Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya'da Bir Günün Süresi Milyonlarca Yıl Önce 19.5 Saatti!

Dünya'da Bir Günün Süresi Milyonlarca Yıl Önce 19.5 Saatti!

Bilim insanları yaptıkları bir araştırmada milyonlarca yıl boyunca Dünya'nın gün uzunluğunun sabit kaldığını tespit etti. Elde edilen verilere göre yaklaşık 600 milyon ve 2 milyar yıl öncesini içine alan dönemde Dünya'da birgün 19.5 saat sürüyordu.

Araştırmacılar elde edilen bu bulguların bugün de çok kıymetli olduğunu söylüyor. 

Dünya'da Birgün 19.5 Saatti!

Bilindiği üzere Ay'ın Dünya'dan zaman içerisinde giderek uzaklaşması nedeniyle Dünya'da gün süreleri uzadı. Gezegenimizin uydusu Ay yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluştuğunda, Dünya'nın kendi etrafında dönme hızı çok kısaydı dolayısıyla gün uzunluğu da  kısaydı. Tahminlere göre bu dönüş süresi sadece birkaç saatti! Dönüşün yavaşlamasının sebebi ise Ay'ın 3.78 cm hareket ederek kademeli olarak Dünya'dan uzaklaşması. 

Ay'daki kütle çekim etkisi gezegenimizdeki okyanuslarda oluşan gelgitlerle bağlantılı. Bundan dolayı gezegenin kendi etrafında dönerken okyanuslardaki suların çekilmesi dönüşün yavaşlamasına sebep oluyor. Bu etkiden dolayı her yüzyılda bir Dünya'nın Dünya'nın dönüş süresine yaklaşık 1.7 milisaniye ekleniyor. 

Yeni araştırmayla geçmişte bu dönüş hızındaki değişimin belli bir süre durakladığı sonucuna varıldı. Bilim dergisi Science Advances'ta yayımlanan verilere göre, Güneş'in Dünya'nın atmosferine etkisi bir dönem Ay'ın etkisinden daha fazlaydı. Bu durum da günlerin uzamasına sebep oldu. 

Dünya'nın etrafını saran tek sıvı okyanuslar değil. Gaz da bir sıvı olarak adlandırılır ve Dünya'da çok fazla gaz bulunuyor. Bilim insanlarının iddialarına göre Güneş bu gaz üzerine bir çekme itme etkisi yarattı. Ancak bu etki beklenin aksine Dünya'nın dönüşünü yavaşlatmıyor, hızlandırıyor. 

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden astrofizikçiler Hanbo Wu ve Norman Murray'ın ekibine göre, Güneş'in Ay'a karşı etkisi olmasaydı bugün Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşü 60 saatten uzun sürecekti.

Ay'ın etkisi, Dünya tarihi boyunca Güneş'ün etkisinde çok daha güçlü olduğundan dönüşte yavaşlama daha etkili olmuştur.

Günlerin sabit kaldığı milyarlarca yıllık dönemde ise atmosferin çok sıcak ve dolayısıyla daha geniş olduğu belirlendi. Araştırmacılar elde edilen bu bulguların bugün de çok değerli olduğunu söylüyor. 

Örneğin iklim değişikliğinin etkisine yönelik çalışmalar gerçekleştirilirken bu verileri de dikkate almak gerekiyor. Çünkü salınan sera gazları nedeniyle atmosfer giderek ısınıyor. Atmosferdeki bu ısınmanın Dünya'nın dönüşünü etkileyip etkilemeyeceği en son elde edilen bulgulardan yararlanılarak araştırılabilir.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.