Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde İşverenlerin Uyguladığı 7 Taktik

İş Görüşmelerinde İşverenlerin Uyguladığı 7 Taktik

Rekabetin iyice arttığı iş dünyasında, sadece adayın özgeçmişini incelemek ve standart bir mülakat yapmak “mükemmel aday”ı arayan işverenler için yeterli değil. Artık işverenler mülakatların yanı sıra adayların sosyal ve bilişsel becerilerini test etmek için farklı taktikler uyguluyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu taktikler genellikle gözle görünür bir şekilde uygulanmıyor! İşverenlerin adaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için uyguladığı 7 taktiği sizler için derledik. 

 

1. Kahve ikram edilmesi 

Son zamanlarda “fincan kahve” testi işverenler arasında popülerlik kazandı. Mülakatın başında işveren, adayı mutfağa götürüyor ve ona bir fincan kahve ikram ediyor. Bunu yapmasındaki amaç ise mülakattan sonra adayın o fincanla ne yapacağını görmek. Nereye koyacağını mı soracak, fincanı masaya mı bırakacak yoksa mutfağa mı götürecek?

Adayın kahve fincanı ile ne yapacağının, ne kadar disiplinli olduğu hakkında bilgi verebileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu küçük test adayın takıma ne kadar hızlı uyum sağlayacağını da gösterebilir. Bu durumda en iyi karar, görüşmeden sonra mutfağa gitmek ve fincanı yıkamaktır.

 

2. İşverenin “bilinçli” olarak bekletmesi

Fincan kahve testi şüphesiz bu numaranın yanında masum kalıyor. Bekletilmek, iş görüşmesine giden hemen hemen herkesin muzdarip olduğu bir durumdur. Görüşme saat 9’da planlanmışsa işveren muhtemelen o saatte “meşgul”dür ve adaydan beklemesi istenir. 10 dakika, 10 dakika ve sonra bir 10 dakika daha…

Bu taktiğin uygulanma amacıysa stresli durumlarda adayın duygusal olarak ne kadar kararlı olduğunu ve başvurduğu pozisyonu ne kadar almak istediğini görmektir.

 

3. İşverenin aniden sesini yükseltmesi

İş görüşmelerinde zaman zaman sesler yükselebilir. Mülakatı yapan kişilerin bunu yapmadaki amacı stresli bir durumu modellemek ve adayın bu stres anında ne kadar sabırlı olabileceğini görmektir. Bu durumlarda sakin kalmanın yapılacak en mantıklı seçim olduğu belirtiliyor.

4. İşverenin garip isteklerde bulunması

İşveren oldukça önemli olan bir belgeyi yırtmak veya kendisinin üstüne kahve dökmek gibi garip isteklerde bulunabilir. Bu minik test ile işveren, adayın kalıplarının dışına çıkabildiğini ve risk alabildiğini görmek ister.

5. İşverenin aniden garip davranmaya başlaması

Benzer başka bir taktik ise işverenin birden garip davranmaya başlamasıdır. Aday, görüşmeci tarafından bilgisayar ekranına bakarak, bir telefon görüşmesi yaparak ya da sebepsizce odayı terk ederek görüşmenin ortasında bırakılabilir. İşverenler bu taktikle, adayın dikkatini nasıl yeniden kendi üstüne çekeceğini veya bu durumdan çıkmak için hangi yolları kullanacağını görmek ister.

 

6. Adayın tüm ekibe tanıtılması

İşveren, mülakattan sonra adayı diğer çalışanlarla tanıştırabilir. Bu dışarıdan basit bir jest gibi gözükse de aslında ekibin aday hakkındaki görüşlerini anlamak için yapılan bir testtir. Ortada bir ekip çalışması varsa ekipteki diğer çalışanların da fikirleri alınır.

 

7. İşverenin kalemini yere düşürmesi

İşverenin kalemini yere düşürmesi, duyarlı ve yardımsever adayları tespit etmesine yardımcı olabilecek bir başka testtir. İşveren kalemini yere düşürür, aday içgüdüsel olarak eğilir ve kalemi alırsa, bu işveren açısından olumlu olarak değerlendirilir.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

İş Görüşmesinde Kullanılması Gereken Olmazsa Olmaz Cümleler

7 Maddede İş Görüşmesine Hazırlık

İş Görüşmesinde Dikkat Etmemiz Gereken 10 Püf Nokta


Pınar Akdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar Akdemir..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.