karar alan şehirlerden biri. 2018’de kenti “ultra düşük emisyon bölgesi” olarak ilan etti ve 2006 öncesinden kalan dizel araçların kentte kullanılmasını yasakladı. Bu yasak ile rahatlayan trafikte bisikletle ulaşımda artış yaşandı. Kent yönetiminin de bisikletle ulaşımı desteklemesi ve yeni bisiklet yolları yapması ile bu sayısı gittikçe arttı. Eğer bu sene yaşanan zorunlu durumlar olmasaydı Madrid 2020 ile birlikte çeşitli bölgelerde otomobili tamamen yasaklamayı planlıyordu ama bu plan şimdilik biraz ertelenmiş görünüyor.

Malmö (İsveç)

Bisikletle ulaşım dendiğinde ilk aklımıza gelebilecek şehirlerden biri de Malmö. Kent yönetimi uzun zamandır bisikleti şehri temel ulaşım aracı haline getirmek için çalışıyor. Şehrin içinde açılan Bisiklet Hostelleri dünyanın farklı yerlerinden gelen bisikletli turistler için heyecan verici bir gelişme oldu. Bisikletliler için tasarlanan ve desteklenen projelerle önümüzdeki 20 yılda kenti tamamen otomobilsiz hale getirmeyi hedefleyen Malmö şimdiden bazı noktalarında araç giriş-çıkışını engellemeye başlamış. Bunun yanı sıra Malmö ve Kopenhag arasındaki bisiklet feribotu seferleri ile iki şehrin bisiklet turizmini güçlendirmesi bekleniyor.

Kaynak

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.