Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmesine Giderken Bu Hataları Yapmaktan Kaçının!

İş Görüşmesine Giderken Bu Hataları Yapmaktan Kaçının!

Hepimiz mülakat öncesinde görüşmenin kusursuz geçmesini ve ilk izlenimi beynimizde şekillendirdiğimiz gibi yansıtmayı dileriz. CV kadar önemli olan iş görüşmesi esnasındaki konuşmalarımız, tavrımız ve kıyafetimiz de bizi yansıtmakla kalmayıp işverenlerin kafasındaki soru işaretlerini giderebiliyor. Bu sebeple iş görüşmesine giderken dikkat etmemiz gereken bazı kritik noktalar var.

Haydi hep birlikte inceleyelim!

Ağır Parfümler Kullanmak

mulakat

İşvereninizin kokuya karşı hassasiyetinin olması ihtimalini düşünerek gergin bir mülakat geçirmemek ve işverenin koku yüzünden mide bulantısı, baş ağrısı gibi rahatsız edici durumlara düşmemesi için rahatlatıcı ve yumuşak kokular kullanmanız lehinize olacaktır.

İş Görüşmesinden Önceki Gece Uykusuz Kalmak

mulakat

Cihazlarımızın yaydığı mavi ışık sebebiyle uykusuzluk çekmemek ve gözlerimizin altında halkalar oluşmasını engellemek için bir gece öncesinden sosyal medya ve telefonla ilgilenmemenizi öneriyoruz. Çünkü iş görüşmesinde uykusuzluk sonucu düşünme süreniz yavaşlar ve sorulara gerektiği kadar hızlı bir tepki veremeyebilirsiniz.

Özel Hayatınızı ve Sorunlarınızı Anlatmak

mulakat

Bir iş görüşmesinde değerlendirilen unsur sizin çalışma potansiyeliniz olduğu için sorunlarınız ve özel hayatınızı anlatmaya başladığınızda işverene “sorunları yüzünden işe odaklanamaz.” İmajı çizmiş oluyorsunuz. Profesyonel bir iş anlayışınızın olduğunu göstermek istiyorsanız işverenle aranızda korunması gereken mesafeyi her zaman ayarlamalısınız.

Yanınızda İçecek Bulundurmamak

mulakat

Evden çıkarken yanınıza küçük bir su almanız sonucunda görüşmenin gerginliğini su içerek giderebilirsiniz. Gerginlik sonucunda ağzınızın ve dudaklarınızın kurumasıyla solgun ve hasta bir görüntü oluşmasını istemezsiniz.

Duygularınızı Kontrol Edememek

mulakat

Mülakattan önce herkeste olduğu gibi sizde de gerginlik ya da heyecan oluşabilir. Önemli olan bu duyguların sizi ele geçirmesini engelleyebilmek. Aksi takdirde vücut ısınızın yükselmesiyle ıslak bir gömlek, terli bir avuç içi ve sürekli parlayan bir alına sahip olabilirsiniz. Bunun sonucunda ise gergin ve güvensiz bir görüntü oluşturursunuz. Gergin hissettiğinizde rahatlamanın yollarına bakın ve kendi kendinizi telkin etmeye çalışarak gerginliğin sizi ele geçirmesini engellemeye çalışın.

Profesyonellikten Uzak Bir Mail Adresi Kullanmak

mulakat

Kurumsal hayata geçtiğinizde mail adresinizde lakap, takma ad gibi iş hayatına uzak terimler yerine doğrudan adınızla bağlantılı bir mail kullanmanızda fayda var. Bu sizin tanınmanızı ve daha profesyonel bir imaj çizmenizi sağlar.

Zayıflık İçeren Kelimeler Kullanmak

mulakat

Çoğu insan gibi siz de iş görüşmelerinde gereksiz yere “Afedersiniz.” Denmemesi gerektiğini biliyorsunuzdur. Elbette ki gerektiği yerde kibarlık göstergesi olarak kullanılabilir fakat yerine alternatiflerini kullanmanız daha iyi olabilir. Bunun yanı sıra kendinize olan güveninizi ve statünüzü düşürmeye müsait ifadeler arasında “Sadece sormak istedim.” Gibi çekingen ifadeler de bulunuyor. Özgüvenli bir görüşme gerçekleştirebilmek için bu kalıplardan olabildiğince uzak durmakta fayda var.

İş Görüşmesine Kahveyle Gitmek

mulakat

Fazla salaş ve umursamaz görünmemeniz ve kahve yüzünden dikkatinizin dağılmaması için içmek istediklerinizi görüşme öncesinde tüketerek görüşme anına taşımamanızı öneririz. Kahve içmekle meşgulken sorulan soruları kaçırabilir veya verdiğiniz cevabı yeteri kadar düşünememiş olabilirsiniz.

Karışık Bir Çanta Kullanmak

mulakat

Düzensiz bir görünüm yansıtmamak için çantanızın içerisinde bulunan tüm gereksiz eşyalardan kurtulmalısınız. Çantanızdan CV’nizin kopyasını çıkardığınız esnada içindeki fazlalık eşyaların düşmesi hoş bir görüntü oluşturmayabilir.

Mülakattan Önce Kafein Tüketmek

mulakat

Kan dolaşımınızı hızlandıran kafeinin yan etkilerinden bir diğeri ise terlemeyi artırmaktır. Kahve molanızı görüşmeden sonrasına saklamanız için diğer sebep ise kahvenin bağırsakların çalışmasını hızlandırmak ve sizi görüşme esnasında zor duruma sokmasıdır.

CV’nizi Göndermeden Önce Kontrol Etmemek

mulakat

CV’nin dolu olması zengin ve gerekli bilgilerle donatılmış olması anlamına gelmediği için işvereninize göndermeden önce gereksiz ve fazlalık olarak görünen bilgilerden arındırmanız gerekmektedir. Bu sebeple son bir kez kontrol etmeniz sizin faydanıza olacaktır.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

İyi Bir Mülakat Süreci İçin 5 Öneri

Çevrim İçi Mülakatlarda Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Mülakatlarda Karşımıza Çıkan Genel Yetenek Sınavı ve Örnek Sorular

Mülakatlarda Sıkça Yapılan 7 Hata


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.