Öğrenci Kariyeri Banner

7 Maddede Para Biriktirme Sanatı

7 Maddede Para Biriktirme Sanatı

Hepimizin hayalinde yapmak istediği bir seyahat, sahip olmak istediği bir araba ya da almak istediği o özel çantalardan biri var. Peki bu hayaller için paramızı yeterince iyi yönetebiliyor muyuz? 

Para, belki de insanoğlunun en büyük buluşlarından biri. Günümüzde artık kendisi her kapıyı açan bir anahtar haline geldi. Hayallerimiz ile bizim aramızda bir engel olan bu kapıyı açmak için paramızı iyi yönetmemiz gerek. Bu içeriğimizde de paramızı biriktirmek için bazı ipuçlarından bahsedeceğim.

1.Kendi Kumbaranızı Yaratın

Evde bulduğunuz cam bir kavanozun üzerine gitmek istediğiniz şehrin fotoğrafını ya da o beğendiğiniz arabanın fotoğrafını yapıştırın. Artık hedeflerinizin olduğu bir kumbaraya sahip oldunuz. Burdan çıkan para size araba aldırmasa da her ay çıkan bozuk paraları kağıt paralara dönüştürerek birikime bir yerden başlamış olursunuz. Unutmayın damlaya damlaya göl olur.

2.Yatırım Hesabı Açın

Seçtiğiniz bir bankada yatırım hesabı açmalısınız. Buradan altın döviz işlemleri yapabilir, paranızı faize koyarak değerlendirebilirsiniz. Evde kumbarada paranızı tutmaktansa burada tutmak hem daha güvenli hem de iyi bir yatırımla artması mümkün. 

3.Paranızın %10'unu Koruyun

Bir işte çalışıyorsanız maaşınızı ya da ailenizden aldığınız harçlıklarınızı alır almaz %10’unu kenara koyun. Hatta açtığınız dijital yatırım hesabına atın. Böylelikle kendinizi önünüzdeki aya elinizde kalan paranıza göre hazırlamış , gereksiz para harcamalarını azaltmış olursunuz.

4.Kendinizin Muhasebecisi Olun

Hem MacOs hem de Android’te bulabileceğiniz uygulamalarla günlük harcamalarınızın listesini oluşturabilirsiniz. Böylelikle bir ayda ne kadar harcadığınızı, paranızın çoğunu nerelerde kullandığınızı görebilirsiniz. 

5.Alışverişte 10 Saniye Bekleyin

Alışverişteyken çok beğendiğiniz kazağın fiyatını düşünün. Diyelim ki o kazak 200 TL olsun. O kazağı mı yoksa o an size verilen 200 TL nakit parayı mı seçerdiniz? O 200 TL birazdan cebinizden çıkacak olan para. Biraz düşündükten sonra kararınızı vermek daha sağlıklı olacaktır. Bu taktikle paranızı bazı indirim tuzaklarından koruyabilirsiniz.

6.Öğle Yemeklerini Evden Getirin

Her gün öğle yemeğini dışarda yemek harcama listesini de tuttuğunuzda fark edeceksiniz ki masrafların büyük bir kısmını kapsıyor. Bu yüzden öğle yemeklerini evde hazırlamak para biriktirmenizde önemli bir rol oynayacak.

7.Gereksiz Abonelikler

Bir aylık bedava üyelik seçeneklerinden sonra çoğu aboneliğimizi kapatmayı unutuyoruz ya da kalsın kullanırım nasıl olsa diyoruz ama bu abonelikler biriktikçe sırtımıza yük oluyor. Gereksiz aboneliklerden de çıkmak hedefimize ilerlerken bize yardımcı olacak.

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.