Öğrenci Kariyeri Banner

Apple Watch COVID-19 Teşhisi Yapabilecek!

Apple Watch COVID-19 Teşhisi Yapabilecek!

Mount Sinai Hastanesi’nde yapılan çalışmalar, Apple Watch’un test yapılmadan bir hafta öncesine kadar COVID-19 teşhisi tahmini yapabileceğini gösterdi!

Mount Sinai’de görev yapan araştırmacılar giyilebilir donanımların, özellikle Apple Watch’un, burundan yapılan sürüntü PCR testinden yaklaşık bir hafta öncesine kadar COVID-19 pozitif teşhisi yapabileceğini gösterdi. Çalışma ile ilgili makale, Journal of Medical Internet Research isimli hakemli ve açık erişimli dergide yayımlandı.

apple watch, akıllı saat

Nasıl bir yol izlendiğini özetleyecek olursak, Warrior Watch adı verilen bir IPhone uygulaması geliştirildi ve Apple Watch ile senkronize olması sağlandı. Çalışma süresince, sağlık çalışanlarından oluşan büyük bir ekip kuruldu. 6 ay boyunca kullanıcıların sağlık verileri toplandı ve gözlendi. Günlük anketler gönderilerek olası COVID-19 semptomlarına dair doğrudan geri bildirim alındı. Ateş, ağrı, kuru öksürük ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi diğer COVID-19 ilişkili semptomlar detaylıca incelendi. Bunun sonucunda birincil biyometrik belirtinin kalp atım hızı değişkenliği olduğu tespit edildi.

covid, koronavirüs, salgın, pandemi

Çalışmanın, sonuçları önceden görme ve insanları risk altında olan bölgelerden ayırma konularında yardımcı olabileceği kaydedildi. En önemlisi, Warrior Watch herhangi bir fiziksel temasa veya burundan sürüntü testlerine yer vermeden COVID-19 teşhisinde yardımcı oluyor. Şüpheli veya riskli görülen vakalarda bu uygulamanın kullanılması, bir kişiden başlayan büyük yayılmaları engelleyebilir.

giyilebilir teknoloji, wearable hardware

Çalışma halen devam etmekte. Apple Watch dışında bulunan giyilebilir teknoloji eşyaları aracılığıyla COVID-19’un etkileri hakkında neler bulunabileceği araştırılıyor. Uyku ve fiziksel aktivitelerin COVID-19 ile ilişkisine de bakılıyor.

Sağlıklı günlere en kısa zamanda kavuşmak dileğiyle.


Süleyman Yalçın

Meraklı, tutkulu, aykırı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.