Öğrenci Kariyeri Banner

En Fazla Nükleer Reaktör Bulunduran Ülkeler

En Fazla Nükleer Reaktör Bulunduran Ülkeler

Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşı olarak sayılan atomun çekirdeğinde meydana gelen çeşitli reaksiyonlar sonucu oluşan enerjiye nükleer enerji denir. Atomlar kendiliğinden veya zorla reaksiyona girdirilerek ışınım ile enerji ortaya çıkarırlar, buna radyasyon denir. Atom çekirdeğinde ışıma yapabilme özelliğine sahip elementlere radyoaktif element denir ve Uranyum, nükleer santrallerde en çok kullanılan elementtir. Uranyumda bulunan bu enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek için nükleer reaktörler kullanılır; yani nükleer santraller denilen yerlerde bu işlemler gerçekleştirilir.
İlk defa 1879 yılında Uranyum elementinin keşfi ile hızla ilerleyen araştırmalar sonucu radyasyon özellikleri de keşfedildi, bilim adamları ve özellikle önde gelen sanayicilerin düşük maliyetli ve daha çok enerji üretilmesi bakımından ilgisini çekti. Bunun yanı sıra petrol ve hidrokarbon temelli enerji kaynaklarına sahip olmayan ülkeler için de inanılmaz bir enerji alternatifi olarak önümüze çıkmaktadır.


1986 yılında Çernobil faciası diye anılan bir nükleer terminal patlaması meydana geldi. Ciddi nitelikte olan bu patlamanın etkileri hala günümüzde devam etmektedir. Günlük hayatta doğada bulunan birçok radyoaktif element bulunmaktadır. Çevremizde her zaman için bir miktar radyasyon bulunur. Aslında doğada temiz havada olduğunuz sanılırken örneğin Türkiye’de Mersin, Akkuyu bölgesinde bulunulduğunda radyasyon yüklü topraklara sahip olmasından ötürü radyasyona maruz kalınır. Burada ifade edilmek istenen günlük yaşam doğalında cep telefonları, modem, bilgisayar, televizyon gibi cihazların varlığından dahi radyasyona maruz kalınıyor. Ancak bunun insan yaşamına etkisi çok düşük, bu nedenle nükleer santrallerin açılması büyük bir enerji kazancı sağlamaktadır. Çernobil faciasında ise olan durumu gereken önlemlerin yeteri kadar alınmaması ile özetlenebilir.


Nükleer santralin etki alanında yaşayan bir kişinin alacağı ek radyasyon, tek bir göğüs röntgeni çektirmekle alınacak radyasyonun ellide biri kadardır.


En fazla nükleer reaktör bulunduran ülkeler
1.    ABD => 95 Adet
2.    Fransa => 57 Adet
3.    Çin => 47 Adet
4.    Rusya => 38 Adet
5.    Japonya => 33 Adet
6.    Güney Kore => 24 Adet
7.    Hindistan => 22 Adet
8.    Kanada => 19 Adet
9.    Bileşik krallık => 15 Adet
10.    Ukrayna => 15 Adet
11.    İsveç => 7 Adet
12.    İspanya => 7 Adet
13.    Belçika => 7 Adet
14.    Almanya => 6 Adet
15.    Pakistan => 5 Adet
16.    İran => 1 Adet

#Doğru veri 


Dizi önerisi: CHERNOBYL


Film önerisi: V SUBBOTU

Daha fazla benzer içeriğe ulaşmak ve bilgi edinirken keyifli vakit geçirmek için İnsanoğlunun Baş Düşmanı; Radyasyon ve Çernobil Faciası Ve Türkiye Boyutu yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

ÖZGÜN İÇERİK


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.