Öğrenci Kariyeri Banner

İstanbul'da Gezilmesi Gereken 5 Müze!

İstanbul'da Gezilmesi Gereken 5 Müze!

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmaktadır.

İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ 

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kurulan İstanbul Modern, Boğaz kenarına inşa edilen 4 no’lu Antrepo binasında 2004 yılında kapılarını açtı. Eski yapıyla aynı konumda olan yeni müze binası Renzo Piano Building Workshop imzasını taşıyor. İstanbul Modern’in yeni binasının önünde yer alan ve eskiden kamuya kapalı gezinti alanı, bulunduğu benzersiz konumla ziyaretçilerin Anadolu yakası, Adalar ve Tarihi Yarımada’yı gözlemlemesine olanak tanıyor. Hemen yanındaki Boğaziçi’nin ışıltılı sularından ve ışık yansımalarından ilhamla tasarlanan müze binası, şeffaf zemin kat tasarımıyla, bu kendine özgü alanın niteliklerinden yola çıkarak deniz kıyısıyla Tophane Parkı arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. İstanbul Modern’in yeni binası, müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edildi. Salı günleri saat 10.00 - 14.00 arası 18 - 25 yaşındaki Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsizdir. Perşembe günleri saat 10.00-14.00 arası Türkiye'de ikamet eden ziyaretçilere ücretsizdir.

İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ

Atlas Pasajında açılan İstanbul Sinema Müzesi de bir hem tematik hem de tarih müzesi olarak tanımlanabilir. Müze mekanı olan Atlas Sineması İstanbul’un en eski sinema salonudur. 1870 yılında meydana gelen büyük İstanbul yangınında sonra Sultan Abdülaziz döneminde iş adamı olan Agop Köçeyan tarafından ev olarak inşa ettirildiği bilinmektedir. 

SAKIP SABANCI MÜZESİ 

Sakıp Sabancı Müzesi, zengin kültür ve sanat birikiminini oluşturan Kitap Sanatları ve Hat, Resim, Dekoratif Eserler, Arkeolojik Eserler Koleksiyonları ve Arşivlerini çağdaş müzeciliğin tüm gereklerini yerine getirerek topluma sunar. SSM’nin koleksiyonları ve sahipliği yaptığı süreli sergilerin yanı sıra heykel, çeşme, sütun gibi taş eserleri ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği eşsiz Boğaz manzaralı yemyeşil bahçesini ziyaret edebilirsiniz.

AŞİYAN MÜZESİ

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir. Tevfik Fikret ve ailesine ait eşya ile Tanzimat Edebyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyası sergilenmektedir. Planlarını bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği müze binası, şairin öğretmenlik yaptığı Robert Kolej’in yakınında bahçeli bir ev olarak inşa edilmiş ve yapımı 1906’da tamamlanmıştır. Bina, Tevfik Fikret’in ölümünden bir süre sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı ve 19 Ağustos 1945’te Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Şairin Eyüp’teki aile mezarlığında bulunan mezarı 1961’de müzenin bahçesine taşınmış ve müze bu tarihten sonra Aşiyan Müzesi adını almıştır.

 

 

 

 

 


Betül Doğan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Doğan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.