Öğrenci Kariyeri Banner

Endüstri Mühendisliğin 8 Temel Taşı

Endüstri Mühendisliğin 8 Temel Taşı

Mezuniyetine yaklaşık 2 ay kalmış bir endüstri mühendisi adayı olarak bugün bölümümle ilgili sizlere birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Hazırlıkla beraber 5. yılına girdiğim üniversitedeki öğrencilik hayatımda bazı tecrübeler edindim. Sizin için 8 alt başlıkta derlemeye çalıştığım bu yazıda, daha yolun başındaysanız ileride faydasını göreceğinize eminim.

1-İngilizce

 

english-vocabulary

 

Belki de küçüklüğümüzden beri iş bulmak için en çok duyduğumuz şey ingilizceyi iyi bilmelisin oldu. Bölümümü ingilizce seçerek ve hazırlık okuyarak bu işi hallettiğimi düşünsem de hala eksiklerim var. Daha staj işlerinin ortaya çıkmadığı 1. ve 2. sınıfın yaz dönemlerinde hatta hazırlık okuyorsanız hemen sonrasında kesinlikle Work And Travel yapmalısınız. O zamanki dolar kurunu da düşününce yapmadığım için üzüldüğüm konulardan biri... Hem dilinize olan katkısı hem de edineceğiniz tecrübeler size çok şey katacak. Şimdiki dolar kurunu görünce demesi kolay nasıl gideceğiz diyebilirsiniz. O halde okulunuz Speaking Club düzenleniyorsa mutlaka katılmaya çalışın. Sınıfınızdaki yabancı uyrukları öğrencilerle de arkadaşlık kurabilirsiniz. Adaptasyon sorunu yaşadıklarından sizinle memnuniyetle iletişim kuracaklardır.

 

2-Gizli Süper Güç: Ortalama

 

Projections

 

Staj ve iş ararken çoğu şirket istemese de eğer hedefinizde iyi bir şirkette staj yapmak, iş bulmak varsa size gönderdikleri başvuru formunda muhakkak istenen şey ortalamanız. Okuldan okula değişse de derslerinizin nispeten daha kolay olduğu 1. ve 2. sınıfta notlarınızı yüksek tutmak mezuniyetinize yakın size avantaj sağlayacaktır.

 

3-Bir Sektörü/Departmanı Hedefleyin

 

hedef-basari-ve-mutluluk__2__w1145_h572_op

 

Endüstri mühendisliğinin çalışma alanı çok geniş. Fabrikadan otomotive, otomotivden eczacılığa kadar bütün sektörlerde görebilirsiniz. Bu sektörlerde de üretimden satışa, tedariğe kadar birçok departmanda görev alabilirsiniz. 2. 3. sınıftan sonra en azından hangi departmanda çalışmak istediğinize karar verin. Bunun için stajlar çok iyi bir deneme tahtası. Seçtiğiniz departmanda yapacağınız stajda belki size uygun olmadığını göreceksiniz ve o departmana yoğunlaşmaktan vazgeçeceksiniz. Çoğu arkadaşım fabrika ortamındaki kiri tozu gördükten sonra üretim alanında çalışmak istemediğini fark etti ve bazısı ikinci stajında finansa, insan kaynaklarına yöneldi. Bu yüzden, departmanları en başta tanımakta fayda var.

 

4-Excel

 

blog-excel-logo.png_554688468

 

İş dünyasında ingilizceden sonraki dil excel olabilir. İyi bir excel kullanıcısı olursanız rakiplerinizden bir adım önde olursunuz. Eğer işinizde iyi olmak istiyorsanız Excel Solver'a hakim olmalısınız.

 

5-Temel Kavramlar

 

unnamed (1)

 

Çoğu dersin işi uygulamaya geldiğinde havada kaldığını göreceksiniz. Gördüğünüz dersler, bir fabrikada ustabaşının yanında teoride kalabilir ama bazı temel kavramları okulda iyi anlamak iş hayatında ne yapmanız gerektiğini size çok iyi anlatacaktır.

 

Üretim, üretim planlama ve kontrol, MRP, iş etüdü, optimizasyon, doğrusal programlama, verimlilik, kâr, stok, sipariş, tedarik gibi…

 

6-Takip Edin

 

follow-kapak

 

Mesleğinizin felsefesini daha iyi anlayabilmek için mesleki kitaplar okumalısınız. 3.sınıftan sonra bir endüstri mühendisi tam olarak ne yapar net bir şekilde bilmiyordum. Bu yüzden internette küçük bir araştırmayla The Goal, Kendi Kendine MBA gibi mutlaka okunması gereken kitapları keşfettim.

Bir endüstri mühendisini diğer mühendislerden ayıran en önemli nokta insan odaklı olması. Bu yüzden insan ilişkileri üzerine, psikoloji, sosyoloji konuları üzerine yoğunlaşmanız da ileride size artı olarak dönecektir.

 

 

7-Kodlama Öğrenin

 

5a6568f818c7731eccb81796

 

Bu konuda kendimi daha yeni yeni keşfediyorum. Emin olun kod yazmayı bilmek birçok kapının size açılmasını sağlayacak. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar iyi.

 

8-Network Oluşturun

 

unnamed

 

İyi bir networkun iş ve sosyal hayatınızdaki önemini şimdiden bilemiyor olabilirsiniz. Katıldığınız etkinliklerdeki tanıştığınız insanların, kulüplerde beraber rol aldığınız ekip arkadaşlarınızın ileride size sunabileceği fırsatları, belki bir projenize yapacakları desteği gördüğünüzde anlayacaksınız. Bu yüzden iyi bir network ağı oluşturmaya çalışın. Bunu çıkar ilişkisi olarak değil, birbirine fırsatlar sunma ihtimali olan ilişkiler olarak düşünün her zaman.

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Halil PINARBAŞI tarafından oluşturulmuştur.

 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.