Öğrenci Kariyeri Banner

Online Görüşmelerin Altın Kuralları

Online Görüşmelerin Altın Kuralları

Pandemi süreci birçok yeniliği beraberinde getirdi bunlardan biri de online görüşmeler.Bu tür görüşmeler önceden de var olsa da artık yaygınlaştığını söylemek mümkün.Bizler de sizin için online görüşmelerde dikkat etmeniz gereken kuralları derledik.

İşte online görüşmelerde dikkat etmeniz gereken altın kurallar:

Evin vermiş olduğu rehavete kapılmayın 

rahat koltuklara uzanmak,yiyecek ve içecek eşliğinde film veya dizi izlemek ev aktivitelerinin başında geliyor fakat evden çalışmayı tatil havasında sürdürmek doğru bir yaklaşım değil. Özellikle de toplantılar söz konusu olduğunda her çalışanın kendisine koyduğu bir kurallar bütünü olmalı.

 Sabah rutininizi aksatmayın

Yetişmeniz gereken bir iş olmadığı için önceden es geçtiğiniz kahvaltınızı rahatça yapabilirsiniz.Bu ayrıcalığın tadını çıkarırken bazı rutinleri de mutlaka korumak gerekiyor. Örneğin mesai saatinden önce işe uygun giyinmek, makyaj yapmak ya da saçlara şekil vermek; gün boyu toplantılarda da modunuzu yükseltir. Özensiz bir görünüm, iş arkadaşlarınız ya da müşterileriniz tarafından da pek hoş karşılanmayabilir. Yine bir sabah rutini olarak ajandanızı mutlaka her gün kontrol etmelisiniz. 

Dijital alanlarda gelişin

Online toplantı yapılabilecek bir sürü uygulama mevcut eğer bu uygulamlara tam anlamı ile hakim olursanız işler daha da kolaylaşır. Örneğin ev ortamınız uygun değilse görüntülü toplantıda dijital bir arka plan seçerek markanızın logosunu buraya yerleştirebilirsiniz.

Zorunlu olmadıkça kamerayı kapatmayı tercih etmeyin. Toplantıya katılım ne kadar fazla olursa olsun, moderatöre saygı göstermenin yollarından biri kesinlikle bu. Makyajsız yakalanmış olmayı dert edenler için neredeyse tüm görüntülü görüşme uygulamalarının filtre uygulaması bulundurduğunu da hatırlatmak gerek. Ne de olsa estetik bir dokunuştan hiçbir zaman zarar gelmez.

Katılımcılarınıza onları gördüğünüzü hissettirin

Toplantıyı organize eden sizseniz ev sahibi rolünün sizde olduğunu söyleyebiliriz. Ne kadar kalabalık olursa olsun, katılımcılarınızı tek tek gördüğünüzü belirtmek için küçük fırsatlar yakalayın. Toplantı başında hepsini isimleriyle selamlayabilirsiniz. Çoğu kişinin sosyal olarak eksik hissettiği bu dönemi, kişisel ilişkilerinizi güçlendirmek için bir fırsat gibi görün.

Mikrofon tehlikeli olabilir 

Konuşmacı olmadığınız sürece mikrofonu kapalı tutun. Evet, evde yapayalnız olsanız bile bunu uygulayın. Özellikle kalabalık bir katılımcı grubu ile düzenlenen toplantılarda, pencereden gelen sesler bile birleşerek gürültüye neden olabiliyor. Öte yandan bu alışkanlığı kazanmazsanız evin uygun olmadığı bir durumda çalışırken de mikrofonunuzu açık unutabilirsiniz. Toplantı yöneticisini her seferinde sizi uyarmak zorunda bırakmayın. Eğer toplantı yöneticisi sizseniz konuşmayan herkesi sessize alma seçeneğini de mutlaka gözden geçirmelisiniz.

Zamanı doğru kullanın

Ofiste iken toplantı esnasında içecek servisleri gibi durumlar sürenin sarkmasına sebep oluyordu ancak online ortamda bu pek mümkün değil. Dolayısıyla yeni bir toplantı organize ederken ona göre süre talep etmek durumundasınız. Bir saate ihtiyacınız varsa yarım saatlik bir toplantı isteği göndermeyin.

Katılımcıların ajandasında kendinize yer bulabilmek için toplantınızı mümkün olduğunca erken bir tarihte ayarlayın. Toplantı süresine sadık kalmaya ve bu sürede ihtiyacınız olan her şeyi karşı tarafa aktarmaya gayret edin. Eğer aksiyon planı dahilinde yeni bir toplantı düzenleyecekseniz bunu da katılımcılara önceden bildirebilirsiniz.

Teknik aksaklıklara karşı tedbirli olun

İnternet bağlantınızın toplantı esnasında kopma ihtimaline karşı mobil veriyi devreye alabilirsiniz. Böylece internet kesintiye uğramaz,telefonunuzu modem olarak kullanarak ev internetinde yaşadığınız sorunu anında çözüme kavuşturabilirsiniz. Elektrik kesintisi gibi bir riske karşı ise cihazlarınızın şarjının dolu olması gerekiyor. Bu yüzden toplantı günlerinde bilgisayarınızın ve telefonunuzun bataryasını kontrol etmeyi unutmamalısınız.

 

Özgün İçerik

 


Rumeysa İrmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa İrmak ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.