Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatınızı Düzene Sokacak Sihirli Sayı 2

Hayatınızı Düzene Sokacak Sihirli Sayı 2

Düzenli kitap okumak, spor yapmak ya da derli toplu bir odaya sahip olmak. Bir türlü başlayıp devamını getiremediğimiz, yarım bıraktığımız alışkanlıklar. Bir çoğumuz pazartesileri motivasyonla başlayıp pazarı göremeden vazgeçiyoruz. Hayatımıza bir rutin olarak bu alışkanlıkları sokamıyoruz.

Sürekli vaktimizin olmadığını söyleyerek kendimizi avutsak da vaktimizin olduğunda da görüyoruz ki sorun zamanda değil bizde. Ertelemenin cazibesine kapılmamak için artık bir şeyler yapmamız gerek. Bu düzeni hayatında oturtmuş insanlara baktığımda kendi hayatımda uygulayabileceğim bir kuralı gördüm. Öğrendiğim bu kural artık her şeyin 2’nin etrafında dönecek olması. 2 dakika, 2 gün ve 2 yıl…

2 Dakika

2 dakika kuralı bizim için günlük hayattaki ertelenen küçük işlerimize odaklı. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra yapmanız gerekip de ertelediğiniz iş 2 dakikadan az sürecekse hemen şimdi yapın. Yatağınızı toplamak, çalışma odanızı temizlemek ya da kıyafetlerinizi katlamak. Ertelediğimiz bu küçük işleri artık aradan çıkarmalıyız. Yoksa sonu olmayan bir döngüyle ertelemeye devam edeceğiz. 

Peki iş 2 dakikadan fazla sürecek bir işse ne yapacağız? O zaman da işe 2 dakikalık başlamalıyız. Artık ertelediğiniz bu işin en zor adımı olan başlangıç aşamasını geçtiniz. Kendi hayatımdan örnek vermem gerekirse, rapor yazımı gereken her ödevden nefret ederim ama 2 dakika da olsa yaptığım başlangıç sonrasının çorap söküğü gibi gelmesini sağlıyor.

2 Gün

2 gün kuralı alışkanlık kazanmamızı sağlayacak bir kural. Yapmak istediğimiz, rutine dönüştürmeyi hedeflediğimiz bir iş için 2 gün kuralını uygulamalıyız. Pazartesi spor yaptık diyelim. Ara vereceğimiz gün sayısı en fazla 2 olmalı. Salı ve çarşambadan sonra ne olursa olsun perşembe sporu aksatmamalıyız.

2 Yıl

2 yıl kuralı uzun süreli planlarımıza odaklı. Hayatınızda yeni başladığınız bir hobi olsun. Mesela kişisel gelişim üzerine bir blog sayfası oluşturucaksınız. Başladığınız bu işi kesinlikle 2 yıl sürdürmelisiniz. Genellikle başlangıçtaki hevesiniz, arkadaşlarınız tarafından blogunuza olan ilgi ilerleyen zamanlar azalacak olsa da bu dönemlerde bırakmamanız gerek. En az 2 yıl ilerleyip, sonrasında karar vermeniz daha doğru bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. 

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.