Öğrenci Kariyeri Banner

Çin'de Daha Önce Hiç Bilinmeyen Bir İnsan Soyuna Ait Kalıntılar Bulundu!

Çin'de Daha Önce Hiç Bilinmeyen Bir İnsan Soyuna Ait Kalıntılar Bulundu!

Çin'deki mağarada bulunan kalıntılar, insanın soyağacına yeni bir dal eklenmesine sebep olabilir.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, Çin'de daha önce bulunan diğer insansı türlere benzemeyen eski bir insan fosili tespit etti.

Henüz kategorilendirilemeyen ve HLD 6 olarak adlandırılan fosil, ne Neandertalleri oluşturan soya, ne de Denisovalılara veya bir başka insan atasıyla benzerlik göstermiyor.

Eğer bu bulgu tanımlanabilirse, insanın soyağacına yeni bir dal eklenmesi gerekebilir.

Çin'de Bulunan Kalıntılar İnsan Tarihi İçin Oldukça Önemli!

Çene, kafatası ve bacak kemiklerinden oluşan kalıntılar ilk kez 2019'da ülkenin doğusundaki Hualongdong Mağarası'nda bulundu.

Yaklaşık 300 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen kalıntıların, 12-13 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu anlaşılmıştı.

Bu kalıntılar o zamandan beri Çin Bilimler Akademisi'nde inceleniyordu. Uzun incelemelere rağmen uzmanlar kalıntıları bilinen bir soyla eşleştirememişti.

Çin'deki Şi'an Ciaotong Üniversitesi, Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi ve İspanya'nın İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, sonunda bu fosillerin daha önce bilinmeyen bir insan soyuna ait olduğu sonucuna vardı.

Kimliği bilinmeyen bu insansının yüzünün Homo erectus'tan 750 bin yıl önce ayrılan modern insan soyununkine benzer bir şekle sahip olduğu düşünülüyor.

Ancak insansının çenesi, Asya'da yaklaşık 400 bin yıl önce Neandertallerden ayrılan Denisova insanlarınınkiyle benzerlik gösteriyor. Bu çene kemiğinin ucunda benzersiz bir kıvrım oldukça ayırıcı bir özellik.

Araştırmacılara göre söz konusu eski insanın çene ucunun olmaması, onun daha arkaik türlere benzediğini düşündürüyor.

Çin'de Bulunan Son İnsansı Kalıntıları Yapbozun Eksik Parçası Olabilir!

Journal of Human Evolution dergisinde yayımlanan araştırma makalesine göre bu kalıntılar, modern insana uzanan dal ve Denisovalılar gibi bölgedeki diğer eski insansıları oluşturan dal arasındaki melez bir türe ait olabileceğini düşündürüyor.

Daha önce de Avrupa ve Batı Asya'daki Neandertal kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar, Orta ve Geç Pleistosen'de yaşamış 4. bir insansı soyuna dair kanıtlar ortaya çıkarmıştı.

Ancak bu şu an kayıp olan bu grup, fosil kayıtlarında hiçbir zaman resmi olarak tanımlanamadı.

Uzmanlar, Çin'de bulunan son insansı kalıntılarının, yapbozun eksik parçası olabileceğini düşünüyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.