Öğrenci Kariyeri Banner

7 Maddede Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Rehberi

7 Maddede Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Rehberi

Teknoloji ilerledikçe hayatımıza olan etkisi de alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımız da değişiyor. 10 yıl önce neredeyse olmayan bazı yeni alışkanlıklar hayatımıza giriyor. Örneğin günümüzde artık hemen hemen her yaş insanda sosyal medya bağımlılığını görüyoruz. Son zamanlarda telefonda geçirdiğim süreye bakınca kendiminde bu bataklığa düştüğünü farkettim. Karantinanın vermiş olduğu etkiyle de son 2 ayda kullanma sürem inanılmaz arttı. Vaktimin çoğunu sosyal medyada geçirmek beni rahatsız etti ama bırakmak da öyle kolay değildi. Aklıma gelen ilk çözüm olarak internete başvurup bazı çareler aradım. Bulduklarımın kendimde olumlu anlamda etkisini gördüm. Sizlerin içinden de benim gibi bu sorunu yaşayan insanlar olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden araştırmam sonucu bulduğum çözüm yollarını derleyerek size de yardımcı olmak istiyorum.

1.Hasar Tespit Yapın

Öncelikle günde zamanınızın ne kadarını sosyal medyada harcadığınızı tespit edin. Sonuçta harcadığınız süreyi 2 saat kullanırken 1 saate düşürmekle 4 saatten 1 saate düşürmek aynı şey değil. Harcadığınız süreyi gördükten sonra her hafta %10 daha az kullanmayı hedefleyin. 1 2 ay sonunda kullanımınızı istediğiniz süreye çekebileceksiniz.

2.Bildirimleri Kapatın

Sürekli telefonunuzdan bildirim sesini duymak ya da ana ekranınıza düşen mesajları görmek iradenizi zorlayacaktır. Bu yüzden bildirimleri kapatın ve telefonu sessize alın. Merak etmeyin önemli bir şeyi kaçırmayacaksınız.

3.Zamanınızı Değerlendirin

Eğer gününüzü bir iş yapmadan geçirirseniz boş durmak sizi telefonunuza itecektir. Bunun yerine aylık okunması hedeflenen kitaplar listesi oluşturabilir, blog sayfası açıp hikayeler yazabilir, kendinize yeni bir uğraş bulabilirsiniz. Böylelikle kendinizi keşfederken zamanınızı güzel değerlendirebilirsiniz.

4.Bakış Açınızı Değiştirin

Sosyal medyaya girdiğinizde zamanınızı boşa geçirdiğinizi, bu durumdan ne kadar şikayetçi olduğunuzu unutmayın. Oraya biraz vakit geçirip, eğlenmek gözüyle bakmak alışkanlığınızı bırakma da hiç yardımcı olmayacaktır.

5.Spor Yapın

Zamanınızı değerlendirinin altına yazmak istemedim çünkü sporu bir görev gibi günlük olarak yapmalısınız. Sosyal medyada telefon başında hareketsiz kaldığınız saatler yerine harekete geçmek fiziksel olarak da zihinsel olarak da rahatlamanızı sağlayacaktır.

6.Bir şeyler Kaçırma Korkusu

Çoğu insan sosyal medya kullanmazsa gündemden uzak olacağını, bir şeylerden eksik kalacağını düşünüyor. Bu vesileyle girdiği siteden saatler sonra çıkıyor. Eğer gündemi kaçırmaktan korkuyorsanız Bundle gibi uygulamalarla bunun önüne geçebilirsiniz. Böylelikle gündem diye girip magazin haberlerinden çıkıp 2 saatinizi harcamazsınız. 

7.Son Olarak Silin

Eğer hayatınızı ciddi bir şekilde etkiliyor, günlük işlerinizi ertelemekten yapamıyorsanız en azından yoğun olduğunuz dönemlerde (mesela bir öğrenci için vize-final haftalarında) silebilirsiniz. 1 2 haftalık dijital detoks size olumlu yansıyacaktır.

Özgün İçerik

 

 

 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.