Öğrenci Kariyeri Banner

KYK Borçları Silinecek mi?

KYK Borçları Silinecek mi?

Eylül 2018 tarihinde CHP Ankara Milletvekili  Ali Haydar Hakverdi'nin gündeme getirdiği, 279 bin üniversite mezunu öğrencinin, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının taksitlerini ödeyemedikleri için icralık duruma geldiği bilgisi o dönemde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yanıtlanmıştı. 


Aralık 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak , KYK kredi borçlarının gündemlerinde olduğunu ve bu konuya dair özel bir çalışmalar yaptıklarını açıkladılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "KYK borçları silinecek mi?" sorusunu  Bilkent Üniversitesi’nde katıldığı Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen ‘Her İnsan Bir Dünya’ temalı programda yanıtladı:

"Bu konu şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe görüşmelerinden sonra masaya yatıracağız ve öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı inşaallah atacağız. Krediyi her müracaat eden alıyor ancak bursta böyle bir durum yok. Bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisi tamamıyla borçların silinmesi olacaktır. Burada başka bir tercih gündeme gelecektir. Demek ki kredi olayı ya kalkacaktır ya da sadece burs verme durumu söz konusu olacaktır. Onun değerlendirmelerini de yapıp adımımızı ona göre atacağız."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise 2020 özelinde bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Konuya dair şunları söyledi:
"KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah."

Nisan 2020'de TBMM'ye sunulan torba yasasında KYK borçlarına dair maddeler de vardı. Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama ile birlikte borçların silineceğine dair tahminler vardı ancak torba yasanın maddeleri içinde borçların silinmesine dair bir madde yer almazken, erteleme ve indirime gitme durumlarına yer verildi. Torba yasaya göre:
"Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede verilen kredi tutarlarına, Türkiye İstatistik Kurumu yurt içi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanacak hesaplanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, endeks ile belirlenen tutarları yarıya kadar indirmeye, Cumhurbaşkanı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili olacak."

Ak Parti'nin TBMM'ye sunduğu 15 maddelik ekonomik tedbirlerden oluşan kanun teklifi ile birlikte KYK borçları meclisin tekrar gündemine geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş kanun teklifi ile ilgili borçların silinmeyeceğini ancak ertelemeye ve indirime gidilmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi.
Haziran 2020'de Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından hazırlanan "KYK borçlarına “gecikme zammı” adıyla uygulanan faizler sıfırlansın. Geliri olmayanın borcu faizsiz ertelensin, ödenebilir şekilde yapılandırılsın. Öğrencilere sağlanan krediler kazanç kapısı olarak görülmesin." şeklindeki kanun teklifini TBMM'ye sundu. Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi. Komisyonda tartışılan teklif kabul edilirse Genel Kurul'a gelecek. Şu anda KYK kredi borçlarının silinmesi, ertelenmesi veya indirime gidilmesi hususlarında resmileşmiş kesin bir karar bulunmamaktadır.


 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden YAREN ÇAĞLAR tarafından oluşturulmuştur. 


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.