Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanlık Tarihini Anlamak İçin Okunması Gereken 4 Kitap!

İnsanlık Tarihini Anlamak İçin Okunması Gereken 4 Kitap!

Uygarlık tarihini anlamak için okunması gereken 4 kitabı sizler için derledik. 

TÜFEK, MİKROP VE ÇELİK

"Neden Avrupalılar Amerika'yı keşfetti de Amerikalılar Avrupa'yı keşfetmedi?" Bu basit sorunun ardında insanlığın MÖ 11.000'den günümüze tarihi gizli. Fizyoloji profesörü Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, sinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. İnsan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... Biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "Batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı."

İNSANLIĞIN MEDENİYET DESTANI

"İnsanlığın Medeniyet Destanı, Batı hegemonyasını reddeden gerçek bir dünya medeniyetleri tarihidir. Bu kitap, tarihin kaçırılmış fırsatlarını ve insanın kaybedilmiş boyutlarını bizimle birlikte aramaya katılmak isteyen kimselere sesleniyor. Bu kitabın yönü geçmişe değil, geleceğe dönüktür. Kültür imtiyazına sahip olmayanlara, ona erişme arzusu verecektir. Bu imtiyaza sahip olup da, “klasik önyargı”nın kendisini Batı ile sınırladığı kimselerde ise büyük ihtimalle öfke doğuracak ama yine de kendilerinde bir açılma, evrensel bir bakış açısı, diğer medeniyetlerle yardımlaşma arzusu uyandıracaktır."

UYGARLIKLARIN GRAMERİ

"Düne ait olaylar, şimdinin dünyasını hem tek başlarına açıklamakta, hem de açıklamamaktadır. Aslında şimdiki zaman, çok daha eski deneylerin farklı derecelerdeki uzantısı olmaktadır. Şimdiki zaman, geçmiş yüzyıllardan, hatta "insanlığın günümüze kadar yaşadığı tarihsel evrim'in tümünden beslenmektedir. Hepimizin, kendiliğinden bir şekilde, bizi çevreleyen dünyayı yalnızca kendi hayatımızın çok kısa süresi içinde ele alma ve dünya tarihini herşeyin (savaşlar, çarpışmalar, zirve toplantıları, siyasal bunalımlar, devrim günleri, devrimler, ekonomik düzensizlikler, fikirler, entellektüel ve sanatsal modalar) birbiri ardına geldiği veya birbirine çarptığı hızlı bir film gibi görme eğitimine sahip olmamıza rağmen, şimdiki zamanın böylesine bir yaşanmış zaman boyutunu içermesi size saçma gelmemelidir."

MEDENİYETİN TEMELLERİ 

"Medeniyet öncesi insan, medeniyetin form ve temellerini yarattı. İlkel kültür dünyasındaki bu kısa gezintimizde geriye bakınca, yazı ve devlet dışında, medeniyetin her unsurunu görüyoruz. Ekonomik hayatın bütün tarzları orada icat edildi: Avcılık ve balıkçılık, çobanlık ve ziraat, taşıt ve inşaat, sanayi, ticaret ve maliye. Siyasi hayatın bütün basit yolları organize edildi: Klan, aile, köy topluluğu ve kabile; hürriyet ve düzen - medeniyetin çevrelerinde döndüğü birbirine zıt bu iki ortak noktası - burada anlaştı ve uzlaştı; kanun ve adalet başladı. Ahlâki inanışların esasları hazırlandı: Çocukların eğitimi, şeref ve haysiyet, terbiye ve sadakat hisleri aşılandı. Dinin temelleri orada atıldı ve dinin yarattığı ümit ve dehşet, ahlâk ilkesinin yerleştirilmesi ve grubun kuvvetlendirilmesi yolunda kullanıldı. Konuşma, muğlak diller hâlinde geliştirildi, tıp ve cerrahi, görüntü ve ilim, edebiyat ve sanata mütevazi adımlar atıldı. Bir bütün halinde ele alındığında, karşımızdaki manzara, hayret uyandırıcı hayvandan âkil insana giden yolların birbiri ardından açılışının manzarası. Bu 'Vahşi'ler ve onların yüzbinlerce yıllık tecrübe ve el yordamlarıyle ilerleyişleri olmasaydı, medeniyet te olmazdı."


Betül Doğan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Doğan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.