Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede İşletme Bölümü

8 Maddede İşletme Bölümü

Üniversiteye giriş sınavının açıklanmasına günler kala sınava hazırlık sürecinden daha stresli bir dönem olan  tercih dönemine gelmiş bulunmaktayız. Hayatınızın geri kalan kısmını da etkileyecek olan bu süreç, kafa karışıklıklarının ve pişmanlıklarında en çok yaşandığı süreçtir. Biz de Öğrenci Kariyeri yazar ekibi olarak bu sene tercih yapacak arkadaşlarımız için 8 Maddede Meslekler yazı dizimiz ile kendinize en uygun bölümü seçmenize yardımcı olup kafa karışıklıklarınızı gidermek istedik.


Bu yazımda  8 maddede İşletme Bölümünü inceleyeceğiz.

 

1.İşletme Bölümünü Nedir?

Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yer alan İşletme Bölümü, iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür.

2.İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Temel Hukuk Dersleri
  • İktisat Dersleri
  • Yabancı Dil
  • Finansal Muhasebe
  • Matematik
  • İşletme Yönetimi
  • İstatistik
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Türk Vergi Sistemi
  • Üretim Yönetimi
  • Finansal Tablolar Analizi
  • Sermaye Piyasaları
  • Şirketler Muhasebesi
  • Pazarlama

3.İşletme Bölümü Mezunları Hangi Meslekleri Yapabilirler? Ne Kadar Maaş Alırlar?

İşletme mezunlarının girebileceği işleri kamu ve özel sektör olarak ayırmak gerekir. Hem kamu da hem de özel sektörde bir çok iş alanı vardır. 

  • İşletme Mezunu Kamuda; TBMM Uzman Yardımcılığı, Vergi Müfettiş Yardımcılığı,PTT Müfettiş Yardımcılığı,Gelir Uzman Yardımcısı,Devlet Gelir Uzman Yardımcısı,İdari Hakimlik,Kaymakamlık vb. işler yabilmektedir. KPSS’ ye girerek “A Kadro” üzerinden atamaları yapılmaktadır. A kadro üzerinden atamaları yapılabilmesi için; KPSS lisans sınavından işletme puan türlerinden yüksek puan almaları gerekmektedir. Kimi kurumlar KPSS puanının yanında yabancı dil bilgisi de isteyebilir. Yabancı dil bilgisi için YDS’ ye girmek gerekir. Bu sınavın barajı 70 olarak belirtilmiştir. Devlette memur olarak uzman ya da müfettiş kadrosunda işe başladığında yaklaşık 2019 yılı için 4000 TL maaş alır. Bu ücret çalışılan kuruma göre değişir.
  • Özel sektör, kamu sektörüne göre daha az çalışma olanağına sahiptir. Özel sektördeki özlük hakları, maaş yetersizliği gibi problemler yüzünden mezunlar genellikle kamu sektörüne yönelmiştir. İşletme mezunu bireyler Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik alanında çalışabilirler. Mali müşavirler de işe başlangıçta asgari ücretle alır. Ancak, mali müşavir olmak için 3 yıl staj yapılması gerekir. Çoğu yerde 3 yıl için maaş verilmez. Üstelik, prim borçları stajyer tarafından ödenir.

4.Bölümü seçecek öğrencilerin ne gibi yetkinliklere sahip olması gerekir ? 

İktisadi ve idari bilimler fakültesine ait bir bölüm olduğu için bu bölümü okumak isteyenlerin yetkinlikleri fazla olmalı. İdari bilimlerde yönetim alanları üzerine bir eğitim alındığı için yönetim becerisi gerektirir. Aynı zamanda iktisadi yorumlama yeteneği olması gerekir. Bu iki yeteneğin ortak noktası olan analitik düşünme yetisine sahip olması gerekir. Kariyer yolculuğunu muhasebe alanında yürümek isteyenler için sayısal yeteneklerin gelişmiş olması gerekir. Pazarlama ve satış yolculuğuna çıkmak isteyenler için ikna kabiliyeti olması gerekir. Yönetim alanında yürümek isteyenler için yönetim bilimlerini uygulayabilecek yeteneklere sahip olması gerekir.

5.Akademisyen Olmak İsteyen İşletme Mezunu Nerede Çalışır?

İşletme mezunları, tüm bölümlerde olduğu gibi, akademisyen olarak da çalışabilirler. Tabii kariyer planını bu yönde ilerletmek isteyen birisinin ciddi emek harcaması gerekir. Çünkü iş 4 yıllık üniversite bitirmekle bitmiyor. Eğitime sürekli olarak devam etmelisiniz. Araştırma görevlisi, yardımcı doçent olarak üniversitelerde görev alabilmek için YDS ve ALES’ten istenilen puanları almak ve üniversitenin politikasında belirtilen diğer şartları sağlamak gerekiyor.

6.İşletme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İşletme bölümü dünyanın farklı ülkelerinde eğitim süresi konusunda değişkenlik gösterse de Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında 4 yıllık 8 dönemden oluşan bir lisans bölümü olarak yer almaktadır.

7.Yabancı Dil İmkanları Nedir? Hazırlık Zorunlu Mudur?

İngilizce ve Türkçe dil seçenekleriyle okuma fırsatları vardır. İngilizce bölümde, bir yıllık İngilizce hazırlık programından sonra dört yıllık lisans programı verilmektedir. 

8.İşletme Bölümü Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

İşletme bölümünün en büyük avantajlarından biri geniş iş yelpazesine sahip olmasıdır ancak tüm meslek gruplarında olduğu gibi iş bulma konusunda en önemli faktör kendinizi geliştirmenizdir. Çalışmak istediğiniz sektörü önceden belirlemeniz gerekir ve belirlediğimiz sektör doğrultusunda kendinizi geliştirerek iş bulma avantajını arttırmış oluruz. 
Bu bölümün dezavantajları ise çoğu üniversitede bölüme rastlamanın mümkün olmasıdır.  Kayıt yaptıran öğrenci sayısı kadar bölümden mezun olan öğrenci sayısı da çok fazla. Çok fazla mezun veren bir bölüm olduğu için rekabet çok fazla. Bölümü bitirdikten sonra kariyer alanında kişisel gelişimine önem vermeyen çoğu kişi elenmektedir. İş bulamayan çoğu kişi de umutsuzluğa kapılmaktadır. Başka bir dezavantaj ise bu bölümün alt dal sayılabilecek turizm işletmeciliği gibi bölümlere sahip olmasıdır. 

  • Türkiye Geneli İşletme Bölümünde En İyi 13 Üniversite:

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri ekibi yazarlarından Yaren Çağlar tarafından oluşturulmuştur.

 

Kaynakça 1

Kaynakça 2


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.