Öğrenci Kariyeri Banner

Konuşamayan Hastalar İçin Yapay Zeka Tabanlı Bir Sistem Geliştirildi!

Konuşamayan Hastalar İçin Yapay Zeka Tabanlı Bir Sistem Geliştirildi!

UC San Francisco ve UC Berkeley'deki araştırmacılar, ağır felçli bir kadının konuşmasını sağlayan yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirdi.

Beyin çipleri, sağlık alanında devrim yaratmaya devam ediyor. Özellikle nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde ve beyin aktivitesinin kaydedilmesinde kullanılan beyin çipleri, sadece sağlık değil, iletişim alanında da büyük bir teknolojik dönüşüme imkân sunuyor.

Felçli Hasta Yapay Zeka Sayesinde Konuştu!

Mayıs ayının başında, bir motosiklet kazası sonucu konuşma yetisini kaybeden bir adamın hikâyesi, beyin implantlarının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Beyin ile omuriliğin iletişimini sağlayan bu beyin implantları, motosiklet kazası geçiren adamın 12 yıl sonra yeniden ayağa kalkmasını sağladı.

Beyin implantlarının önemli fonksiyonlarından biri de konuşma yetisini geri kazandırabilmesidir. Beyin sinyallerinin çözümlenerek konuşmaya dönüştürülmesi, iletişim engeli yaşayan insanlar için umut verici bir çözüm olabilir.

Yapay zeka temelli bir sistem geliştiren UC San Francisco ve UC Berkeley'deki araştırmacılar, ağır felçli bir kadının dijital bir avatar aracılığıyla konuşmasını sağladıklarını iddia ediyor. Eğer gerçekse bu çalışmabeyin-bilgisayar arayüzlerinin geldiği son noktayı gösteriyor.

BCI sistemleri, beyin sinyallerini alıp analiz ederek bunları komuta dönüştürüyor. 2019'da yapılan bir çalışmada elektrotlar ve yapay zeka yardımıyla beyin sinyalleri tercüme edildi. Bu süreç ilk başta epilepsi hastalarının beyin sinyallerinin tercüme edilmesiyle başladı. Ardından beyin felçli bir bireyin beyin sinyalleri metin haline getirildi.

Amerikalı araştırmacılar, felçli bir kadının beyin yüzeyine elektrotlar yerleştirerek yapay zeka algoritmalarını eğitmeyi başardı. Bunun sayesinde kadının beyin sinyalleri konuşmaya dönüştürüldü ve fonemlerden kelimeler meydana getirildi. Teknolojinin doğruluğu ve hızı artırıldıkça, kadının avatarı üzerindeki yüz ifadeleri de oluşturulabildi.

Stanford Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, konuşma yetisini kaybeden hastalara beyin çipleriyle yardımcı olmak için yeni bir yöntem geliştirdi. Araştırmacılar bu yöntemle, düşünceleri metin haline getirmeyi hedefliyor. İki küçük implant kullanılarak uygulanan bu yöntem, beyin sinyallerini metne dönüştürerek iletişimi sağlıyor.

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.