Öğrenci Kariyeri Banner

8 Soruda Uluslararası Ticaret Bölümü

8 Soruda Uluslararası Ticaret Bölümü

1)Uluslararası Ticaret Bölümünün Tanımı Nedir?

Uluslararası ticaret bölümü çok geniş kapsamlı bir bölüm olup, globalleşen dünyada birçok iş alanı mevcuttur. Ticaret insan hayatında olmazsa olmazlar sırasında yer almaktadır. Artık ülkeler kendi içinde değil diğer ülkelerle eksiklerini ve fazlalıklarını ticaret kapsamında yürütmektedirler. Hayat maalesef ki parayla dönüyor ve bu parayı elde etmenin yolu da ticaretten geçiyor. Yaşam boyu sürdürebilirliği sağlamak için ticareti, daha çok para kazanıp evrensel dünyada yer almak için de uluslararası ticareti yapmak zorundayız.

2)Mezunlar Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olanların çoğu özel sektörde ithalat ihracat departmanında çalışır çünkü özel sektör bu iş alanında daha yaygın ve yükselme ihtimalin daha çoktur. Devlette de kpss ile girebileceğin çeşitli departmanlar mevcuttur. Banka, gümrük, ithalat ihracat departmanı, uluslararası ilişkiler departmanı gibi para ve yurt dışı ile alakalı birçok alanda çalışabilirler.

3)Kimler Tercih Etmeli?

Uluslararası ticaret bölümü daha çok sosyal cesaretli ve aynı zamanda pratik zekaya sahip olması gerekir. Yok diye endişelenmeye gerek yok kimse annesinin karnından ticaret yaparak doğmadı, eğer ki biraz merakınız ve isteğiniz varsa üniversite de ve reel hayatta bu açığı kapatırsınız. Açıkçası benim bu bölümü seçmemin sebebi dış dünyadaki hayatı, bağlantıları merak edip yakından ilgilenmek istediğim için seçtim ticari açığımı da üniversitede ve çeşitli ihracat departmanlarında çalışarak kapattım. Size verebileceğim öneri eğer bir işi yapacaksanız severek yapın işte o zaman en iyisi olursunuz. Bu mesleğe dair ilginiz ve cesaretiniz varsa aynı zamanda kendinizi geliştirmeyi seviyorsanız hiç durmayın derim.

4) Ders İçerikleri Nelerdir?

Hazırlık sonrasında önce temel dersler matematik tarih İngilizce ve bunların yanında ufak tefek mesleğe dair dersler var. Sonrasında iş İngilizcesi dediğimiz business english,yanına ek bir dil( Rusça, Almanca veya Arapça) uluslararası ticaret dersleri, iktisat, istatistik, pazarlama, iş hukuku, ticaret hukuku, bankacılık gibi meslek hayatına dair dersler alıyorsunuz. Genel olarak matematik ve ticari içerikli sözel dersler göreceksiniz. İlk sene çok fazla bölüm dersi olmuyor ama sınıf yükseldikçe bölümle alakalı ciddi dersler görmeye başlayacaksınız. Bazen size saçma gelen dersler olabilir bana da saçma geliyordu ama bunu çok sonra anlayacaksınız. Mesela tiyatro dersi vardı, bölümle alakalı en saçma bir ders olarak görüyordum ama o ders aslında bize özgüven kazandıran bir dersti. Kısacası gördüğünüz her ders size mutlaka bir şey katacaktır.

5)Yabancı Dil İmkanları Nelerdir? Hazırlık Zorunlu mu?

Öncelikle hazırlık bölümü olan bir bölüm ama üniversitesine göre değişiyor.  Benim okulumda zorunlu değildi ben de hazırlık okumak yerine yurt dışına çıktım. Siz de hazırlık zorunlu olmayan bir üniversitede okursanız bu açığı benim gibi yurt dışına çıkarak kapatabilirsiniz. Onun dışında yine okuluna göre değişen %30, %70 veya %100 ingilizce olarak değişik oranlarla görebiliyorsunuz. Ama bu bölümü yanabcı bir dille okumak ne kadar zor olsa da bu sizin için kaçınılmaz bir fırsat olduğunu da unutmayın.

6)Zorunlu Staj Var Mı?

Zorunlu staj yok ama isteğe bağlı okulun devletle veya özel firmalarla anlaşıp yaptırdığı stajlar var. Ben kendi başıma bir şirkette deneyim kazanmak için çalıştım. Ve size de kesinlikle tavsiye ederim çünkü teorik ve pratik bambaşka şeyler. Bir yaz dahi olsa iş sizi rakiplerinizden çok çok öne atacaktır.

7)Mezunların Ortalama Kazancı Ne Kadardır?

Kazanç konusu tamamen size kalmış bir konudur. Eğer 4 sene boyunca sadece okula gidip gelirseniz ve sonrasında mezun olup 2.500-3.000TL ye de iş bulursunuz ama kendinizi geliştirip yanına 2-3 dil ekleyip 15.000-30.000TL de kazanırsınız. Yani siz kendinize ne katarsanız karşılığını da o kadar alırısınız. Özel sektörde bu her zaman böyledir.

8)Uluslararası Ticaret Bölümü Size Ne katar?

Uluslararası Ticaret bölümü size sosyalleşmeyi insan ilişkilerini kuvvetlendirmeyi dış dünyaya açılmayı cesaret ve özgüven kazandırır. Aynı zamanda ticaretle olan bağınızı güçlendirir ama tüm bunlardan önce söylemem geren şey daha önce de dediğim gibi işinizi severek ve isteyerek yapmalısınız. Ne bölümü seçerseniz seçin hangi mesleği yaparsanız yapın onu severek, isteyerek ve benimseyerek yaparsanız işte o zaman hem maddi hem manevi kazanırsınız.

 

Bölüme Dair Gerçekler

Günümüzde bakıldığında her 10 firmadan 7 si dış ticaret yapıyor ve bu giderek de artıyor. Dolayısıyla iş sahası da artıyor. Fakat esnaf usulü değil daha resmi ve disiplinli olmak gerekiyor. Malum Türkiye'de yaşıyoruz ve iş ahlakımız diğer ülkelerden farklı çalışıyor. Çoğu zaman yabancıların hoşuna gitmiyor ve bu da müşteri kaybına kazancın düşmesi gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor. O yüzden işinizi layığıyla yapmanız gerekir. Hata seviyeniz yok denecek kadar az olması gerekir çünkü sizin yapacağınız en ufak hatalar maddi zararla sonuçlanabiliyor. Bu da iş veren açısından size kötü yansıyabilir. Her işte bir risk vardır önemli olan bunu göze alarak işe başlamak.

 

kaynak

 

 


Fahrettin Taha Karabacak

Sakarya Üniversitesi Okulöncesi Öğretmenliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.