Öğrenci Kariyeri Banner

NETFLIX & Self Branding: Benzerinden İlham Almaya Ne Dersiniz?

NETFLIX & Self Branding: Benzerinden İlham Almaya Ne Dersiniz?

Her gün onlarca bültenler, bildirimler, tweetler, fotolar, videolar, hikayeler ve aramalar hayatımızın bir parçası haline geldi. Visual Capitalist sitesine göre Instagram'da 60 saniyede 347.222 hikaye paylaşımı yapılıyor. Aynı anda YouTube'da 500 saatlik içerik yükleniyor ve LinkedIn'de 69.444 kişi iş fırsatlarına başvuruda bulunuyorlar. Bu kadar içerik bombardımanının olduğu düzende fark yaratan insanlar aralarından sıyrılıp dikkat çekebiliyor ve başarılı olabiliyorlar.

Dikkatleri üzerine çekmeyi başaran kurumlardan biri ise NETFLIX. 204 milyon abonesiyle dünya genelinde en kapsamlı video içeriğine sahip. Kalite ve yenilikçi anlayışıyla bir dijital platform olarak televizyon dünyasına meydan okumaya devam ediyor. Peki NETFLIX örneğinden yola çıkarak nasıl bir kişisel marka yaratabiliriz?

netflix

1) Kendi nedeninizi ortaya çıkarın

NETFLIX sanal ortamda kendi programının fanatiği olarak ön plana çıkıyor. Orijinal üretimlerini başarı olarak lanse ediyorlar. Üretilen içeriklerine duyulan tutku NETFLIX vizyonunu yansıtıyor. En iyi hikayeleri anlatmak istiyorlar. Hedef odaklı iletişim sayesinde takipçilerini de bu perspektifte etkiliyorlar.

Kendi kendini övmek gibi algılanmaması gerekir. NETFLIX zira kimseye ne düşünmesi gerektiğini dikte etmiyor. Daha fazla ben perspektifinde hareket ediyor. Benzer düşünceye sahip olan takipçilerinin ifadeleri paylaşmalarını ve kendilerine aitmiş gibi hissetmelerini sağlıyor. Bu doğrultuda sizleri harekete geçiren konuları kişisel değerlerinizle ilişkilendirip kendi nedeninizin iletişimini gerçekleştirebilirsiniz.

2) Niş bir kitleye niş bir hitap şekliyle yaklaşın

Elbette NETFLIX büyük bir marka haline geldi. Yine de bazen hedef temelli bir mesajla belli bir odak kitleye dokunabilirsiniz. Bu çerçevede "NETFLIX is a joke" adlı YouTube kanalını stand-up ve komedi tutkunları için yürütüyorlar, "We are NETFLIX" podcast kanalı aracılığıyla potansiyel yeteneklere işveren gözüyle sesleniyorlar veya "Queue" magazin dergisini yılda bir defa ödül dönemleri öncesinde platformda parlayan projeler özelinde Oscar, Golden Globes, Emmy jüri üyeleri için piyasaya sürüyorlar.

Siz de kendi markanız için stratejik bir yaklaşım göstererek hedeflerinizi gözden kaçırmamış olursunuz. Ücret artışının vakti geldi mi veya start-up için yeni finansman turu için harekete geçmeli mi? Hedef kitle odaklı iletişim ile buradaki mihenk taşlarına daha rahat ulaşabilirsiniz.

3) Test etmenin ve denemenin sonu yok

Başarıya giden yol kısa olsaydı hayatımız elbette daha az stresli geçerdi. Gerçekte bunun tam aksi söz konusu olduğu için varsayımlar üzerinde sürekli bir deneme ve test modu hakim. NETFLIX bu unsuru özellikle tavsiye algoritmasında uyguluyor. Abonelerinin öncelikleri ve alışkanlıkları doğrultusunda diziler, filmler ve belgeselleri websitesi veya mobil uygulama açıldığında yeniden sıralıyor. İçeriğin dışında yapım başlığının sunumu da kapsamlı bir analiz sonucunda kişiselleştirilmiş halde abonelere servis ediliyor.

NETFLIX'in kendi teknoloji blogunda yazıldığı üzere bu yöntem abonelerin daha yüksek bir olasılıkla içeriklere odaklanmasını sağlıyor. Bu bilgiden yola çıkarak sizlerde sosyal medya paylaşımlarınızda bir çok parametreyi esas alarak denemelerde bulunabilirsiniz. Önemli olan potansiyel takipçilerinize ilettiğiniz mesajınızın kendilerini biricik olarak hissetmelerini sağlamaktır.

4) Depar ve maratonu karıştırmayın

NETFLIX 2021 yılında her hafta yeni bir filmi yayınlayacağını duyurdu. Bu hedefe geçmişte tüm film stüdyoları toplu olarak dahi yaklaşamadılar. NETFLIX'in sırrı işte burada yatıyor: Aboneler az sayıda zirve niteliği taşıyan içerik için aylık ücreti ödemeyi göze alıyorlar. İçerik üretmede yetkin olan NETFLIX için bu zorlayıcı bir depar sayılmaz. Neticede kendi yapımlarını ve eserlerini uzun bir zaman dilimine yayarak - sinemalardaki kısa vizyon sürelerine kıyasla - bir çok yeni aboneye erişerek paraya dönüştürebiliyorlar. Dolayısıyla eski diye nitelendirilebilecek bir dizi aboneye doğru zamanda önerildiğinde güncelliğini korumuş oluyor.

Kişisel markaya yatırımı düşündüğümüzde görünür ufuklara odaklanmanın yanı sıra büyük resmi gözden kaçırmamak gerekir. Aktif olduğunuz sosyal medya mecralarında zamandan bağımsız ve uzun soluklu bilgiye dayalı içerikler oluşturabilirsiniz. Sonrasında algoritmanın akışına bırakabilirsiniz. Ya da kariyer yolunuz ile ilgili - inişler ve çıkışlar da dahil olmak üzere - bir blog oluşturabilirsiniz. Buradaki paylaşımlar sizi ulaşılabilir kılar ve takipçilerinizle güven ilişkisi kurmanızı sağlar. Sizin güncel bir iletişiminizin ne zaman başka bir insan için ilham kaynağı olacağını bilemezsiniz.

5) Desteğinizi sunun ve uzmanlığınızı paylaşın

Hangi alanda uzman olduğunuzu cömertçe gösterip başkalarının gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. NETFLIX'de Twitter aracılığıyla takipçilerini katkı sağlamaları için belli aralıklarla teşvik ediyor. Bu prensibi Clubhouse gibi sesli podcast formatlarında da hayata geçirebilirsiniz. Takipçilerinize özgü gerçek bir değer yarattığınız takdirde ve daha fazla detay istediklerinde mutlaka akıllarına geleceksinizdir.

Gelecekte bir markanın veya bir insanın sosyal medya paylaşımı sizde bir dikkat ve ilgi uyandırıyorsa şunu düşünmenizde fayda var; Hangi kazanımı ve öğretiyi buradan elde edebilirim? Emin olun, buna değecek.

Daha fazla içerik için bloguma buradan erişebilirsiniz...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.