Öğrenci Kariyeri Banner

Nisan Ak'ı Tanıyor Musunuz?

Nisan Ak'ı Tanıyor Musunuz?

Dünyada sayılı genç kadın orkestra şeflerinden biri. İnci Özdil ve Sera Tokay’ın ardından Cumhuriyet tarihindeki üçüncü Türk kadın orkestra şefi.

Karşınızda "Maestra" Nisan Ak.

nisan ak, orkestra şefi, kadın şef

Türkiye onunla 2015 yılında tanıştı aslında. Yüksek öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri’nde almaya hak kazanan ve eğitim ücretleri için destek arayan bir genç olarak tanındı. O günlerden bu yana çok şey değişti, Nisan eğitimini tamamladı ve başarıdan başarıya koştu adeta. Gelin Nisan’ın hikayesini bir özet geçip bugününe bir göz atalım.

türk kadın şef, nisan ak, orkestra, ödül

Her Şey Bir Tesadüfle Başladı

Bir hocasının onu bir başka öğrencisiyle karıştırması adeta bir başlangıç noktası olmuş Nisan için. Hocasının onun gitar çaldığını zannetmesiyle gitar dersleri almaya başlayan Nisan’ın müzikle olan alışverişi başlamış oldu. İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi onun bir sonraki durağı oldu. İzleyen yıllarda eğitimine Bilgi Üniversitesi’nde devam eden Nisan’ın yeteneğine bu kez de Mimar Sinan Konservatuvarı hocaları şahit oldu ve misafir öğrenci olmasını teklif ettiler.

türk şef, istanbul, taksim, istiklal caddesi

İşini Şansa Bırakmadı

Bilgi Üniversitesi’nde aldığı müzik eğitiminin sonrasında eğitimine ABD’de devam etme şansı yakaladı, ancak önünde büyük bir maddi problem oluştu. Kazandığı burs iptal oldu, internet üzerinden yürüttüğü bağış kampanyalarıyla günlerce yardım aradı. İnsanların ona inancı ve destekleriyle tekrardan tutunmayı başardı. Yüksek lisansının her dönemi için farklı burslara başvurdu. Başarıları onun en büyük referansıydı. Tüm bunların ardından yüksek lisans eğitimini Queens College’da, doktora eğitimini de Güney Karolina Üniversitesi’nde tamamladı. Boş vakitlerinde konserlerde asistanlık görevini üstlendi, sorumluluklarını artırdı. Birçok konserde konuk şef olarak yer aldı. Yine onun deyimiyle; işini şansa bırakmadı, sürekli tırmaladı.

orkestra, brach, senfoni

Bu süreçte yaptıklarından sadece birkaçına bir göz atalım;

Kurucu, Müzik Direktörü, Bruch Oda Orkestrası
Şef Yardımcısı, Aiken Senfoni Orkestrası
Dört Farklı Kıtada Orkestra Şefliği
30 Yaş Altı İlham Veren 30 kişi, Forbes Türkiye. (2019)
En Başarılı 40 Türk Kadın, Platin Magazine 2020) ve daha nicesi.

Klasik Müziği Gençlerle Buluşturuyor

Bilgilerini ve tecrübelerini bir dönem YouTube üzerinden paylaşmaya başladı. Klasik müziğin içine doğmadığını, onu öğrendiğini her fırsatta dile getirdi. Teknik terimler kullanmadan anlatabilmeyi şiar edinip herkesin öğrenebileceği yeni bir dil oluşturdu. Tüm çabası klasik müziğin daha anlaşılabilir bir hale gelmesi, daha çok insanın klasik müzik diyarına adım atması. Türkiye’deki gençlerin klasik müzikle çok geç tanıştığını ve bu durumun Türk müziğinin gelişmemesinde önemli rol oynadığını söylüyor.

 

Peki, orkestrada işler nasıl yürüyor?

Nisan’ın deyimiyle, müziği orkestradaki herkesten daha iyi bilmen gerekiyor. Programlı olmanın, sürekli çalışmanın ve amacından sapmamanın önemine dikkat çekiyor. Amaç nedir? “İyi müzik yapmak.” Bununla birlikte şeflik sadece müzikten ibaret değil. Kimi zaman yönetici, kimi zaman oyuncu, kimi zaman da pazarlamacı kılığına bürünmen gerekebiliyor.

senfoni orkestrası, maestra, şef, nisan ak

En Büyük Tepkisi Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Karşı

Onun en büyük tepkisi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine idi. Kadınların yapıları gereği orkestra şefliğine uygun olmadığı söylemleriyle karşılaştığını belirtiyor sevgili Nisan. Bu düşünceye katılmadığını ve erkek gibi giyinmek, erkek gibi hissetmek ve erkek anatomisine sahip olmak zorunda olmadığının altını ısrarla çiziyor.

rol model, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, parıltı

 

Vazgeçmemenin Sırrı: Zihinsel Sağlığı Korumak

Onlarca başvuru ve yine onlarca reddedilme hikayesi. Onca stres ve kaygıyla nasıl başa çıkıyor dersiniz? Sonucu bilmediği süreçler hakkında üzülmemeye dikkat ediyor. Çünkü bu sürecin onunla ilgisi olmayabileceğinin farkında. Zihinsel sağlığı korumak, vazgeçmemek adına çok mühim.

Sevgili Nisan, umuyoruz ki hedeflerine en doğru zamanda ulaşırsın çünkü bu diyarların tutkularının peşinden gidebilen insanlara ihtiyacı var. Senden bize kalan ne var diye merak edersen eğer; çok ama çok çalışmak!

özgün içerik


Süleyman Yalçın

Meraklı, tutkulu, aykırı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.