Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenciler Nasıl Beslenmeli?

Öğrenciler Nasıl Beslenmeli?

Stajyer Diyetisyen Rumeysa Kıtay ile birlikte hazırladığımız bu yazıdan keyif almanız ve sağlıklı beslenmeyi hayatınıza adapte etmeniz dileklerimiz ile...

Öğrenci Beslenmesi İle İlgili Olası Sorularınız İçin ---> instagram/ diyetisyenrumeysakitay

Okul döneminde neden iyi beslenmeliyiz?

Mutlu ve sağlıklı bir yaşlılık donemi geçirmenin yolu sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçer. Beslenme düzeninizi oturtmak ve sağlıklı beslenmeyi hayatınıza adapte etmek için en iyi zamanlar gençlik çağlarıdır.

Vitamin, mineral eksikliği yetersiz su tüketimi ve proteince fakir beslenme bedensel ve zihinsel olarak yorgun hissetmenize sebep olur bu durum da okul başarısını doğrudan etkiler. Beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler ile daha verimli bir okul dönemi geçirebilirsiniz. 

beslenme

İyi Beslenmeme durumunda neler olur ?

Özellikle b grubu olmak üzere birçok vitamin çeşidi eksikliği stres, yorgunluk, panik, unutkanlık ve öğrenmede zorluk yaşamanıza sebep olur. 

Beslenme rutininize ekleyeceğiniz; Baklagiller, kırmızı et, yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri, meyve çeşitleri ile vücut için gerekli olan birçok vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenmenin fiziksel değişimi etkilemesinin yanı sıra zihinsel gelişimi negatif etkilemesi, bağışıklığın zayıflaması sebebi ile hasatlığa yakalanma olasılıklarının artması, hastalık sürecinin ağır ve uzun sürmesi vb. yaşam kalitesini düşüren etkilere sahip olduğunu vurgulamıştır. 

beslenme

Zihin sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki nedir ?

Yapılan araştırmalara göre bel çevresinde oluşan fazla yağlanma sonucu beynimizin hafıza merkezi küçülme yaşandığı tespit edilmiştir.

Yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler açısından zengin beslenmenin öğrencilerin dikkat sürelerini kısalttığı, algılamayı zorlaştırdığı öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları ile okula devamsızlık ve okul başarısında düşmeye neden olduğu bildirilmektedir. 

beslenme

Sürekli hissedilen yorgunluk hissinizin sebebi beslenme olabilir mi?

Temel besin gruplarından dengeli bir diyet ve çeşitli besleyici yiyeceklerin tüketimi kronik yorgunluk hissinizi azalmasını sağlar. Bu gıdalar; 

  • Probiyotikler (kefir, yoğurt, turşu vb.)
  • Omega 3 bakımından zengin besinsel kaynaklar (ceviz, fındık, keten tohumu, balık)
  • Antioksidan besinler (kivi, mango, brokoli, domates, turunçgiller)
  • Günlük yeterli su tüketimi
  • Antistres olan muz
  • Serotonin ve dopaminden zengin besinler (çikolata, süt, yulaf, fındık, fıstık, susam, kabak)
  • Takviye vitamin ve mineral.
  • Kakaodan zengin bitter çikolata tüketimi sonucu yorgunlukta iyileşmeler gözlemlenmiştir.

beslenme

Stres ve beslenme

Stres ve beslenmenin ikisi birbirini tetikleyen unsurlardır ve dengede tutulması gerekmektedir. Stres anında beyin rahatlamak için en kolay ulaşılabilir olan yüksek kalorili yiyeceklere eğilim gösterir.

Ani kan şekerinin yükselmesi zihinde bulanıklık ve yorgunluk hissi ile beraber vücutta strese yol açar. 

Stresi azaltmak için gün içerisinde mate, papatya, ada çayı, melisa çayları tüketilebilir. 

Günlük 3 kare bitter çikolata tüketimi önemli ölçüde rahatlamanıza yardımcı olur.

beslenme

 

Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

  • Yağı tamamen hayatımızdan çıkarmak doğru bilinenin aksine yanlıştır. Günlük doğru miktarlarda alınacak sağlıklı yağlar (avokado, zeytinyağı, kuruyemişler) zihin sağlığı için önemli bir faktör oynar
  • Kahvaltılık gevrekler içerisindeki yüksek şeker ve lif açısından fakir oldukları için kan şekerinde ani yükselmelere bu durum da uzun vade de kilo alımına sebep olur. 
  • Piyasada bulunan sıfır şeker başlığı altında satılan popüler içecekler normal olanlara göre sanılanın aksine daha fazla şeker içermektedir.
  • Fastfooddan tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine evde yaparak yanında ayran ve bol sebze ile tüketerek sağlıklı hale getirebilirsiniz.
  • Özel bir hassasiyetiniz yoksa sanılanın aksine glütensiz beslenmek sağlıklı bir şey değildir. 

beslenme

 


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.