Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü

8 Maddede Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü

Bundan 5 yıl önce üniversite tercihlerimi yaparken aklımın bir ucunda denizcilik vardı. Şartları nedir, nasıl uzak yol kaptanı olabilirim bilmiyordum. Bu bilinmezlik denizciliği seçmememe neden oldu. Nasıl gemi kaptanı olunur, kimler tercih etmeli, hangi dersleri içeriyor başlıklar altında derledim.

1.Deniz Ulaştırma İşletme bölümü ne yapar ?

Türk ticari denizcilik eğitimi gelenekleri doğrultusunda ast-üst ilişkilerini içeren öğretim programına, tüm öğrenciler üniformalı olarak devam etmektedir. Mezunlar; denizcilik şirketlerinde genel müdürlük, işletme müdürlüğü, teknik müdürlük, güverte enspektörlüğü, personel enspektörlüğü gibi görevler üstlenmekte, kılavuzlu kaptanlık, gemi trafik hizmetleri operatörlüğü, uluslararası veya ulusal filolarda uzak yol kaptanlığı yapabilmektedir.

2.Deniz Ulaştırma İşletme bölümü size ne katar ? 

Eğer yurtdışına gitmek orada yaşamak gibi bir hayaliniz varsa size bu kapıları en kolay yoldan açabilecek bir bölüm. Dersler çok yönlü ve bir dünya insanı yetiştirmeye yönelik. Bu bölümden mezun olduğunuzda çok yüksek bir ihtimalle kendi ayaklarını üstünde durabilen, genel kültür seviyesi yüksek bir insan olarak çıkacaksınız. 

3.Kimler Tercih Etmeli ? 

Denizcilik çok uçlarda bir yaşam getirir. Maaşları diğer mühendisliklere göre çok iyi olsa da denizcilik para için yapılmaz. Denizi ve gemi hayatını sevmeniz gerekir. Yedi gün 24 saat aynı insan topluluğunun yüzünü görerek geçiren, akşam olduğunda işten çıkıp evine gidemeyen, bugün de yemeği dışarıda yiyeyim diyemeyen, eşine, çocuğuna, sevdiklerine her zaman hasret yaşayan insanların içinde bulundukları meslektir. Bu şartlara kendini hazır edenler tercih etmelidir.

4. Ders İçerikleri Nelerdir?

Her mühendislik gibi olmazsa olmazı matematik ve fizik derslerini barındıran bu bölümde 1.sınıftan itibaren gemicilikle ilgili derslere başlıyorsunuz. İlerleyen yıllarınızda tabi ki denizle, gemiyle ilgili derslerin sayısı artıyor. Ekonomi, İstatistiğin de olduğu bu sayısal derslerin yanında Türk dili, Atatürk İlke ve İnkılapları gibi dersleri de barındırıyor.

5. Yabancı Dil İmkanı Neler?

Yabancı dilin çok önemli olduğu bu bölümde ingilizceyi ana diliniz kadar iyi bilmeniz gerekir. Erasmus ile yurtdışında okuma şansınızın da olduğu bu bölüm size öğrenciyken de yurtdışı deneyimi sunmaktadır.

6. Zorunlu Staj var mıdır?

Eğer hedefinizde  gemi kaptanı olabilmek varsa deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olmanız ve 12 ay uzak yol stajı yapmanız gerekiyor. Bu 12 aylık stajı parça parça yapma şansınız da var. 12 ayı bir anda yapmak gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor.

7.Bu bölümden mezun olanlar ne gibi alanlarda çalışır?

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının denizcilikle ilgili hemen hemen her alanda çalışabilmesi mümkün.  Deniz ulaştırma işletme mühendisleri; operasyon, yükleme-boşaltma, lojistik, ulaştırma, alım-satım, kiralama ve sigorta gibi denizcilik sektörüyle ilgili tüm alanlarda çalışabilirler. 

Hedefinizde gemi kaptanlığı da varsa bu bölümden mezun olmanız gerekiyor. Daha sonrasında 12 aylık yol stajı ve gemi adamı sağlık raporunu halledip kaptan olabilirsiniz. 

8.Mezunlar Ortalama Ne Kadar Kazanıyor ?

Yeni mezun bir deniz ulaştırma mühendisi 4.kaptan olarak işe başlar. Maaşı 2500-4000$ arası değişmektedir.  30 aylık bir süreyi tamamladıktan sonra 2.kaptanlığa yükseldiğinizde maaşınız da 4000-8000$ seviyelerine yükselmiş olur. Gemideki 1.kaptanlığa yükseldiğinizde ise maaşınız 6000-10000$ olacaktır.

Türkiye'de Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Okuyabileceğiniz Okullar

  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi
  • Piri Reis Üniversitesi
  • Ordu Üniversitesi
  • Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi
  • Girne Üniversitesi (KKTC)
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • İskenderun Teknik Üniversitesi

 

Bu yazıyı yazarken faydalandığım kaynaklar

Kaynak1 

Kaynak2

 

Özgün İçerik : Bu İçerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Halil PINARBAŞI tarafından oluşturulmuştur.


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.