Öğrenci Kariyeri Banner

Dilimizde Tam Karşılığı Bulunmayan 8 İlginç Kelime

Dilimizde Tam Karşılığı Bulunmayan 8 İlginç Kelime

Türkçe, eski dönemlerden beri özellikle Arapça, Farsça ve Fransızca'dan bolca kelime almış, bunları bazen dilimize göre uyarlamış bazen de orijinal haliyle kullanmıştır. Ancak dünya dillerinin kendine özgü olan ve başka dillere çevrilmesi zor olan birçok sözcüğü de mevcuttur. Dilimizde tam karşılığı bulunmayan ve sahip olduğu derin anlamları ile sizleri şaşırtacak 7 yabancı kelime:

1. Smultronstalle

Smultronstalleİsveççe olan kelime "stresli ve kötü hissedilen zamanlarda kafayı dinlemek için gidilen mekan" anlamındadır. Adeta gizli bir bahçe...

2. Tsundoku

tsundokuJaponca olan bu kelime bir şeyleri daha sonrası için istifleyip, hazır bir halde o alandan ayrılmak anlamına gelen tsunde-oku ve kitap okumak anlamına gelen dokusho sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Yani "alınan kitapları okumadan kütüphanede depolamak, kitap istiflemek."

3. Saudade

SaudadePortekizce olan bu sözcüğün oldukça derin ve hüzünlü bir anlamı bulunmakta: "Aşık olunan bir kimsenin yokluğunda hissedilen derin özlem ve ona bir daha kavuşamayacağını bilme durumu." 

4. Mamihlapinatapai

Mamihlapinatapai

Şu an tükenmekte olan diller arasında olan Yaghan dilindeki bu kelime "iki tarafından da çok yapma arzusu olan ama ikisinin de yapmak için isteksiz olduğu, ikisinin de aynı şeyi yapmayı teklif edeceğini umarak birbirine bakmak" anlamındadır. Bu sözcük dünyanın en az ve öz kelimesi olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

5. Litost

litostÇekçe olan bu kelime Milan Kundera tarafından "Gülüşün ve Unutuşun" kitabında "insanın yapamadığı şeylerden dolayı kendine acıması ve kendine duygusal işkence yapması" olarak tanımlnır. Yazar bu kelimenin diğer hiçbir dile çevrilemeyeceğini belirtir. Bizde "vicdan azabı" ifadesi ile benzer olsa da tam olarak anlamı karşılamaz.

6. Metanoia

MetanoiaAntik Yunan'da kullanılan kelime "birinin kendini, ruhunu, fikrini değiştirip arınması" manasındadır. Ruh dönüşümü olarak da yorumlanabilecek bu kelime teolojik açıdan tövbe etme ile ilişkilendirilebilir. Bu kelime aynı zamanda IAMX'in bir müzik albümüne de ismini vermiştir. 

7. Kalsarikännit

kalsarikannitGerçekten de Türkçede tek kelime ile ifade etmesi oldukça zor Fince bir sözcük olan 'Kalsarikännit'in anlamı "dışarı çıkmak istemeyip evde iç çamaşırlarıyla tek başına içki içme isteği"dir. Asosyal bir içme kültürüne ait olan bu sözcüğün anlamını mevcut şartlarda uygulayan eminim birçok insan vardır. 

8. Gattara

gattara

Aslında günlük hayatımızda çoğu zaman gelecek planlarımızın en sonunda biraz hüzünlü biraz sevimli bir durumu betimlediğimiz  'gattara' kelimesi İtalyancada "kendini kedilere adamış yaşlı ve yalnız kadınlar" için kullanılmakta.

Özgün İçerik


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.